Τεταμένο ήταν την Πέμπτη το κλίμα σε έναν καταυλισμό μεταναστών από την Αϊτή, που έχει στηθεί στη μεξικανική πόλη Σιουδάδ Ακούνια (βόρεια), στα σύνορα με τις ΗΠΑ, μετά την ανάπτυξη περίπου 100 Μεξικανών αστυνομικών, μεταδίδουν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Θα μας απελάσουν;», ρωτούσε, γεμάτος αγωνία, ένας άνθρωπος μετά την ανάπτυξη των μεξικανικών δυνάμεων. «Δεν έχω τίποτα στη χώρα μου. Τι θα κάνουν;», ρωτάει, κλαίγοντας, μια Αϊτινή, η Σόνια.

Οι δυνάμεις επιβολής του νόμου κινητοποιήθηκαν μετά την ανακοίνωση που έκανε το Εθνικό Ινστιτούτο Μετανάστευσης (ΙΝΜ), που ανέφερε πως η κατάσταση των μεταναστών θα εξεταστεί, προκειμένου να τους στείλουν πίσω στην πόλη, όπου είχαν αρχικά καταθέσει το αίτημά τους ασύλου.

«Αυτοί που εισήλθαν (στο Μεξικό) και ζήτησαν άσυλο πρέπει να συνεχίσουν τις διαδικασίες τους ενώπιον των δικαστηρίων όπου κατατέθηκε το αίτημά τους», εξήγησε σε δημοσιογράφους ο Φρανσίσκο Γκαρντούνιο, ο ειδικός απεσταλμένος της INM στη Σιουδάδ Ακούνια.

Αυτό το αίτημα θα επιτρέψει στους παράτυπους μετανάστες να παραμείνουν νόμιμα στο Μεξικό και να αποφύγουν το ενδεχόμενο απέλασης, εν αναμονή μιας ενδεχόμενης εισόδου στις ΗΠΑ.

Οι αστυνομικοί έφθασαν τα ξημερώματα, κοντά στο πάρκο όπου έχουν συγκεντρωθεί εδώ και σχεδόν μία εβδομάδα πολλές εκατοντάδες μετανάστες, σύμφωνα με το AFP.

Οι μεξικανικές δυνάμεις επιβολής του νόμου έχουν αναπτυχθεί κατά μήκος του ποταμού Ρίο Γκράντε, τον οποίο διασχίζουν καθημερινά εκατοντάδες μετανάστες, οι οποίοι πηγαίνουν από τη μία όχθη στην άλλη σε μια προσπάθεια να προμηθευτούν τρόφιμα και φάρμακα.

Οχήματα της αμερικανικής συνοριοφυλακής είναι ορατά από την αμερικανική πλευρά των συνόρων. Ένα ελικόπτερο πετάει πάνω από την περιοχή συνεχώς, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου.

Δεκάδες χιλιάδες μετανάστες, στην πλειονότητά τους Αϊτινοί, έχουν κατακλύσει εδώ και εβδομάδες τις μεξικανικές πόλεις της Ταπατσούλα, στα νότια σύνορα με τη Γουατεμάλα και Σιουδάδ Ακούνια, στα σύνορα με το Τέξας.

Θέλοντας να διαφύγουν από τη φτώχεια και το χάος, προσπαθούν να φθάσουν στις ΗΠΑ. Πολλοί εξ αυτών έχουν ήδη διασχίσει καμιά δωδεκαριά χώρες, όπως τον Παναμά και την Κολομβία, όπου περίπου 19.000 μετανάστες, οι περισσότεροι Αϊτινοί, έχουν επίσης συγκεντρωθεί στα σύνορα.

Εκατοντάδες μετανάστες απελάθηκαν αεροπορικώς αυτήν την εβδομάδα προς το Πορτ ο Πρενς από τις αμερικανικές αρχές.

Το νέο κύμα μετανάστευσης προκλήθηκε αφότου η Ουάσινγκτον παρέτεινε το καθεστώς προσωρινής προστασίας για όλους τους Αϊτινούς που βρίσκονταν στις ΗΠΑ, στις 29 Ιουλίου ή πριν. Αυτή η απόφαση οδήγησε χιλιάδες ανθρώπους να σπεύσουν προς τα αμερικανικά σύνορα.