Μεγάλες εμπορικές εταιρείες παγκόσμιας εμβέλειας προγραμματίζουν να μειώσουν την εισαγωγή αργού πετρελαίου, αλλά και άλλες αγορές καυσίμων από τις πετρελαϊκές εταιρείες που ελέγχονται από το ρωσικό κράτος, ακόμη και από τις 15 Μαΐου, σε μια προσπάθεια αποφυγής του ενδεχόμενου να βρεθούν αντιμέτωπες με τις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, σύμφωνα με πηγές.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει επιβάλει απαγόρευση στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, επειδή κάποιες χώρες, όπως η Γερμανία, εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό πετρέλαιο και δεν έχουν τις κατάλληλες υποδομές για την ενεργοποίηση εναλλακτικών λύσεων.
Ωστόσο, οι εμπορικές εταιρείες περιορίζουν σταδιακά τις αγορές από τον ρωσικό ενεργειακό όμιλο Rosneft, καθώς επιδιώκουν να συμμορφωθούν με τις ευρωπαϊκές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί και στοχεύουν στον περιορισμό της πρόσβασης της Ρωσίας στο διεθνές οικονομικό σύστημα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Η διατύπωση των ευρωπαϊκών κυρώσεων εξαιρεί τις αγορές πετρελαίου από τη Rosneft ή την Gazpromneft.
Οι εμπορικές εταιρείες προσπαθούν να προσδιορίσουν τους «απολύτως απαραίτητους» όρους της συνεργασίας τους, όπως είπαν οι ίδιες πηγές. Οι ίδιες εταιρείες προχωρούν σε μείωση των αγορών τους, ώστε η συμμόρφωσή τους να έχει διασφαλιστεί από την 15η Μαΐου, όταν θα ενεργοποιηθούν οι ευρωπαϊκοί περιορισμοί.
Η κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο για το ενδεχόμενο μελλοντικών πωλήσεων από τη συμμετοχή της ρωσικής εταιρείας υποδομών Transneft, στην οποία ανήκουν σημαντικά λιμάνια και αγωγοί πετρελαίου.
Η Trafigura, ένας μεγάλος αγοραστής ρωσικού πετρελαίου, δήλωσε στο Reuters «ότι θα συμμορφωθεί πλήρως με όλες τις κυρώσεις που θα εφαρμοστούν. Αναμένουμε ότι οι ποσότητες που εμπορευόμαστε θα μειωθούν περαιτέρω από την 15η Μαΐου».
Η Vitol, ένας άλλος μεγάλος αγοραστής, αρνήθηκε να σχολιάσει την προθεσμία της 15ης Μαΐου. Η Vitol είχε προηγούμενα ανακοινώσει ότι οι ποσότητες ρωσικού πετρελαίου που εμπορεύεται «θα μειωθούν σημαντικά στο δεύτερο τρίμηνο, καθώς μειώνονται οι υποχρεώσεις συμβολαίων για την τρέχουσα περίοδο», ενώ θα σταματήσει να εμπορεύεται ρωσικό πετρέλαιο από τα τέλη του 2022.
Ο πόλεμος και οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας έχουν ήδη οδηγήσει αρκετούς Δυτικούς αγοραστές ρωσικού αργού πετρελαίου όπως η Shell, να σταματήσουν τις μεσοπρόθεσμες αγορές νέων ποσοτήτων.
Τα διυλιστήρια στην Ευρώπη αρνούνται σταδιακά να προχωρήσουν στη διύλιση ρωσικού αργού πετρελαίου. Η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει ήδη πρόβλημα στις ρωσικές εξαγωγές, παρά από την Ινδία και την Τουρκία, ενώ οι πωλήσεις προς την Κίνα δεν έχουν μειωθεί.
Οι ποσότητες της Rosneft και της Gazpromneft έχουν καταγραφεί στα 29 εκατομμύρια βαρέλια ή περίπου ένα εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τον Απρίλιο, που αντιστοιχούν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 40% των συνολικών εξαγωγών αργού πετρελαίου από τα δυτικά λιμάνια της Ρωσίας τον Απρίλιο, σύμφωνα με τον σχετικό προγραμματισμό των φορτώσεων. Η ροή του ρωσικού πετρελαίου μπορεί να μειωθεί κατά τρία εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως από τον Μάιο, σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας.
Η Rosneft αρνήθηκε να σχολιάσει. Η Gazpromneft δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε αιτήματα σχολιασμού του Reuters, ενώ άλλοι αγοραστές του ρωσικού πετρελαίου, όπως η Gunvor και η Glencore, αρνήθηκαν να σχολιάσουν για τις επιπτώσεις της προθεσμίας της 15ης Μαΐου.