Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, έστρωσε το κόκκινο χαλί στον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Παρίσι.

Από την συνάντηση των δύο ηγετών στα Ηλύσια Πεδία, η γαλλική προεδρία ανέμενε σημαντικά οφέλη για τις γαλλικές εταιρείες και τη γαλλική οικονομία συνολικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ηγέτες της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου και της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης είχαν συνομιλίες στο γαλλικό προεδρικό μέγαρο όπου υπέγραψαν μια σειρά συμφωνιών και αργότερα παρακάθισαν σε επίσημο δείπνο προς τιμήν του κινέζου προέδρου και της πρώτης κυρίας της Κίνας, Πενγκ Λιουάν.

Το προεδρικό ζεύγος της Κίνας συνοδεύει στη Γαλλία μεγάλη αντιπροσωπεία επιχειρηματιών. Ο Φρανσουά Ολάντ έχει εκτιμήσει σε περίπου 18 δισεκατομμύρια ευρώ την αξία των περίπου 50 εμπορικών συμφωνιών που υπογράφονται συνολικά κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του κινέζου προέδρου. Απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος Ολάντ, δήλωσε ότι «συμφωνίες 18 δισ. ευρώ σημαίνουν θέσεις εργασίας, ανάπτυξη και πάνω απ’ όλα σημαντική προοπτική για τα επόμενα χρόνια».

Μεταξύ των συμφωνιών περιλαμβάνεται μια μεγάλη παραγγελία επιβατικών αεροσκαφών της Airbus από την Κίνα αλλά και μια σύμβαση για την κατασκευή εγκαταστάσεων επεξεργασίας πυρηνικών αποβλήτων από την γαλλική εταιρεία κατασκευής εργοστασίων πυρηνικής ενέργειας Areva. Στην πρώτη συμφωνία περιλαμβάνεται η αγορά από τους κινέζους 70 αεροσκαφών, συμπεριλαμβανομένων και 27 αεροπλάνων A330.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η υπογραφή των εμπορικών συμφωνιών αυτών σημειώθηκε σε μια ημέρα που ανακοινώθηκαν αποκαρδιωτικά στοιχεία για την πορεία του δείκτη της ανεργίας στη Γαλλία.

Ο αριθμός των ανέργων στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης αυξήθηκε τον Φεβρουάριο κατά 31.500 πρόσωπα στο 10,2%, επίπεδο που αποτελεί νέο ιστορικό υψηλό. Συνολικά από τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας φαίνεται ότι ο αριθμός των εγγεγραμμένων στα μητρώα ανέργων ανήλθε σε 3.347.700 στη μητροπολιτική Γαλλία, αριθμός που είναι αυξημένος κατά 0,9% από τον προηγούμενο μήνα και 4,7% τον αντίστοιχο μήνα του 2013.

Ο πρόεδρος Σι ξεκίνησε την επίσκεψή του στη Γαλλία χθες Τρίτη από τη πόλη της Λυών, στη νότια Γαλλία, άλλοτε κέντρο της ευρωπαϊκής βιομηχανίας του μεταξιού και πόλη που αποτέλεσε σημείο αναφοράς στις γαλλοκινεζικές σχέσεις από τηn δεκαετία του ‘20 έως τη δεκαετία του 1940.

Σε ένα άρθρο του που δημοσιεύτηκε την Τρίτη στην Le Figaro ο κινέζος πρόεδρος έγραψε ότι η επίσκεψη του, στην 50ή επέτειο από την αποκατάσταση διπλωματικών σχέσεων, δίνει μια ευκαιρία να περάσουν «οι διμερείς σχέσεις στο επόμενο επίπεδο».

Η Γαλλία ήταν η πρώτη μεγάλη δυτική χώρα που αναγνώρισε – το 1964 – την Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας του Μάο Τσε Τουνγκ.

Ο Ολάντ ευελπιστεί να καλύψει εν μέρει το χαμένο έδαφος όσον αφορά τις εμπορικές σχέσεις του Παρισιού με το Πεκίνο. Η Γαλλία σήμερα έχει έλλειμμα 26 δισ. ευρώ στο ισοζύγιο των τρεχουσών εμπορικών της συναλλαγών με το μεγαλύτερο εμπορικό έθνος του κόσμου και βλέπει το μερίδιο της Γερμανίας στην κινεζική αγορά να είναι τετραπλάσιο από το δικό της.

Κατά την διάρκεια της περιοδείας του στην Ευρώπη ο πρόεδρος της Κίνας θα επισκεφθεί επίσης την Γερμανία, στο τέλος της εβδομάδας, ενώ στη συνέχεια ο Σι θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, την έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης