Ο ηγέτης της φινλανδικής κεντροδεξιάς Πέτερι Όρπο αναδείχθηκε την Κυριακή νικητής στις βουλευτικές εκλογές στη Φινλανδία, αν και λιγότερο καθαρά από ό,τι αναμενόταν, κι αναμένεται να διαδεχθεί την απερχόμενη πρωθυπουργό Σάνα Μάριν, έπειτα από αμφίρροπη αναμέτρηση, ενώ η ακροδεξιά, που δεν αποκλείεται να καταλήξει να συμμετέχει στην κυβέρνηση, σημείωσε ρεκόρ.

Για «μεγάλη νίκη» μίλησε ο Πέτερι Όρπο, 53χρονος πρώην υπουργός, στους υποστηρικτές του. «Θα αρχίσουμε διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης», πρόσθεσε ο προαλειφόμενος νέος επικεφαλής της φινλανδικής κυβέρνησης, που καλείται πλέον να επιλέξει αν θα συμμαχήσει με την κεντροαριστερά της κυρίας Μάριν ή το αντιμεταναστευτικό και ευρωσκεπτικιστικό κόμμα των Φινλανδών υπό τη Ρίικα Πούρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά τα σχεδόν οριστικά αποτελέσματα —με πάνω από το 98% των ψήφων να έχει καταμετρηθεί—, η Εθνική Συμμαχία καταλαμβάνει την πρώτη θέση και θα εξασφαλίσει τις 48 από τις 200 έδρες του κοινοβουλίου, ακολουθούμενη από το κόμμα των Φινλανδών (46) και τους Σοσιαλδημοκράτες (43).

Το γεγονός ότι το κόμμα της κατέγραψε άνοδο σε σύγκριση με τις εκλογές του 2019 δεν άρκεσε και η κυρία Μάριν αναγνώρισε χθες βράδυ την ήττα της. «Συγχαρητήρια στον νικητή των εκλογών, συγχαρητήρια στην Εθνική Συμμαχία, συγχαρητήρια στο κόμμα των Φινλανδών, η δημοκρατία μίλησε», είπε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παραδοσιακά, ο/η επικεφαλής του κόμματος που έρχεται πρώτο στις εκλογές αναλαμβάνει τον θώκο του πρωθυπουργού, υπό τον όρο πως μπορεί να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Η διαφορά των κομμάτων ήταν οριακή: 20,8% για την κεντροδεξιά, 20,1% για την ακροδεξιά, 19,9% για το SDP της κυρίας Μάριν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Καθώς οπαδοί της κραύγαζαν «Φινλανδία! Φινλανδία!», η κυρία Πούρα εξέφρασε την αγαλλίασή της για το «καλύτερο εκλογικό αποτέλεσμα» στην ιστορία της φινλανδικής ακροδεξιάς. Η επικεφαλής της εθνικιστικής παράταξης εξασφάλισε αξιοσημείωτα περισσότερες ψήφους από την πρωθυπουργό Μάριν (38.000 έναντι 35.000).

Ο κ. Όρπο, μπροστά στις δημοσκοπήσεις σε σχεδόν όλη την προεκλογική περίοδο, είδε το προβάδισμά του να συρρικνώνεται θεαματικά στο τελικό σπριντ.

Και τα τρία κόμματα που τερμάτισαν μπροστά ανέβασαν τα ποσοστά τους σε σύγκριση με το 2019. Η μάχη για τρεις έβαλε στο περιθώριο τις επιδόσεις των άλλων παρατάξεων.

Η ακροδεξιά, παρούσα για πάνω από 20 χρόνια στη φινλανδική πολιτική ζωή, έσπασε το ρεκόρ που κατέγραψε το 2011 (19,05%), κάτι που αναμένεται να αναθερμάνει τη συζήτηση για το «ρεύμα του λαϊκισμού» στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια.

Ο κ. Όρπο πάντως διαφωνεί. «Δεν έχουμε κόμμα της άκρας δεξιάς στη Φινλανδία», διαβεβαίωνε προ ημερών τον ξένο Τύπο.

Μένει να φανεί αν θα συμμαχήσει με το κόμμα των Φινλανδών (των πρώην Αληθινών Φινλανδών).

Οι βουλευτικές εκλογές στη Φινλανδία των 5,5 εκατομμυρίων κατοίκων συνέπεσαν με την ένταξη της χώρας, που γειτονεύει με τη Ρωσία, στον Οργανισμό του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού. Θα γίνει κράτος μέλος του NATO εντός ημερών.

Η κυρία Μάριν, δημοφιλής εντός και εκτός Φινλανδίας, για ορισμένους «πρωθυπουργός ροκ σταρ», δίχαζε, κυρίως στην πατρίδα της, όπου επικρίθηκε ιδίως για τον τρόπο που διαχειρίστηκε τα δημοσιονομικά και για την άνοδο του πληθωρισμού. Φυσικά η οικονομία ήταν η θεματική που επέλεξε η αντιπολίτευση για να της επιτεθεί, καταγγέλλοντας πάνω απ’ όλα την άνοδο του δημόσιου χρέους.

Η ακροδεξιά από τη δική της πλευρά επέλεξε να επικεντρώσει την εκστρατεία της στην παραβατικότητα των νέων, που κατ’ αυτήν οφείλεται σε τι άλλο, στους μετανάστες.

Οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης γενικά διαρκούν εβδομάδες ως μήνες. Η κυρία Μάριν μάλλον θα είναι ακόμη υπηρεσιακή πρωθυπουργός όταν η Φινλανδία θα εντάσσεται στο NATO.

Οι εκλογές δεν άλλαξαν τίποτα σε ό,τι αφορά τη στάση του Ελσίνκι έναντι της στρατιωτικής συμμαχίας. Οι μεγαλύτερες παρατάξεις, συμπεριλαμβανομένου του κόμματος των Φινλανδών, τάσσονται υπέρ της ένταξης μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης