Σε δραματική κατάσταση βρίσκεται η πρωτεύουσα της Αϊτής, Port-au-Prince, δύο ημέρες μετά από το χτύπημα του εγκέλαδου που συγκλόνισε όλον τον κόσμο και άφησε πίσω του πένθος και απόγνωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα πτώματα στους δρόμους συγκεντρώνονται σε σωρούς που αυξάνονται διαρκώς, ενώ οι στοιχειώδεις ανέσεις του σύγχρονου πολιτισμού, όπως το ηλεκτρικό, το νερό και η στέγη, είναι πλέον «πολυτέλειες».

Περίπου 7000 θύματα από το σεισμό της Τρίτης έχουν ήδη ενταφιαστεί, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Αϊτής.

“Έχουμε ήδη θάψει 7000 πτώματα σε έναν ομαδικό τάφο”, είπε ο Preval στους δημοσιογράφους από το αεροδρόμιο του Πορτ-ο-Πρενς, όπου συνόδευε τον πρόεδρο της Δομινικανής Δημοκρατίας, τον πρώτο ξένο ηγέτη που επισκέφθηκε την Αϊτή μετά τον καταστροφικό σεισμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οδοφράγματα με πτώματα στην Αϊτή

Εξαγριωμένοι Αϊτινοί έστησαν οδοφράγματα χρησιμοποιώντας πτώματα στην πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς, διαμαρτυρόμενοι για την καθυστέρηση στην παροχή βοήθειας μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε τη χώρα.

Ο Σολ Σβαρτς, φωτορεπόρτερ του περιοδικού TIME, είπε ότι είδε τουλάχιστον δύο οδοφράγματα στο κέντρο της πόλης, φτιαγμένα από πέτρες και πτώματα.

“Αρχίζουν να μπλοκάρουν τους δρόμους με σορούς. Τα πράγματα εξελίσσονται άσχημα εκεί έξω. Οι άνθρωποι είναι αγανακτισμένοι επειδή δεν έχουν καμία βοήθεια”, είπε.

Οι εικόνες που κατέγραψε από ελικόπτερο δημοσιογράφος του CNN δείχνουν την έκταση της καταστροφής στην Αϊτή:

Απρόοπτα προβλήματα παρουσιάζονται από την πληθώρα πτήσεων με προορισμό το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας, οι οποίες προέρχονται από τις χώρες που έσπευσαν να βοηθήσουν την Αϊτή.

Ο εναέριος χώρος της Αϊτής έχει κορεστεί και η κυβέρνηση της χώρας ζήτησε από τις ΗΠΑ καθώς και από άλλες χώρες να μην επιτρέψουν προς το παρόν άλλες πτήσεις, όπως ανακοινώθηκε από την αμερικανική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (FAA).

Την ίδια στιγμή εκπρόσωπος της αποστολής σταθεροποίησης των Ηνωμένων Εθνών στην Αϊτή (MINUSTAH), είπε ότι τουλάχιστον 36 μέλη της αποστολής του ΟΗΕ στην Αϊτή σκοτώθηκαν από τον τρομερό σεισμό.

Πρόκειται για τέσσερις αστυνομικούς, 19 μέλη του στρατιωτικού προσωπικού και 13 πολίτες.

Αν και το μέγεθος της τραγωδίας δεν μπορεί ακόμα να προσδιοριστεί με ακρίβεια, ο πρωθυπουργός της χώρας, Jean-Max Bellerive, δήλωσε στο CNN ότι  είναι πολύ πιθανό οι νεκροί να ξεπεράσουν τις εκατό χιλιάδες.Συγκλονισμένος από την έκταση της καταστροφής, ο πρόεδρος της Αϊτής, René Préval, από τη μεριά το, είπε ότι τα θύματα από τον σεισμό ανέρχονται σε «χιλιάδες». «Μέχρι τώρα έχω ακούσει για 50.000, έχω ακούσει για 30.000. Είναι πολύ νωρίς για να αναφερθούμε σε συγκεκριμένο αριθμό. Κι εγώ ακόμα προσπαθώ να καταλάβω το μέγεθος του φαινομένου», δήλωσε ο René Préval, επισημαίνοντας ότι οποιαδήποτε επίσημη εκτίμηση για τον αριθμό των θυμάτων είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Ο Ερυθρός Σταυρός εκτιμάει ότι περίπου 45-50 χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν στην Αϊτή από τον φονικό σεισμό, με βάμση τα όσα μεταφέρουν από την ισοπεδωμένη πρωτεύουσα οι ομάδες διάσωσης που παλέυουν ενάντια στο χρόνο για να σώσουν όσους είναι ακόμα ζωντανοί κάτω από τα ερείπια.

