Η έκθεση «ΑΙΓΑΙΟΝ – Η Γέννηση ενός Aρχιπελάγους», μετά την επιτυχημένη παρουσίασή της στο Σικάγο, τη Ρώμη, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, θα παρουσιαστεί, από σήμερα 13 Οκτωβρίου έως 10 Μαρτίου 2017, στο Polytechnic Museum της Μόσχας με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στο πλαίσιο του εορτασμού του έτους Ελλάδας – Ρωσίας.

Τα επίσημα εγκαίνιά της θα πραγματοποιηθούν σήμερα από την περιφερειάρχη βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, ενώ η παρουσίαση της έκθεσης αυτής αποτελεί τη συμμετοχή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στο πλαίσιο του προγράμματος εορτασμού «Έτος Ρωσίας-Ελλάδας 2016».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έκθεση οργανώθηκε από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης, Αιγαίου και Κρήτης και με την υποστήριξη της TETRAGON. Επιστημονικός υπεύθυνος της έκθεσης είναι ο καθηγητής και διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου Νίκος Ζούρος.

«Η έκθεση παρουσιάζει με ένα ολοκληρωμένο, ελκυστικό για το ευρύ κοινό τρόπο, τη δημιουργία του Αιγαίου Πελάγους, την ομορφιά των τοπίων και των ακτών του, με μια προσέγγιση όπου ο επισκέπτης θα συλλαμβάνει τις διεργασίες που σμίλεψαν τα αιγαιοπελαγίτικα νησιά σε συνάρτηση με τον χρόνο και διαμόρφωσαν το υπόβαθρο για την ανάπτυξη της ποικιλίας των σύγχρονων φυσικών οικοσυστημάτων, θα αντιλαμβάνεται τη συνεχή αλληλεπίδραση με τα πολιτιστικά τοπία που συγκροτούν το λίκνο πολιτισμών από την προϊστορία μέχρι τις μέρες μας, αλλά και θα γεμίζει επίσης τις αισθήσεις του με εικόνες από τα νησιά και τη ζωή του αρχαίου αυτού πελάγους» λέει μιλώντας στο ΑΠΕ ο κ. Ζούρος.

«Η έκθεση πέρα από την επιστημονική της επάρκεια και τον εκπαιδευτικό της χαρακτήρα, σκοπό έχει να αποκομίζει ο επισκέπτης της τη δύναμη των τοπίων και της ομορφιάς του Αιγαίου Πελάγους μέσα από σύγχρονους τρόπους παρουσίασης, όπου τα εκθέματα, οι εικόνες και οι οπτικοακουστικές παρουσιάσεις συνθέτουν ένα δυνατό επικοινωνιακά και εικαστικά σύνολο, ικανό να θέλξει και να εντυπωσιάσει το ευρύ κοινό» σημειώνει η κα Καλογήρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην έκθεση, η μεγάλη οπτικοακουστική παραγωγή και το οπτικοακουστικό υλικό παρουσιάζουν τη δημιουργία και ανάδυση της μυθικής Αιγηίδας και στη συνέχεια τη δημιουργία των νησιών του Αιγαίου πελάγους, την από αέρος προσέγγιση και εμφάνιση των νησιών και των ακτών του, την ομορφιά των τοπίων του σε κάθε κλίμακα και πτυχή. Μουσική, ήχοι, κείμενα και λογοτεχνία, που παρουσιάζουν την ομορφιά και ιδιαιτερότητα αυτής της περιοχής, συνθέτουν ένα εντυπωσιακό και αισθητικά άρτιο πανόραμα. «Η έκθεση στοχεύει επίσης να αποτελέσει ένα σημαντικό εκθεσιακό γεγονός, αλλά και πρόσκληση στο ευρύ κοινό να γνωρίσει το πέλαγος της φύσης και του πολιτισμού, των μύθων και της ιστορίας» καταλήγει ο κ. Νίκος Ζούρος.

Εντυπωσιακά εκθέματα

Η έκθεση «ΑΙΓΑΙΟΝ: Η Γέννηση ενός Aρχιπελάγους» είναι βασισμένη στην παρουσίαση εκθεμάτων, φωτογραφικού και οπτικοακουστικού υλικού των διάσπαρτων σε όλα τα νησιά του Αιγαίου τεκμηρίων της γεωιστορικής εξέλιξης του ελληνικού αρχιπελάγους και των διεργασιών που δημιούργησαν τα νησιά, τα εντυπωσιακά τοπία, τα γεωλογικά μνημεία και τους γεωτόπους κατά τη διάρκεια των τελευταίων 150 εκατομμυρίων ετών.

Τοπία και γεωμορφές από όλα τα νησιά του Αιγαίου και μαζί τους σπάνια εκθέματα, αμμωνίτες από τη Χίο, απολιθωμένα δένδρα από τη Λήμνο, καρστικές μορφές από τη Σάμο και την Κάλυμνο, απολιθώματα γιγάντιων νουμουλιτών και λιμναία όστρακα από την Κρήτη, μάρμαρα από τη Θάσο και την Πάρο, μεταλλεύματα από τις Κυκλάδες, οψιδιανός και ηφαιστειακά πετρώματα από τη Μήλο και τη Νίσυρο, ηφαιστειακή τέφρα και λάβες από τη Σαντορίνη, γρανίτες της Σαμοθράκης και ο μεταλλευτικός πλούτος της Χαλκιδικής, και φυσικά το Απολιθωμένο Δάσος και τα ηφαιστειακά πετρώματα της Λέσβου, διηγούνται ιστορίες που συγκροτούν τη συναρπαστική γεωιστορική εξέλιξη της δημιουργίας του Ελληνικού Αρχιπελάγους. Βασικό στοιχείο της έκθεσης αποτελούν τα εντυπωσιακά ευρήματα του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, ενώ ιδιαίτερο τμήμα της έκθεσης είναι αφιερωμένο στα ευρήματα απολιθωμένου του νέου Θαλάσσιου Πάρκου Νησιώπης, του πρώτου θαλάσσιου πάρκου απολιθωμάτων στον ελληνικό χώρο.

Η έκθεση διαρθρώνεται σε τρεις βασικές εκθεματικές ενότητες με εντυπωσιακά θέματα και διαδραστικές παρουσιάσεις.

Η κεντρική εκθεματική ενότητα «ΜΝΗΜΕΣ ΓΑΙΑΣ: Από την Τηθύ στο Αιγαίο» παρουσιάζει ολόκληρη τη γεωλογική ιστορία της περιοχής από τον αρχικό ωκεανό της Τηθύος που μέρος του ήταν η σημερινή Ελλάδα, στην εξέλιξή του στην ενιαία ξηρά της μυθικής Αιγιήδας έως τη σημερινή μορφή του ανάγλυφου του ελληνικού αρχιπελάγους. Τα νησιά και τα πελάγη του, τα γεωλογικά μνημεία και η πολυμορφία των γήινων σχηματισμών, το υγρό στοιχείο και η ανάδυση της στεριάς, μαζί με εντυπωσιακά εκθέματα γεωλογικών σχηματισμών και ένα δεκατετράμετρο απολιθωμένο κορμό αποτελούν τα στοιχεία αυτής της ενότητας.

Η δεύτερη ενότητα «Στα νησιά του Ηφαίστου και του Ποσειδώνα» παρουσιάζει τις γεωδυναμικές διεργασίες στο Αιγαίο, την ηφαιστειότητα και τη σεισμικότητα που δημιούργησαν το Αρχιπέλαγος. Μια διαδικασία με μεγάλες ηφαιστειακές εκρήξεις που επαναλήφθηκε πολλές φορές μέσα σε εκατομμύρια έτη και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Σ’ αυτήν, άλλωστε, χρωστούμε την ύπαρξη μερικών από τα ομορφότερα νησιά του Αιγαίου, όπως η Σαντορίνη, η Κως, η Νίσυρος, η Μήλος, η Κίμωλος, η Λέσβος, η Λήμνος, η Σαμοθράκη, και άλλων που εμφανίζονται στον επιδαπέδιο χάρτη με τα χαρακτηριστικά τους πετρώματα. Οι ηφαιστειακές εκρήξεις, οι χθόνιες δυνάμεις, οι σεισμοί πέρα απ’ τις καταστροφές δίνουν και τα δώρα της θερμότητας, όπως τον θερμαλισμό, που από την αρχαιότητα χαίρεται ο άνθρωπος.

Η τρίτη ενότητα «ΓΑΙΑ: από τον μύθο στην επιστήμη» παρουσιάζει την εντυπωσιακή εξέλιξη της βιοποικιλότητα της περιοχής του Αιγαίου, την οποία αποδεικνύει ο πλούτος των φυτικών και ζωικών απολιθωμάτων που έχουν βρεθεί και μαρτυρούν την συναρπαστική ιστορία της εξέλιξης της ζωής και των οικοσυστημάτων στη λεκάνη του Αιγαίου κατά τη διάρκεια 150 εκατομμύριων χρόνων. Τα νησιά του Αιγαίου φιλοξενούν σπαράγματα της ζωής του παρελθόντος που κέντρισαν την ανθρώπινη σκέψη ώστε να αναζητήσει απαντήσεις για την προέλευση της ζωής και του κόσμου, από την «κοσμογονία» του Ησίοδου στα «Φυσικά» του Αριστοτέλη και το «Περί των λιθουμένων» του Θεόφραστου. Ο πλούτος των απολιθωμάτων του Αιγαίου περιλαμβάνει το απολιθωμένο δάσος της Λέσβου, τα απολιθώματα θηλαστικών αλλά και την πρώιμη παρουσία των ανθρωπίδων. Μορφές σύγχρονων δέντρων με τις αντίστοιχες απολιθωμένες προγονικές μορφές τους και ανάμεσά τους αναπαραστάσεις ζώων, δημιουργούν ένα εντυπωσιακό τοπίο για τον επισκέπτη.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης