Οι μητέρες ανθρώπων που έχουν εξαφανιστεί πραγματοποίησαν πορεία χθες Παρασκευή στην πρωτεύουσα του Μεξικού και σε άλλες πόλεις της χώρας, αξιώνοντας την απονομή δικαιοσύνης και διαμαρτυρόμενες για την ανικανότητα των αρχών να βρουν τους δικούς τους που αγνοούνται.
Περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι φέρονται ως αγνοούμενοι στο Μεξικό, τη χώρα που γνωρίζει εδώ και πολλά χρόνια ένα κύμα βίας που συνδέεται με τα καρτέλ των ναρκωτικών.
«Γιατί τους ψάχνουμε; Γιατί τους αγαπάμε!», φώναζαν οι περίπου 2.000 διαδηλώτριες στην πρωτεύουσα του Μεξικού. Πολλές δεκάδες από αυτές, οι οποίες βρίσκονταν στην αρχή της πορείας, κρατούσαν φωτογραφίες των παιδιών τους που αγνοούνται.
Η διαδήλωση αυτή, η οποία ονομάστηκε «Πορεία για την Εθνική Αξιοπρέπεια», έγινε σε 16 πόλεις της χώρας με αφορμή την αυριανή Ημέρα της Μητέρας, και αποτελεί πρωτοβουλία περίπου 60 ενώσεων συγγενών αγνοουμένων στη χώρα και μη κυβερνητικών οργανώσεων.
«Κλαίω εδώ και οκτώ χρόνια. Θέλω μόνο να μάθω τι του συνέβη», δήλωσε στο AFP η 64χρονη Μαρία Γουαδαλούπε Αγκιλάρ, η οποία αναζητά τον γιο της Χοσέ Λουίς, ο οποίος εξαφανίστηκε το 2011 ενώ πήγαινε σε μια επιχειρηματική συνάντηση στην Γουαδαλαχάρα.
Ο πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ απέτισε φόρο τιμής στις Μεξικάνες μητέρες κατά την συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί καθημερινά και σημείωσε ότι η σκέψη του στρέφεται ιδιαίτερα σε αυτές «που ψάχνουν τα παιδιά τους που έχουν εξαφανιστεί».
Τους πρώτους τρεις μήνες αυτού του έτους, η βία έφτασε σε νέα επίπεδα ρεκόρ στο Μεξικό με 8.943 δολοφονίες, σημειώνοντας αύξηση σχεδόν 10% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.
Χθες Παρασκευή ένοπλοι άνδρες επιτέθηκαν σε λεωφορείο που μετέφερε σωφρονιστικό προσωπικό στην Πουέντε ντε Ίξτλα, στην πολιτεία Μορέλος, στο κεντρικό Μεξικό, προκαλώντας τον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων. Τα πτώματα εγκαταλείφθηκαν στη συνέχεια σε μνημείο αφιερωμένο στις μητέρες σε αυτήν την τοποθεσία.
Περίπου 250.000 άνθρωποι έχουν δολοφονηθεί από τα τέλη του 2006 όταν οι μεξικανικές αρχές άρχισαν «πόλεμο κατά των ναρκωτικών», σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.
Σύμφωνα με ειδικούς, η επιχείρηση αυτή που διεξάγεται με τη βοήθεια του στρατού συνέβαλε στην διαίρεση των καρτέλ σε μικρούς και πιο βίαιους εγκληματικούς πυρήνες, οι οποίοι επιδίδονται επίσης σε βιασμούς, απαγωγές και εκβιασμούς.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