Υπάρχει πολύ μεγάλος αριθμός ανθρώπων που έχουν τραυματιστεί σοβαρά και νοσηλεύονται, αλλά επίσης μεγάλος αριθμός που δεν έχουν εισαχθεί σε κλινικές, ή σε κέντρα υγείας”, δήλωσε αξιωματούχος του Ερυθρού Σταυρού, εκτιμώντας ότι οι οικογένειες που έχουν χάσει τα σπίτια τους στη ζώη του Πουέρτο Πρινσίπε είναι περίπου 200.000.


H στιγμή του σεισμού στην Αϊτή

Η βουλή πριν και μετά Δεκάδες χιλιάδες Αϊτινοί πέρασαν τη νύχτα στο ύπαιθρο, συγκεντρωμένοι στο Πεδίον του Άρεως, την κεντρική λεωφόρο της πρωτεύουσας που έχει μετατραπεί σε γιγάντιο προσφυγικό καταυλισμό.

Απέναντι, τα ερείπια του προεδρικού μεγάρου και των κτιρίων των υπουργείων, μαρτυρούν την κατάσταση αδυναμίας στην οποία βρίσκονται οι θεσμοί της Αϊτής.

Από την άλλη, τα πτώματα που ανασύρονται από τα ερείπια τοποθετούνται σε σειρές στο έδαφος σκεπασμένα με σεντόνια. Μεταξύ των νεκρών είναι και ο καθολικός αρχιεπίσκοπος Σερζ Μιό, ο οποίος ανασύρθηκε από τα ερείπια του καθεδρικού ναού της πρωτεύουσας. Παράλληλα, 50 έως 100 μέλη της Αποστολής Σταθεροποίησης του ΟΗΕ στην Αϊτή αγνοούνται. Ανάμεσά τους, ο επικεφαλής της αποστολής Χέντι Ανάμπι και ο αναπληρωτής του, ο Λούις Κάρλος ντε Κόστα, οι οποίοι πιστεύεται ότι βρίσκονται κάτω από τα ερείπια του Christopher Hotel.

Τα πρώτα αμερικανικά και κινεζικά αεροπλάνα έχουν ήδη προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας Port-au-Prince και πολλά πλοία είναι «καθ’ οδόν». Πολλές ευρωπαϊκές χώρες, η Ρωσία και η Κίνα, αλλά και χώρες της Λατινικής Αμερικής είναι ανάμεσα σε αυτούς που στέλνουν βοήθεια στη χώρα της Καραϊβικής.Σημαντικά κυβερνητικά κτίρια στο Port au Prince κατέρρευσαν, με αποτέλεσμα η ίδια η κυβέρνηση να έχει παραλύσει, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC στην περιοχή.

Παράλληλα, με τις περισσότερες τηλεπικοινωνίες να έχουν διακοπεί, οι πολίτες της Αϊτής που μένουν στο εξωτερικό «παλεύουν» να επικοινωνήσουν με τους συγγενείς τους.

Όσον αφορά τους Έλληνες που βρίσκονται στην Αϊτή, σύμφωνα με ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, είναι όλοι καλά στην υγεία τους, ενώ έχει ήδη οργανωθεί η επιστροφή τους στην πατρίδα μας.

Η σεισμική δόνηση των 7 Ρίχτερ, η χειρότερη φυσική καταστροφή στη χώρα τα τελευταία 200 χρόνια, «χτύπησε» στις 23:53 ώρα Ελλάδος της Τρίτης, μόλις 15 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας και σε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων, σύμφωνα με το Γεωφυσικό Ινστιτούτο Ερευνών των ΗΠΑ (US Geological Survey, USGS).


(Xάρτης της περιοχής)

Η ενέργεια που απελευθερώθηκε ήταν ίση με σχεδόν μισό μεγατόνο TNT, σύμφωνα με τον καθηγητή Roger Searle του πανεπιστημίου του Durham. Σημειώνεται ότι ένας μεγατόνος TNT εκλύεται από πολλές πυρηνικές κεφαλές.

Ύπνος ανάμεσα σε πτώματα

Μοιρολόγια, τραγούδια, προσευχές και πυροβολισμοί ακούγονταν κατά τη διάρκεια της νύχτας μέσα από τα συντρίμμια, την ώρα που εξαντλημένοι διασώστες έσκαβαν χωρίς σταματημό, με εργαλεία και με τα γυμνά τους χέρια, σε μια απελπισμένη κούρσα με τον χρόνο για να απελευθερώσουν όσους περισσότερους παγιδευμένους κάτω από τόνους μπετόν.

Στα συντρίμμια των σπιτιών, οι διασώστες αντίκρισαν σκηνές φρίκης: ένα ζευγάρι νεκρό στο κρεβάτι του· μικρά κορίτσια μέσα στο χώμα· απανθρακωμένα πτώματα μέσα σε αυτοκίνητα και γυναίκες με ρούχα κομματιασμένα. Μια γυναίκα πλησίασε ομάδα από διασώστες κλαίγοντας. “Βοηθήστε με, ο άντρας μου είναι ακόμα εκεί μέσα. Σας παρακαλώ βοηθήστε με, ξέρω πως είναι ζωντανός”.

Eπικεφαλής του νοσοκομείου της Αποστολής των Ηνωμένων Εθνών για την Σταθεροποίηση στην Αϊτή (Minustah), δήλωσε στο κανάλι «TN» της Αργεντινής ότι μόνο ένα νοσοκομείο, το οποίο αποτελεί δωρεά της Αργεντινής στην Αϊτή, συνεχίζει να λειτουργεί, και ότι αυτό έχει κατακλυστεί από τραυματίες. Ανέφερε, μάλιστα, ότι τουλάχιστον 800 ασθενείς έχουν νοσηλευτεί στο νοσοκομείο λίγες ώρες μετά από τον σεισμό, ενώ περισσότεροι από 100 έχουν υποβληθεί σε χειρουργικές επεμβάσεις μέσα σε 12 ώρες.

Επίσης, η μεγαλύτερη φυλακή της Αϊτής κατέρρευσε με αποτέλεσμα οι κρατούμενοι να καταφέρουν μέσα στον γενικότερο πανικό να αποδράσουν, με τις Αρχές να τους αναζητούν. Οι 7.000 στρατιωτικοί, 2.000 αστυνομικοί, 500 πολίτες και 1.500 μέλη του τοπικού προσωπικού της αποστολής του ΟΗΕ προσπαθούν να οργανώσουν περιπολίες και να διατηρήσουν την τάξη στην πρωτεύουσα.Το γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ανέφερε ότι τουλάχιστον 200 άνθρωποι εκτιμάται ότι είναι εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια του ξενοδοχείου «Montana», το οποίο είναι δημοφιλής τουριστικός προορισμός.

ΣυντρίμμιαΟ Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Μπερνάρ Κουσνέρ, είπε ότι 50 Γάλλοι πολίτες αναζητούνται από τις υπηρεσίες της γαλλικής πρεσβείας στο Πορτ-Ο-Πρενς γιατί τη στιγμή του σεισμού βρίσκονταν σε ζώνες που έχουν καταστραφεί πλήρως, ενώ την ίδια στιγμή πάνω από 200 Γάλλοι πολίτες έχουν συγκεντρωθεί στη γαλλική πρεσβεία ζητώντας πληροφορίες.

Η Σουζάνα Μαλκόρα, αξιωματούχος της ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ, δήλωσε ότι 10 Βραζιλιάνοι, τρεις Ιορδανοί και ένας Αϊτινός έχει επιβεβαιωθεί ότι είναι μεταξύ των νεκρών του σεισμού, που έγινε την Τρίτη.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του πρέσβη της Αϊτής στον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών (OAS), που εδρεύει στην Ουάσινγκτον: «Προς το παρόν οι πρώτες αναφορές που έχουμε στη διάθεσή μας αναφέρουν δεκάδες χιλιάδες θύματα και σημαντικές υλικές ζημιές. Στο όνομα της κυβέρνησης κάνω έκκληση στη διεθνή κοινότητα να μας βοηθήσει. Αυτό που επείγει περισσότερο αυτήν τη στιγμή είναι να σωθούν οι πολλές χιλιάδες άνθρωποι που είναι ζωντανοί κάτω από τα ερείπια. Η Αϊτή χρειάζεται όσο ποτέ άλλοτε τη διεθνή αλληλεγγύη».Ο πρέσβης της Αϊτής στις ΗΠΑ, Ρέιμοντ Τζόζεφ, πρόσθεσε στο πλαίσιο τηλεοπτικής του εμφάνισης στο αμερικανικό δίκτυο ABC: «Πρόκειται για μία τεράστια καταστροφή. Αν ένα κτίριο, όπως το παλάτι το οποίο είναι πολύ σταθερό κατέρρευσε, οι ζημιές θα είναι τεράστιες, καθώς τα κτίρια δεν είναι ασφαλή στο Πορτ-ο-Πρενς».

Οι φόβοι των Αρχών για τον τελικό αριθμό των νεκρών βασίζονται στο γεγονός ότι στην περιοχή που χτυπήθηκε περισσότερο από κάθε άλλη, ζουν πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι. Η συντριπτική πλειοψηφία των σπιτιών στα οποία κατοικούν είναι πρόχειρης κατασκευής και σύμφωνα με τις πρώτες μαρτυρίες των αξιωματούχων που βρίσκονται στην Αϊτή στην ουσία δεν υπάρχει ούτε ένα σπίτι που να μην έχει υποστεί σημαντικές ζημιές.

Για το ισχυρό χτύπημα στην Αϊτή μίλησε αποκλειστικά στη zougla.gr ο Δρ. Γεράσιμος Χουλιάρας, Κύριος Ερευνητής Σεισμολογίας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Για νεότερα σχετικά με τη μετασεισμική δραστηριότητα στην περιοχή, που αναμένεται έντονη, μπορείτε να ενημερώνεστε από την κατηγορία “Παρατηρητήριο Σεισμών” της ιστοσελίδας μας.

Η Βarack Obamaκυβέρνηση της χώρας έκανε αμέσως έκκληση για βοήθεια στις ΗΠΑ, στην οποία ανταποκρίθηκε ταχύτατα ο πρόεδρος Obama δηλώνοντας επί λέξη: «Οι προσευχές και η σκέψη μου είναι στην Αϊτή».

Ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε από τους δύο προκατόχους του, Μπιλ Κλίντον και Τζορτζ Μπους το νεότερο, να συνδράμουν στην επιχείρηση βοήθειας προς την Αϊτή, με τον να ηγηθούν των συντονιστικών ενεργειών.

Την Τετάρτη ανακοίνωσε σε διάγγελμά του τον σχεδιασμό των ΗΠΑ για τις άμεσες κινήσεις που θα γίνουν, προκειμένου να ανακουφιστούν οι σεισμοπαθείς:Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παράσχουν τόσο στρατιωτική όσο και πολιτική βοήθεια στην Αϊτή μετά τον καταστρεπτικό σεισμό που έπληξε τη φτωχή αυτή χώρα, ανακοίνωσε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Hillary Clinton.

Παντού συντρίμμια Στο μεταξύ η Διαμερικανική Τράπεζα Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι θα αποστείλει άμεση βοήθεια 200.000 δολαρίων στην Αϊτή. Επιπλέον η Γαλλία, η Βρετανία, η Γερμανία, ο Καναδάς και πολλές κυβερνήσεις στη Λατινική Αμερική ετοιμάζονται να στείλουν βοήθεια στην Αϊτή.

Ανθρωπιστική βοήθεια αποφασίστηκε να σταλεί και από την Ελλάδα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών.

Ρούχα, φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης συγκέντρωσε ήδη ο Δήμος Αθηναίων για τους πληγέντες του σεισμού στην Αϊτή.

Σχεδόν όλες οι χώρες του πλανήτη εκδήλωσαν την πρόθεσή τους να βοηθήσουν με όποιον τρόπο μπορούν την Αϊτή στις δύσκολες στιγμές που περνάει.



Αϊτή: Ένα τεράστιο στρατόπεδο συγκέντρωσης ξεχασμένο από τον πλανήτη. 

Ο φονικός σεισμός που έπληξε την Αϊτή έγινε για πολλούς από εμάς η αφορμή να αναρωτηθούμε που βρίσκεται η χώρα αυτή κοιτώντας «συγκλονισμένοι» στους τηλεοπτικούς μας δέκτες τις θλιβερές εικόνες της καταστροφής, πριν «περάσουμε στο επόμενο θέμα του δελτίου μας».

Εντούτοις, το δράμα που προκλήθηκε από τον εγκέλαδο συμπλήρωσε με τον χειρότερο τρόπο μια καταστροφή που συντελείτε στον τόπο αυτόν εδώ και τουλάχιστον τρεις αιώνες και της οποίας τα αίτια κάθε άλλο παρά φυσικά είναι.

Η Αϊτή είναι ένα μικρό κράτος της Καραϊβικής το οποίο βρίσκεται στο αρχιπέλαγος των μεγάλων Αντιλλών. Συνορεύει με την Κούβα, την Τζαμάικα και τον Άγιο Δομίνικο, με τον οποίο μοιράζεται από την περίοδο της αποικιοκρατίας το νησί Hispanola. Έρμαιο αρχικά της αποικιοκρατίας και έπειτα των πεφωτισμένων διεθνών οργανισμών η Αϊτή, «πρώτη δημοκρατία των Αντιλλών» ανέκαθεν πεινούσε, κρύωνε και εφοδίαζε με σκλάβους
αρχικά, με μετανάστες αργότερα, τις αυλές των δυτικών αριστοκρατικών οίκων.

Η τραγική ιστορία της Αϊτής ξεκινάει με την ανακάλυψη των Αντιλλών από τον Χριστόφορο Κολόμβο. Στο νησί Hispanola όπως ονομάστηκε από τον τελευταίο, οι Ισπανοί άποικοι εκτός από ιθαγενείς ανακάλυψαν και πλούσια κοιτάσματα χρυσού. Η εξόρυξη του ευγενούς μετάλλου σε άθλιες συνθήκες θα εξοντώσει τους ιθαγενείς κατοίκους του νησιού. Για να συνεχίσουν την εξόρυξη οι «Ισπανοί εξερευνητές» θα φέρουν στο νησί σκλάβους από την Αφρική οι οποίοι και θα αποτελέσουν τους επόμενους κατοίκους του.

Τα κοιτάσματα χρυσού θα στερέψουν γρήγορα από το δυτικό τμήμα του νησιού και οι Ισπανοί θα το παραχωρήσουν στους Γάλλους. Οι τελευταίοι θα διατηρήσουν το ίδιο με πριν σύστημα σκλαβοκρατίας και θα εφαρμόσουν μονοκαλλιέργειες καπνού και ζαχαρότευτλων. Οι πρώτοι αστικοί σχηματισμοί, παραγκουπόλεις σκλάβων γύρω από τις καλά φυλαγμένες κατοικίες των Γάλλων εποίκων, θα δημιουργηθούν την ίδια περίοδο.

Οι σκλάβοι θα ξεσηκωθούν το 1793 και μετά από δέκα χρόνια ανταρτοπολέμου θα γίνουν το πρώτο έδαφος που θα ανεξαρτητοποιηθεί από τους αποικιοκράτες στον πλανήτη! Το «ανεξάρτητο» κράτος της Αϊτής θα ιδρυθεί επισήμως το 1804. Στην πραγματικότητα η αποικιοκρατία θα αλλάξει πρόσωπο. Τους λευκούς διοικητές θα διαδεχτούν τοπικοί δικτάτορες, φερέφωνα αρχικά των Γάλλων και έπειτα των Αμερικάνων και των διεθνών οργανισμών.

Σήμερα στην Αϊτή πάνω από το 80% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Ο όποιος παραγωγικός ιστός έχει διαλυθεί μετά την αύξηση των τιμών του ρυζιού και τον ξεσηκωμό των πεινασμένων το 2006. Οι υποδομές έχουν καταρρεύσει όλες μετά από τους φονικούς κυκλώνες του 2008 και ο εγκέλαδος ήρθε να ισοπεδώσει ότι απέμεινε όρθιο μετά από τριακόσια χρόνια αιματηρής εκμετάλλευσης και καταστροφών.

Ο Κουντούρης Νικόλας είναι πολιτειολόγος, διδάκτωρ πολιτικής επιστήμης του Ινστιτούτου πολιτικών σπουδών του Aix-en-Provence της Γαλλίας.

n_kountouris@yahoo.gr
http://immigration-phenomenon.blogspot.com/


Διαβάστε επίσης:

Τραγική η κατάσταση στην Αϊτή μετά από την σεισμική δόνηση των 7R, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου 2010, 00:22

Σκύλος «μυρίστηκε» τον σεισμό στην California, 12 Ιανουαρίου 2010, 11:15

Η καταστροφή σε εικόνες, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου 2010, 20:24

Hillary Clinton: Αδιανόητη η τραγωδία στην Αϊτή, 14 Ιανουαρίου 2010, 15:30

Αϊτή, η φτωχότερη χώρα της Αμερικής, 13 Ιανουαρίου 2010, 00:22

Φήμες για τσουνάμι στην Αϊτή, 14 Ιανουαρίου 2010, 14:05

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης