Η κινεζική φαρμακευτική εταιρεία FosunPharma ανακοίνωσε σήμερα ότι θα αγοράσει τουλάχιστον 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου κατά του κορωνοϊού της γερμανικής εταιρείας BioNTech, προκειμένου να χορηγηθεί σε κατοίκους της ηπειρωτικής Κίνας του χρόνου, αν και κινεζικές εταιρείες παράγουν δικά τους εμβόλια κατά του Covid-19.

Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech έχει ήδη λάβει έγκριση για χρήση σε αρκετές χώρες, ανάμεσά τους η Βρετανία και οι ΗΠΑ, όπου έχει αρχίσει να χορηγείται.

Κινεζικά εργαστήρια εργάζονται πάνω σε πειραματικά εμβόλια κατά του κορωνοϊού, τα οποία έχουν ήδη αρχίσει να χορηγούνται στη χώρα στους πιο ευάλωτους πληθυσμούς, όμως χωρίς ακόμη να έχουν λάβει την έγκριση των αρχών για ευρεία χρήση.

Σε ανακοίνωσή της προς το Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ η FosunPharma, με έδρα τη Σανγκάη, διευκρινίζει ότι η BioNTech θα προσφέρει «τουλάχιστον 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της κατά του κορωνοϊού στην ηπειρωτική Κίνα το 2021».

Η FosunPharma θα καταβάλει 250 εκατομμύρια ευρώ προκαταβολικά για την παράδοση των πρώτων 50 εκατομμυρίων δόσεων. Οι δύο εταιρείες θα μοιραστούν τα κέρδη από τις πωλήσεις του εμβολίου στην ηπειρωτική Κίνα, το Μακάο και το Χονγκ Κονγκ, με τα δύο τρίτα να πηγαίνουν στη Fosun και το ένα τρίτο στη BioNTech.

Στην Κίνα, όπου πρωτοεμφανίστηκε η πανδημία του κορωνοϊού στα τέλη του 2019, έχει δοθεί μεγάλο βάρος στην ανάπτυξη εμβολίου, με τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ να υπόσχεται ότι αυτό θα είναι «παγκόσμιο, δημόσιο αγαθό».

Η Κίνα αναπτύσσει τέσσερα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, τα οποία βρίσκονται στην τελική φάση των δοκιμών. Κινεζικά εργαστήρια έχουν διεξάγει δοκιμές σε διάφορες χώρες, ανάμεσά τους η Βραζιλία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Τουρκία. Στο Περού οι δοκιμές του εμβολίου της Sinopharm ανεστάλησαν μετά την εμφάνιση νευρολογικών προβλημάτων σε έναν εθελοντή.

Το Αμπού Ντάμπι έχει ήδη ξεκινήσει από τη Δευτέρα να εμβολιάζει τους κατοίκους του κατά του Covid-19 με το εμβόλιο της Sinopharm.

Ωστόσο τη Δευτέρα η ρυθμιστική αρχή της Βραζιλίας (Anvisa) ανακοίνωσε ότι η Κίνα χρησιμοποίησε «μη διαφανή» κριτήρια προκειμένου να δοθεί άδεια για έκτακτη χρήση ενός άλλου κινεζικού εμβολίου, του CoronoVac της εταιρείας Sinovac.

Πηγή: ΑΠΕ