Τεράστια απάτη αποκαλύφθηκε μεταξύ Μπρίντιζι και Μπάρι της Ιταλίας από την ιταλική Δασική Υπηρεσία (Σώμα Προστασίας Δασών) και τη Περιφερειακή Διεύθυνση κατά της Μαφίας του Μπάρι, η οποία ανακάλυψε ότι 7.000 τόνοι ελαιόλαδο που πωλείτο ως “100% ιταλικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο” ήταν στην πραγματικότητα μείγμα ελαίων από χώρες μη μέλη της ΕΕ, όπως η Συρία, η Τουρκία, το Μαρόκο και η Τυνησία.

Έξι άτομα ερευνήθηκαν για εμπορική απάτη και πλαστογραφία γεωγραφικών ενδείξεων και ονομασιών προέλευσης γεωργικών προϊόντων διατροφής. Οι έλεγχοι κάλυψαν μια ντουζίνα εταιρείες στην Απουλία (σε Φασάνο, Fasano, Γκρούμο Απουλα και Μονοπόλη) καθώς και ένα εργαστήριο πιστοποίησης.

«Η λειτουργία του Σώματος Προστασίας Δασών αποδεικνύει την αποτελεσματικότητα του συστήματος έρευνας, που έχει ενισχυθεί σε όλα τα στάδια της αλυσίδας εφοδιασμού», ανέφερε ο υπουργός Γεωργίας Μαουρίτσιο Μαρτίνα.

«Οποιος βλάπτει τον στρατηγικό τομέα του ελαιολάδου, πρέπει να καταδικαστεί με τη μεγαλύτερη δυνατή αυστηρότητα. Είναι σημαντικό να προστατευθούν οι καταναλωτές και οι χιλιάδες έντιμες εταιρείες που συμβάλλουν στην παγκόσμια επιτυχία του “Made in Italy’», είπε ο Ιταλός υπουργός.

Το έλαιο που πωλείτο στην ιταλική και διεθνή αγορά, στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, με την ένδειξη “100 τοις εκατό ιταλικό” στην ετικέτα, είχε έναν παράνομο κύκλο εργασιών που εκτιμάται ότι φτάνει τα «δεκάδες εκατομμύρια ευρώ”, σύμφωνα με το Σώμα Προστασίας Δασών.

Η έρευνα στο Μπάρι ξεκίνησε μετά τη φτωχή συγκομιδή του 2014 και την ευκαιρία που παρουσιάστηκε για παράνομες δραστηριότητες με την περιορισμένη προσφορά ιταλικού ελαιόλαδου.

Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής την Λουτσιάνα Μπαλντόνι, κατάφερε να πιστοποιήσει το ελαιόλαδο με βάση τη γεωγραφική προέλευση μέσω μοριακής ανάλυσης που κατέστη δυνατή με μια καινοτόμο τεχνική της εκχύλισης του DNA.

Τα αποτελέσματα της ανάλυσης, συγκρίθηκαν με εκείνες που αφορούν την ανιχνευσιμότητα που προέρχονται από υπάρχοντα αρχεία και επέτρεψε στους ερευνητές να πιστοποιήσουν ότι οι χιλιάδες τόνοι ελαιόλαδο δεν ήταν από Ιταλία, αλλά προέρχονται από μη ευρωπαϊκές ποικιλίες ελιάς.

Εκατό αξιωματικοί και ερευνητές συμμετείχαν σε έρευνες, αιφνίδιους ελέγχους, καθώς και κατασχέσεις των περισσότερων παρτίδες πλαστών ελαιόλαδο.

Προφανώς η “βάπτιση” ελληνικού ελαιολάδου που αγοράζεται χύδην στην Ελλάδα και αναμειγνύεται με τα χαμηλότερης ποιότητας ιταλικά, δεν ενδιαφέρει τις ιταλικές αρχές, καθόσον αναβαθμίζει την ποιότητα.