Eπιμέλεια: Χρήστος Μαζάνης
Ο νέος συναγερμός για τη βρετανική μετάλλαξη του κορωνοϊού έρχεται αυτή τη φορά από τη γειτονική Ιταλία. Η υψηλή μεταδοτικότητα που παρατηρούν οι Ιταλοί επιστήμονες αλλά και η σημαντική διασπορά του στελέχους σε παιδιά και γενικότερα σε ηλικίες έως 18 ετών δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα φτάνοντας στα όριά του το σύστημα υγείας σε πολλές περιοχές. Οι Ιταλοί δεν έχουν ξεμπλέξει ακόμα με τη βρετανική μετάλλαξη, όπως βεβαίως και η Ελλάδα.
Όπως υπολογίζουν οι γείτονες, το στέλεχος αυτό αναμένουν να επικρατήσει στη χώρα τους ίσως στα τέλη Μαρτίου. Όμως η Ιταλία είναι και μια χώρα που πήρε το ρίσκο και άνοιξε αρκετές δραστηριότητες, υπό την πίεση της κοινωνίας, με την Πολιτεία να ελπίζει ότι τα μέτρα κατά της διασποράς είναι ικανοποιητικά. Και ίσως αυτό να πληρώνει ακριβά τώρα, με τους επιστήμονές της απ’ άκρη σ’ άκρη να σημαίνουν συναγερμούς, αφού τις τελευταίες ημέρες τα κρούσματα σημειώνουν μεγάλη αύξηση.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, το Ανώτατο Ινστιτούτο Υγείας της γειτονικής χώρας είναι σαφές: «Στην Ιταλία εκτιμάται ότι η αγγλική παραλλαγή του ιού Sars-CoV-2 έχει 37% υψηλότερη μεταδοτικότητα από τα μη παραλλαγμένα στελέχη. Το γεγονός αυτό μας οδηγεί στο να εξετάσουμε πιο αυστηρά μέτρα για τον έλεγχο της διασποράς».
Την ίδια ώρα, άλλη μια προειδοποίηση έρχεται διά στόματος του προέδρου της Ιταλικής Παιδιατρικής Εταιρείας, Αλμπέρτο Βιλάνι, και αφορά στη διασπορά του μεταλλαγμένου στελέχους στα παιδιά.
«Οι παραλλαγές του νέου κορωνοϊού, και ιδίως η βρετανική, έχουν 30-40% μεγαλύτερη ικανότητα εξάπλωσης. Και αυτό ισχύει επίσης για την ηλικιακή ομάδα 0-18 ετών. Τα παιδιά τώρα εμπλέκονται περισσότερο επειδή οι μεταλλάξεις είναι μορφές που εξαπλώνονται πιο εύκολα» ανέφερε ο Βιλάνι σε εκπομπή της RAI.
Δίνοντας ένα παράδειγμα για την ταχύτητα εξάπλωσης της λοίμωξης προσθέτει: «Εάν ένα άτομο μολύνει δύο και μετά 4, 8 και 16, στο έκτο βήμα φτάνουμε τις 128 περιπτώσεις. Εάν αντί για δύο μολύνει τρεις, στο έκτο βήμα φτάνουμε στους 2.187. Αυτό είναι το ανησυχητικό στοιχείο».
Πόσο σοβαρή είναι η λοίμωξη από το βρετανικό στέλεχος στα παιδιά;
«Ο κόσμος πρέπει να αντιληφθεί τη σοβαρότητα του ζητήματος. Εάν δεν υπάρχει περιορισμός, τότε είναι δύσκολο να ελεγχθεί η κατάσταση» καταλήγει.
Μεγάλος προβληματισμός για τα σχολεία
Έναν γρίφο που καλείται τώρα να λύσει η επιστημονική επιτροπή των Iταλών ειδικών για τον Covid-19 είναι η διασπορά του βρετανικού στελέχους στα σχολεία, τα οποία κλείνουν το ένα μετά το άλλο, με πολλούς ειδικούς να δηλώνουν δημόσια πως πρέπει να παύσουν τη λειτουργία τους όλα πριν να είναι αργά.
«Η πρωτεΐνη του στελέχους “λειτουργεί” καλύτερα με τους υποδοχείς μας»
«Υπάρχει κάποια καλύτερη σχέση του ιού με τους υποδοχείς, με την έννοια ότι, όταν έρχεται σε επαφή με ανθρώπινα κύτταρα, κολλάει καλύτερα και πιθανώς εισέρχεται ευκολότερα. Δείτε το και ως εξής… Δεν είχατε κάποιον συμμαθητή που ήταν πιο συμπαθητικός στα κορίτσια απ΄ ό,τι εσείς; Εδώ, αυτός ο καταραμένος ιός είναι πιο συμπαθητικός στους υποδοχείς μας. Αυτή η πρωτεΐνη της αγγλικής παραλλαγής “λειτουργεί” καλύτερα με τους υποδοχείς μας. Φυσικά αυτό δεν είναι ωραίο για εμάς, διότι μιλάμε για 40% πιο μολυσματική ικανότητα του ιού» ανέφερε.
Ανησυχεί το παράδειγμα της Μπρέσια με τους μολυσμένους μαθητές
Στις αρχές του Φεβρουαρίου, το 10% του τοπικού πληθυσμού (140 άτομα στα 1.400) είχαν βρεθεί θετικά στον ιό: από αυτό, το 60% των περιπτώσεων ήταν παιδιά σχολικής ηλικίας ή νεότερα, τα οποία πιθανώς είχαν μολύνει άλλα μέλη των οικογενειών τους.
«Ειδικά στο κέντρο του Βορρά υπάρχει μια συγκεκριμένη αύξηση των περιπτώσεων Covid στα παιδιά, κάτι που στο παρελθόν ήταν αρκετά σπάνιο» λέει ο πρόεδρος της Ιταλικής Εταιρείας Παιδιατρικής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Πάολο Μπεκερούτσι.
Aντιδήμαρχος Περούτζια: «Η αγγλική παραλλαγή επηρεάζει τα παιδιά, προσοχή στην οικογένεια»
«Από τις τρεις γνωστές παραλλαγές, η αγγλική μάς ανησυχεί πιο πολύ διότι επηρεάζει ιδιαίτερα τα παιδιά και στη συνέχεια μεταδίδεται εύκολα μέσα στις οικογένειες. Για τον λόγο αυτό απευθύνουμε έκκληση στους πολίτες για να σέβονται τα μέτρα κατά της διασποράς» είχε επισημάνει.
Aνησυχητική είναι και η πρόσφατη διαπίστωση του εκπροσώπου των παιδιάτρων της Βενετίας, Βίτο Φραντσέσκο Ντ’ Αμάντι, ο οποίος τόνισε πως παρατηρείται μη σωστή τήρηση των μέτρων κατά της διασποράς στα παιδιά. «Βλέπουμε συνεχώς βρόμικες και ακατάλληλες μάσκες σε παιδιά» διευκρινίζει.
«Τα σχολεία είναι ένα μέρος όπου υπάρχει μεγάλη διασπορά του ιού»
Παράλληλα αναφέρθηκε και στο πρόβλημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Ιταλία με την ανοιχτή εστίαση. «Οι μελέτες έχουν δείξει ότι τα μέρη όπου η κυκλοφορία του ιού είναι ευκολότερη είναι δυστυχώς τα εστιατόρια, οι παμπ, οι πιτσαρίες. Είναι μέρη όπου κάθεστε για μεγάλο χρονικό διάστημα, χωρίς μάσκα και αναπόφευκτα υπάρχει επίσης ανταλλαγή αντικειμένων. Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για μετάδοση του ιού στο τραπέζι, οπότε μείνετε μακριά από τέτοια μέρη» είπε.
«Τα παιδιά του νηπιαγωγείου επηρεάζουν τους ενήλικες»
«Όπως βλέπουμε, μια από τις επιπτώσεις της διασποράς στα παιδιά του νηπιαγωγείου είναι ότι επηρεάζονται άμεσα οι ενήλικες και υπάρχει μεταδοτικότητα εντός των οικογενειών. Πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση λόγω της εξάπλωσης της αγγλικής παραλλαγής» τόνισε.
«Ρισκάρουμε να φτάσουμε τα 40.000 κρούσματα την ημέρα»
Συναγερμός από επαναμόλυνση ασθενή που θεραπεύτηκε πριν από λίγες εβδομάδες