Ένα φλεγόμενο μαχητικό αεροσκάφος να συντρίβεται στο έδαφος, σε προάστιο της Βεγγάζης και τεθωρακισμένα των κυβερνητικών δυνάμεων να εντοπίζονται σε γέφυρα της πόλης αυτής επικαλούνται τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, αλλά και οι κυβερνήσεις της Ευρώπης ως αδιαμφισβήτητη απόδειξη για το ότι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι επιθέσεις των πιστών στον Μουμάρ Καντάφι δυνάμεων κατά των εξεγερθέντων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


Παρακολουθείστε λεπτό προς λεπτό την κατάρριψη του αεροσκάφους πάνω από τη Βεγγάζη

Επίσημα το καθεστώς Καντάφι δικαιολόγησε τις κινήσεις αυτές ως απάντηση στους εξεγερθέντες οι οποίοι παραβίασαν την εκεχειρία. Παρόλα αυτά το επιχείρημα αυτό δεν πείθει τις κυβερνήσεις των χωρών μελών του ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα εκείνων που έχουν αναλάβει πρωτοβουλία για στρατιωτικό κτύπημα κατά της Λιβύης το οποίο και αναμένεται να εκδηλωθεί οσονούπω.

Στο Παρίσι συνεδριάζουν σήμερα, Σάββατο 19 Μαρτίου, οι εμπλεκόμενες στις σχεδιαζόμενες επιχειρήσεις δυνάμεις. Στην γαλλική πρωτεύουσα έχει σπεύσει η υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρυ Κλίντον και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ. Στην έκτακτη αυτή συνάντηση θα συμμετέχουν το Κατάρ, η Σαουδική Αραβία και τα Αραβικά Εμιράτα εκ μέρους του Αραβικού κόσμου. Ο βρετανός πρωθυπουργός και η ανώτατη στρατιωτική ηγεσία του ΝΑΤΟ, βρίσκονται επίσης εκεί, ενώ νωρίς το πρωί αναχώρησε για την γαλλική πρωτεύουσα και ο έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Η συνάντηση αυτή αφορά όλες τις χώρες της περιοχής οπότε θεωρείται βέβαια η συμμετοχή των πολιτικών ηγετών ή εκπροσώπων τους, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Μάλτας, της Κύπρου και της Τουρκίας.

Φωτογραφία του αεροσκάφους την ώρα που πέφτει δυτικά της Βεγγάζης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προετοιμασίες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεκαθάρισαν δια στόματος Μπαράκ Ομπάμα πώς οι αμερικανικές χερσαίες δυνάμεις δεν πρόκειται να εισβάλουν στο έδαφος της Λιβύης. Έχει επίσης δημοσιοποιηθεί η διαφορετική στάση της Γερμανίας με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να διαφωνεί με μία στρατιωτική επέμβαση κατά των δυνάμεων του Μουαμάρ Καντάφι. Παρόλα αυτά η καγκελάριος της Γερμανίας συμμετέχει στη συνάντηση στο Παρίσι όπου αναμένεται να εκφράσει και πάλι τις αντιρρήσεις της.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί εξέφρασε ήδη την έντονη δυσφορία του για την στάση της Γερμανίας επισημαίνοντας πώς μία τέτοια συμπεριφορά καταδεικνύει την πολιτική αδυναμία για την άσκηση μια αποτελεσματικής πολιτικής εκ μέρους της Ευρώπης.

Σε στρατιωτικό επίπεδο τώρα οι δυνάμεις, που θα λάβουν μέρος στις αεροπορικές επιχειρήσεις προσβολής εντός του εδάφους της Λιβύης, είναι κατά κύριο λόγο αυτές της Γαλλίας και της Μεγάλης Βρετανίας. Αμερικανικά αεροσκάφη θα συμμετέχουν επίσης στις προσβολές και θα επιχειρούν από την ιταλική αεροπορική βάση της Σιγκονέλα στη Σικελία. Δεν θα υπάρξει συμμετοχή αμερικανικών αεροπλανοφόρων, τα οποία άλλωστε εδώ και μερικές ημέρες έχουν απομακρυνθεί από τη Μεσόγειο.

Η Δανία, η Νορβηγία, το Βέλγιο, η Ιταλία και η Πολωνία θα συμμετέχουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στις επιχειρήσεις. Η Ελλάδα θα εμπλακεί σε ρόλο επιτήρησης και αναχαίτισης αν χρειαστεί, με έναν σχηματισμό F16, μία φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, ένα ιπτάμενο ραντάρ και ελικόπτερα έρευνας και διάσωσης. Η ελληνική κυβέρνηση ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να υπάρξει ελληνική συμμετοχή σε αεροπορικές προσβολές και βομβαρδισμούς επί του λιβυκού εδάφους.

Αναμένεται επίσης, η συμμετοχή αεροπορικών μονάδων του Κατάρ και της Σαουδικής Αραβίας, προκειμένου να μην χαρακτηριστεί αυτή η επιχείρηση ως αποκλειστική πρωτοβουλία χριστιανικών χωρών.

Κύπρος, Μάλτα και Σικελία, καθώς και οι στρατιωτικές βάσεις στη Σούδα της Κρήτης, αναμένεται να διαδραματίσουν ρόλο ορμητηρίου με διαφορετικές δραστηριότητες και ένταση.

Η Μεγάλη Βρετανία έχει ήδη μετακινήσει αεροπορικές δυνάμεις της στη Μεσόγειο. Η Ιταλία ανακοίνωσε πώς θέτει το σύνολο των δυνατοτήτων της στη διάθεση των συμμάχων.

Διαβάστε επίσης: Ελληνική εμπλοκή στο μέτωπο της Λιβύης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης