Μετά από νέα βίαιη επίθεση εναντίον Τούρκου δημοσιογράφου, λίγοι πιστεύουν ότι η επίσημη ιστορία οφείλεται σε «κυκλοφοριακή αλλοίωση», καθώς η πολιτική βία μαίνεται στην χώρα.

«Το να μοιράζεστε αυτό που βλέπετε, αυτό που γνωρίζετε είναι θέμα τιμής στο επάγγελμά μας. Αλλά η γραφή και η ομιλία έχουν το  τίμημά τους», έγραψε ο Yavuz Selim Demirag, βετεράνος αρθρογράφος στο δεξιό συντηρητικό έντυπο Yeni Cag.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 Δύο εβδομάδες αργότερα, στις 10 Μαΐου, ο Demirag, από τους πλέον άγριους επικριτές του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δέχθηκε επίθεση έξω από το σπίτι του στην Άγκυρα από ομάδα αντρών με ρόπαλα του μπέιζμπολ. «Σκοτώστε τον, σκοτώστε τον» φώναζαν καθώς τον χτυπούσαν πριν φύγουν με κλεμμένο όχημα.

 Ο Demirag παραμένει σε στρατιωτικό νοσοκομείο όπου αναρρώνει από διάσειση, μώλωπες και πρησμένο μάτι.

Έξι από τους επτά δράστες κρατήθηκαν από τις αρχές μόνο για να απελευθερωθούν μια ημέρα αργότερα με το σκεπτικό ότι ο τραυματισμός του δημοσιογράφου δεν ήταν απειλητικοί για τη ζωή.
Κατά τη διάρκεια της ανάκρισης τους, οι επιτιθέμενοι ισχυρίστηκαν ότι πήραν μέρος σε καυγά με τον Demirag για ένα περιστατικό κυκλοφοριακής προτεραιότητας. Λίγοι πίστεψαν  αυτή την εκδοχή των γεγονότων.
Ο Ozgur Ogret, εκπρόσωπος της Τουρκίας για την Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων, δήλωσε: “Αυτή η οργανωμένη επίθεση εναντίον δημοσιογράφου που με ειλικρίνεια δεν είναι μόνο εγκληματική αλλά αποτελεί αδιαφιλονίκητη επίθεση στην ελευθερία του Τύπου. Θα ήθελα να υπενθυμίσω στις αρχές ότι η αποτυχία να τιμωρηθεί η βία κατά των δημοσιογράφων θα οδηγήσει σε σοβαρές και αναμφισβήτητες συνέπειες και θα παροτρύνει την πορεία προς παρόμοιες επιθέσεις».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Demirag δέχθηκε την τρομοκρατική επίθεση καθώς επέστρεφε  στο σπίτι του με συνάδελφο δημοσιογράφο μετά από την εβδομαδιαία εκπομπή του «Meydan» στην τηλεόραση Turkiyem. Εκείνο το βράδυ, οι δύο δημοσιογράφοι είχαν επικρίνει την κυβέρνηση Ερντογάν για φερόμενη διαφθορά στην Κωνσταντινούπολη, η οποία ως τις εκλογές της 31ης Μαρτίου βρισκόταν υπό την διακυβέρνηση από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ).

Την Τουρκία περιβάλει κύμα εντροπής με όσα συμβαίνουν στους δημοσιογράφους. Διατηρεί τον  τίτλο της μεγαλύτερης φυλακής δημοσιογράφων στον κόσμο.

 Σύμφωνα με τη γαλλική οργάνωση Reporters Sans Frontieres, τουλάχιστον 120 δημοσιογράφοι παραμένουν φυλακισμένοι. Περίπου 36 από αυτούς βρίσκονται στη φυλακή για το δημοσιογραφικό τους έργο, δήλωσε ο Erol Onderoglu, εκπρόσωπος της οργάνωσης στην Τουρκία.

Ο Onderoglu αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να καταδικαστεί σε έως εφτάμισι χρόνια στη φυλακή μαζί με τον αγωνιστή για τα ανθρώπινα δικαιώματα Sebnem Korur Fincanci  και τον δημοσιογράφο Ahmet Nesin για συμμετοχή σε εκστρατεία αλληλεγγύης προς υποστήριξη της κουρδικής εφημερίδας Ozgur Gundem, την οποία η κυβέρνηση έχει κλείσει.

Ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας Inan Kizilkaya, τώρα, παραμένει προφυλακισμένος.
Onderoglu δήλωσε στον ιστότοπο Al-Monitor ότι «ως μοχλός για τον εκφοβισμό των δημοσιογράφων και την καταστολή της κριτικής εναντίον της κυβέρνησης είναι η δικαστική εξουσία, με ποινικές διώξεις και τις φυλακίσεις πολλών δημοσιογράφων».
Η επίθεση εναντίον του Demirag, είπε, αντιπροσωπεύει ένα νέο χαμηλό, με φυσική βία που εξαπολύεται εναντίον κριτικών. «Το μήνυμα όμως δεν προορίζεται τόσο για τον Demirag όσο και για το πολιτικό κόμμα με το οποίο είναι σύμμαχος», υποστηρίζει ο Onderoglu, αναφερόμενος στο ακροδεξιό κόμμα της αντιπολίτευσης «Iyi», το οποίο αφαίρεσε ψήφους από το ΑΚΡ και τον άτυπο σύμμαχο του Devlet Bahceli, ηγέτη του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος.

Την Κυριακή το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας αρνήθηκε τους ισχυρισμούς του Τούρκο-γερμανού δημοσιογράφου Deniz Yucel ότι είχε υποστεί  βασανιστήρια, απειλές και προσβλητική συμπεριφορά κατά τη διάρκεια της στερητικής κράτησής του στη φυλακή Silivri της Κωνσταντινούπολης με την κατηγορία της συμμετοχής σε τρομοκρατικές επιθέσεις.

Η δίκη κατά του Yucel, ο οποίος απελευθερώθηκε τον Φεβρουάριο του 2018 μετά από μεγάλη πίεση από τη γερμανική κυβέρνηση, συνεχίζεται.

 Την Παρασκευή, είπε σε περιφερειακό δικαστήριο του Βερολίνου, το οποίο θα αναμεταδώσει τη μαρτυρία του, ότι καθιστά τον Ερντογάν «προσωπικά υπεύθυνο» για την κακομεταχείριση του.
Ο πρόεδρος έχει κατηγορηθεί ότι ενθάρρυνε το κλίμα ατιμωρησίας που είδε τον Kemal Kilicdaroglu, τον αρχηγό του κεντρικού αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), να λοιδορείτε και να δέχεται κτυπηματα τον περασμένο μήνα από ξέφρενο πλήθος κατά τη διάρκεια της κηδείας Τούρκου στρατιώτη που είχε σκοτωθεί από  Κούρδους μαχητές.

 Ο Ερντογάν είχε κάνει χαλαρή δήλωση  χαρακτηρίζοντας την επίθεση ως διαμαρτυρία που είχε κλιμακωθεί σε βία. Δεν έκανε τον κόπο να καλέσει τηλεφωνικά τον Κιλιντσαρόγλου, ο οποίος είναι επικεφαλής στο δεύτερο μεγαλύτερο και παλαιότερο πολιτικό κόμμα της Τουρκίας.

Πριν δύο ημέρες ο Ekrem Imamoglu, υποψήφιος για την δημαρχία της Κωνσταντινούπολης (που κέρδισε μεν με μικρή διαφορά για να προκαλέσει την κυβέρνηση να ακυρώσει τις εκλογές αυτές) την περασμένη εβδομάδα, επισκέφτηκε τον Goknur Damat, τον καλλιτέχνη μακιγιάζ που μαχαιρώθηκε το προηγούμενο βράδυ από   άγνωστο δράστη.

 Ο Ερντογάν είχε δεχθεί τον Ντάματ στο παλάτι του το 2017, για να ακούσει την ιστορία για την «υιοθετημένη κόρη μου» που αντιμετώπισε περίπτωση καρκίνου του μαστού.

Ο Damat κατηγορήθηκε από τους φιλοκυβερνητικούς δημοσιογράφους στα κοινωνικά Μέσα μετά την αποκάλυψη ότι είχε δωρίσει 20.000 λίρες στην εκστρατεία του Imamoglu.

 Ο Ερντογάν δεν έχει ακόμη σχολιάσει τις επιθέσεις εναντίον των Damat και Demirag. Αλλά οι βοηθοί του είχαν κάτι να πουν για τον εξέχοντα Τούρκο δημοσιογράφο Cansu Camlibel, ο οποίος μέχρι πρόσφατα ήταν ο ανταποκριτής στην Ουάσιγκτον για την μεγάλης  κυκλοφορίας φιλοκυβερνητική καθημερινή Hurriyet.

Ο ανώτερος σύμβουλός του Ερντογάν,  Gulnur Aybet κατηγόρησε τον Camlibel για να διατυπώσει επικρίσεις για την απόφαση της κυβέρνησης να διορίσει «αουτσάιντερ» με λίγη εμπειρία για να τον αντικαταστήσει στη γενική διεύθυνση προσωπικού στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών.

 Ο Aybet ισχυρίστηκε σε σειρά από tweets ότι ο πραγματικός λόγος για την αποδοκιμασία του Camlibel ήταν ότι ο Bekir Hazar είναι απόφοιτος ισλαμικής σχολής ιερατικής εκπαίδευσης.

Πληροφορίες από https://www.al-monitor.com/

Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης