Περισσότερες από 20 δασικές πυρκαγιές μαίνονται στην Πορτογαλία και πολλές ακόμη απειλούν χωριά στη δυτική Ισπανία και διαταράσσουν τις διακοπές των τουριστών, εν μέσω ενός καύσωνα που σύμφωνα με τους μετεωρολόγους θα ωθήσει τον υδράργυρο πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Στη Γαλλία, περίπου 800 πυροσβέστες, με τη βοήθεια έξι αεροσκαφών, δίνουν μάχη με δύο πυρκαγιές στα νοτιοδυτικά, εξαιτίας των οποίων εκκενώθηκαν πολλά κάμπινγκ όπου έκαναν διακοπές χιλιάδες τουρίστες, όπως ανέφερε η περιφερειάρχης της Ζιρόντ, Φαμπιέν Μπουσιό.

Στο Αλγκάρβε της Πορτογαλίας, μια επαρχία δημοφιλή στους τουρίστες, οι αρχές απέκλεισαν την πρόσβαση στο πολυτελές θέρετρο Κουίντα ντο Λάγκο και σε ένα γήπεδο γκολφ, λόγω των πυκνών καπνών που κάλυψαν την περιοχή. «Η φωτιά μπαίνει σε αστική ζώνη, με πολλή ξηρή βλάστηση (…) Ανησυχούμε και αυτό λέμε στον κόσμο», είπε ο Ρίτσαρντ Μάρκες, ένας εργαζόμενος στην υπηρεσία πολιτικής προστασίας.

Στην περιοχή της Λεϊρία, στα βόρεια της Λισαβόνας, όπου το θερμόμετρο έδειχνε σήμερα 45 βαθμούς Κελσίου, οι αρχές απέκλεισαν έναν κεντρικό αυτοκινητόδρομο. Φλόγες και πυκνοί καπνοί υψώνονται και από τις δύο πλευρές του δρόμου, ενώ ελικόπτερα και αεροσκάφη κάνουν συνεχώς ρίψεις νερού.

Κάτοικοι των γύρω χωριών που δεν τα εγκατέλειψαν, έριχναν νερό στις στέγες των σπιτιών τους.

Σχεδόν 800 πυροσβέστες συμμετέχουν στη μάχη για την κατάσβεση δύο πυρκαγιών στην περιοχή της Λεϊρία. Σε όλη την ηπειρωτική Πορτογαλία έχουν κινητοποιηθεί 2.124 πυροσβέστες και 28 αεροσκάφη για να αντιμετωπίσουν 24 δασικές πυρκαγιές. Σχεδόν όλη η χώρα έχει τεθεί σε «κόκκινο συναγερμό» λόγω του καύσωνα. Στο Σανταρέμ και τη Λεϊρία η θερμοκρασία έφτασε τους 45 βαθμούς, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία IPMA. Το απόλυτο ρεκόρ για την Πορτογαλία είναι οι 47,3 βαθμοί Κελσίου που καταγράφηκαν το 2003.

Εκκενώθηκαν κάμπινγκ

Στη Ζιρόντ της Γαλλίας έχουν καεί μέχρι τώρα τουλάχιστον 27.000 στρέμματα δάσους, είπε η περιφερειάρχης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό BFM TV. Η μεγαλύτερη από τις δύο πυρκαγιές είναι εκείνη που πλησιάζει στην πόλη Λαντιράς, στα νότια του Μπορντό. Οι γύρω δρόμοι αποκλείστηκαν και 500 κάτοικοι απομακρύνθηκαν.

Η δεύτερη πυρκαγιά καίει κατά μήκος των ακτών του Ατλαντικού, κοντά στον εμβληματικό «Αμμόλοφο του Πιλά», τον ψηλότερο αμμόλοφο στην Ευρώπη. Νέφη μαύρου καπνού υψώνονται στον ουρανό πάνω από την περιοχή του κόλπου Αρκασόν.

Για προληπτικούς λόγους απομακρύνθηκαν 6.000 άνθρωποι από πέντε κάμπινγκ της περιοχής και μεταφέρθηκαν σε ένα τοπικό εκθεσιακό κέντρο. «Άλλοι κατασκηνωτές μας ξύπνησαν γύρω στις 4.30 το πρωί. Έπρεπε να φύγουμε αμέσως και να αποφασίσουμε γρήγορα τι θα παίρναμε μαζί μας», είπε η Κριστέλ, μια τουρίστρια, στο BFM TV.

Παραμονές της Ημέρας της Βαστίλης, της εθνικής γιορτής της Γαλλίας, η περιφέρεια της Ζιρόντ απαγόρευσε τα πυροτεχνήματα μέχρι την Δευτέρα σε πόλεις και χωριά κοντά σε δάση.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας προειδοποίησε την Τρίτη ότι ο καύσωνας εξαπλώνεται και εντείνεται σε μεγάλα τμήματα της δυτικής Ευρώπης. Λόγω της κλιματικής αλλαγής και της ξηρασίας, οι δασικές πυρκαγιές αναμένεται ότι θα αυξηθούν κατά 30% μέσα στα επόμενα 28 χρόνια, σύμφωνα με μια έκθεση των Ηνωμένων Εθνών. Πολύ υψηλές θερμοκρασίες καταγράφηκαν σήμερα και στη λεκάνη του ποταμού Γιανγκτσέ της Κίνας· μάχη με τις φλόγες έδωσαν οι πυροσβέστες σε μια δασική έκταση κοντά στο τουριστικό θέρετρο Ντάτσα της Τουρκίας· η ζήτηση για ρεύμα στο Τέξας έσπασε όλα τα ρεκόρ καθώς οι καταναλωτές άναψαν τα κλιματιστικά για να δροσιστούν.

Στην Εστρεμαδούρα της Ισπανίας, στα σύνορα με την Πορτογαλία, οι πυροσβέστες απομάκρυναν μερικές εκατοντάδες κατοίκους για προληπτικούς λόγους, καθώς εξακολουθούν να δίνουν μάχη με τη φωτιά που την Τρίτη πέρασε στην επαρχία της Σαλαμάνκας. Μεγάλα τμήματα της Εστρεμαδούρα, της Ανδαλουσίας και της Γαλικίας έχουν τεθεί σε κόκκινο συναγερμό λόγω του καύσωνα. Η μετεωρολογική υπηρεσία AEMET προβλέπει ότι η θερμοκρασία θα ξεπεράσει το προηγούμενο ρεκόρ των 47,4 βαθμών Κελσίου που καταγράφηκε τον Αύγουστο του 2021.