Ο πρόεδρος Τραμπ κατ΄αρχήν έδωσε το πράσινο φως την Πέμπτη για να δοθούν στη δημοσιότητα 2.800 απόρρητα έγγραφα που είχαν σχέση με την δολοφονία του προέδρου Τζον Φίτζερανλτ Κένεντι το 1963 και παρέμεναν καλά φυλαγμένα στο Εθνικό Αρχείο των ΗΠΑ.
Το Κογκρέσο είχε αποφασίσει το 1992, τα αρχεία που περιείχαν ευαίσθητες πληροφορίες, ότι δεν έπρεπε να δημοσιοποιηθούν πριν τις 26 Οκτωβρίου 2017.
Ωστόσο, την τελευταία στιγμή, η αμερικανική κυβέρνηση αποφάσισε η δημοσιοποίηση να γίνει σταδιακά, σε διάστημα 180 ημερών, με καταληκτική ημερομηνία τις 26 Απριλίου 2018.
Την ίδια ώρα κυβερνητικές υπηρεσίες μελετούν αν ορισμένα από τα έγγραφα παραμείνουν άκρως απόρρητα για λόγους «εθνικής ασφάλειας».
Για να μπαλώσει τα πράγματα, ο πρόεδρος Τραμπ, επανήλθε δηλώνοντας πως «ο αμερικάνικος λαός έχει δικαίωμα να έχει πρόσβαση σε όσα περισσότερα από αυτά τα έγγραφα».
Εκπρόσωπος της CIA δήλωσε στο Reuters ότι «περί τα 18.000 από τα απόρρητα έγγραφα θα δοθούν στη δημοσιότητα και μόλις το 1% θα παραμείνει ακόμη φυλασσόμενο».
Ο διευθυντής της CIA Mike Pompeo, ήταν ένας από εκείνους τους κυβερνητικούς αξιωματούχους που επέμεινε να παραμείνουν μερικά από τα έγγραφα εφτασφράγιστο μυστικό, αποκάλυψε άλλος κυβερνητικός αξιωματούχος που θέλησε να παραμείνει ανώνυμος.
Στα έγγραφα που αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα, είναι καταθέσεις και επιστολές από τους κατά καιρούς επικεφαλής της CIA και του FBI καθώς και επιστολή της Τζάκι Κένεντι και ενός δικηγόρου της Μαφίας, που είχαν πυκνώσει το μυστήριο.
Και αναμένεται να δοθεί απάντηση στα αγωνιώδη ερωτήματα: Υπήρχε και δεύτερος δολοφόνος; Είχε προηγηθεί ο σχεδιασμός και από άλλους; Επρόκειτο δηλαδή για ευρύτερη συνωμοσία;
Οι ιστορικοί επίσης περιμένουν να δοθεί περισσότερο φως σε μία από τις σκοτεινότερες εποχές της σύγχρονης αμερικάνικης ιστορίας καθώς και στη δραστηριότητα των μυστικών υπηρεσιών και την αντικατασκοπεία στο αποκορύφωμα του Ψυχρού Πολέμου.
Οι θεωρίες συνωμοσίας
Πολλοί από τους πανεπιστημιακούς που όλα αυτά τα χρόνια έχουν ασχοληθεί με την δολοφονία του προέδρου Κένεντι στις 22 Νοεμβρίου 1963, εξέφραζαν αμφιβολίες αν τα έγγραφα που θα δοθούν στη δημοσιότητα θα φωτίσουν περισσότερο τα πράγματα από όσο είχε κάνει η περιβόητη έκθεση Γουόρεν, που θεώρησε ότι μοναδικός δολοφόνος είναι ο Λι Χάρβεϋ Όσβλαντ.
Είναι χαρακτηριστικό, πως όλα όσα έχουν γραφεί κατά καιρούς γύρω από την δολοφονία, έχουν αμφισβητηθεί ως «θεωρίες συνωμοσίας», όρος που καθιερώθηκε από τότε.
Επίσης αξιοσημείωτο είναι ότι από τις πέντε εκατομμύρια σελίδες εγγράφων γύρω από την δολοφονία Κένεντι, το 88% έχει ήδη δοθεί κατά καιρούς, στη δημοσιότητα. Απομένει το 11% που είχε κρατηθεί ως «άκρως απόρρητο» και υπολογίζεται πως ακόμη 1% απ΄αυτό δεν θα δημοσιοποιηθεί ακόμη.
Χιλιάδες είναι τα βιβλία, τα άρθρα, τα τηλεοπτικά σόου και τα κινηματογραφικά έργα που έχουν ασχοληθεί με την δολοφονία. Τα περισσότερα υποστηρίζουν πως επρόκειτο για σχεδιασμένη επιχείρηση, χωρίς ωστόσο να έχουν επιδείξει ατράνταχτα επιχειρήματα, πλην υποθέσεων.
Πιο γνωστό το θρίλερ του Όλιβερ Στόουν «JFK» το 1991.
Και όλα αυτά επειδή ο Όσβαλντ είχε δολοφονηθεί δύο ημέρες μετά την φονική επίθεσή του εναντίον του προέδρου, από έναν ιδιοκτήτη νυχτερινού κέντρου – τον Τζακ Ρούμπι – μπροστά στα έκπληκτα μάτια των αστυνομικών και των τηλεθεατών που παρακολουθούσαν την μεταγωγή του. Έτσι ουδέποτε ολοκληρώθηκε η ανάκριση του Όσβαλντ.
Μυστήριο παραμένει και η επίσκεψη Όσβαλντ στη Σοβιετική Ένωση λίγο καιρό πριν την δολοφονική επίθεση και έχει δημιουργήσει θεωρία και για ανάμειξη «ξένου παράγοντα».
«Και οι φοιτητές μου εκφράζουν τις αμφιβολίες τους, πως ένας μοναχικός τύπος όπως ο Όσβαλντ σχεδίασε και εκτέλεσε την δολοφονία», λέει ο καθηγητής της Ιστορίας στο πανεπιστήμιο της Βοστώνης Patrick Maney. «Εκεί τριγυρνάει συνεχώς το μυαλό μου, αλλά και τα στοιχεία που διαθέτουμε αυτό λένε».
Η δολοφονία του 35ου προέδρου Κένεντι καθώς και του αδελφού του Ρόμπερτ (υποψήφιου για την προεδρία) και του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ του νεότερου, είχαν συγκλονίσει την εποχή εκείνη τις ΗΠΑ, δημιούργησαν πολιτικά ταραγμένη ατμόσφαιρα και πυροδότησαν ατμόσφαιρα που ευνοούσε τις θεωρίες για το «τι ακριβώς είχε συμβεί».
Ένας από τους φακέλους που αναμένονται να δημοσιοποιηθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, είναι οι πικάντικες πληροφορίες για τις σχέσεις του πάτερ-φαμίλια των Κένεντι, Τζόζεφ Π. Κένεντι, με τον ψυχοπαθή αρχιμαφιόζο Sam “Momo” Giancana, (που αργότερα επίσης δολοφονήθηκε) και ο οποίος είχε πρωτοστατήσει σε απόπειρες εναντίον της ζωής του Φιντέλ Κάστρο.
Κάποια εποχή ο Giancana διατηρούσε σχέση με την Judith Exner, ταυτόχρονα με τον γνωστό για την ταραχώδη ερωτική του ζωή JFK. Και οι δύο επίσης μοιράζονταν την φιλία με τον τραγουδιστή Frank Sinatra.
Λεπτομέρειες των σχέσεων αυτών είχε γίνει γνωστό πως είχαν εξαγριώσει τον τότε υπουργόΔικαιοσύνης Ρόμπερτ Κένεντι.
Τι δουλειά είχε ο Όσβλαντ στην ΕΣΣΔ;
Στις 26 Οκτωβρίου και κάτω από τον τίτλο «Τί δουλειά είχε ο Όσβλαντ στην ΕΣΣΔ;» το RT μέσω του συντάκτη του Ilya Petrenko, δημοσίευσε άρθρο, αφού επισκέφθηκε ορισμένες από τις τοποθεσίες που είχε βρεθεί ο Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ στο πολυσυζητημένο εκείνο ταξίδι του.
Ο Όσβαλντ είχε βρεθεί στη Μόσχα στα 1959 με τουριστική βίζα, τέσσερα χρόνια πριν τη δολοφονία, επιδιώκοντας να πείσει την KGB να του δοθεί ρωσική υπηκοότητα.
Του είχε δοθεί τότε άδεια προσωρινής παραμονής και άδεια να εργαστεί στη σοβιετική δημοκρατία της Λευκορωσίας, όπου και είχε γνωρίσει την μελλοντική σύζυγό του.
Εκφράζοντας όμως την απογοήτευσή του για την ΕΣΣΔ πήρε την οικογένειά του και έφυγε έναν χρόνο πριν την δολοφονία.
Ανάμεσα στα έγγραφα που περιμένουν να δοθούν στη δημοσιότητα, περιλαμβάνεται και μία κατάθεση του 1964, του πρώην πράκτορα της KGB Yury Nosenko, που είχε διαφύγει στις ΗΠΑ, για την υπόθεση της παραμονής του Όσβαλντ στην ΕΣΣΔ.
Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης