Στο «κόκκινο» βρίσκεται επί μονίμου βάσεως πλέον η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, με το Ισραήλ να στοχοποιεί τη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ σε Γάζα και Λίβανο με καθημερινούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς. Παράλληλα, το Τελ Αβίβ προετοιμάζει τα αντίποινα κατά του Ιράν, τα οποία παραμένει άγνωστο τι μορφή θα έχουν και πότε θα πραγματοποιηθούν. Οι επικεφαλής των δύο χωρών ανταλλάζουν απειλές και προειδοποιήσεις συνεχώς και ο πλανήτης παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις.

Ο ισραηλινός στρατός τελεί σε κατάσταση συναγερμού σήμερα, Κυριακή 6 Οκτωβρίου, εξαιτίας του κινδύνου να γίνουν νέες επιθέσεις, την παραμονή της επετείου της άνευ προηγουμένου εφόδου του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, και ταυτόχρονα προετοιμάζει την επίθεση του στο Ιράν, έπειτα από την εκτόξευση περίπου 200 πυραύλων από την Ισλαμική Δημοκρατία εναντίον της ισραηλινής επικράτειας στις αρχές της εβδομάδας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ταυτόχρονα, η δράση του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας συνεχίζεται, με την πολιτική προστασία να κάνει λόγο τις πρώτες πρωινές ώρες για τουλάχιστον 24 νεκρούς και δεκάδες άλλους τραυματίες σε αεροπορικό βομβαρδισμό εναντίον ισλαμικού τεμένους που είχε μετατραπεί σε κέντρο υποδοχής εσωτερικά εκτοπισμένων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως είναι γνωστό άλλωστε, ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου Εθνικής Άμυνας του Ισραήλ, στρατηγός Χερτσί Χαλεβί, εξέφρασε την αποφασιστικότητά του να συνεχιστούν «αδιάκοπα» τα πλήγματα στη Χεζμπολάχ, εναντίον της οποίας διεξάγονται ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις από τα τέλη του περασμένου μήνα.

«Αυτή την εβδομάδα, καλούμε σε ενθύμηση της επετείου του πολέμου και της (επίθεσης της) 7ης Οκτωβρίου (2023). Είμαστε έτοιμοι να αυξήσουμε τις δυνάμεις μας ενόψει αυτής της ημέρας» στο εσωτερικό, εξαιτίας της ανησυχίας πως θα εξαπολυθούν νέες επιθέσεις, ανέφερε το Σάββατο ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Ντανιέλ Χαγκάρι, χωρίς καμιά περαιτέρω διευκρίνιση.

Σε μήνυμά του ενόψει της επετείου, ο ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ κατήγγειλε τη «μόνιμη απειλή» του Ιράν και των «τρομοκρατών εντολοδόχων του» που είναι «αποφασισμένοι να καταστρέψουν το ένα και μοναδικό έθνος κράτος μας».

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου αναμένεται να εκφωνήσει τη Δευτέρα (7/10) διάγγελμα προς το έθνος για την επέτειο της επίθεσης, το έναυσμα του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας, Αμπάς Αραγτσί, προειδοποίησε ότι «για κάθε δράση θα υπάρξει αντίδραση, αναλογική και παρόμοια από το Ιράν», αν όχι «ακόμη πιο δυνατή».

Αυξάνονται οι νεκροί από την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στο τέμενος και το σχολείο στη Γάζα

Από την επίθεση που εξαπέλυσε το Ισραήλ τα ξημερώματα της Κυριακής στη Λωρίδα της Γάζας, δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες ακόμα τραυματίστηκαν. Ο αριθμός των θυμάτων διαρκώς αυξάνεται και πλέον έχουν καταμετρηθεί τουλάχιστον 24 νεκροί και 93 τραυματίες.

Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έπληξαν ένα τέμενος και ένα σχολείο που φιλοξενούσαν εσωτερικά εκτοπισμένους.

Παλαιστίνιοι υγειονομικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τουλάχιστον άλλοι 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν από το βράδυ του Σαββάτου στη βόρεια Γάζα, όταν ο στρατός έστειλε τεθωρακισμένα εκεί για πρώτη φορά εδώ και μήνες, καλώντας παράλληλα τους κατοίκους να μετακινηθούν σε ασφαλείς ζώνες, όπως τις χαρακτήρισε, στον νότο.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι πραγματοποίησε «πλήγματα ακριβείας κατά τρομοκρατών της Χαμάς», που δρούσαν μέσα σε κέντρα διοίκησης και ελέγχου που βρίσκονταν στο σχολείο Ιμπν Ρουσντ και το τέμενος Σουχάντα αλ-Ακσά στην Ντέιρ αλ Μπάλα, στο κεντρικό τμήμα της Γάζας.

Η Χαμάς αρνείται τις κατηγορίες του Ισραήλ ότι χρησιμοποιεί μη στρατιωτικές εγκαταστάσεις όπως σχολεία, νοσοκομεία και τεμένη για στρατιωτικούς σκοπούς.

Η υπηρεσία Τύπου της ελεγχόμενης από τη Χαμάς κυβέρνησης στη Γάζα ανακοίνωσε ότι το Ισραήλ έπληξε 27 σπίτια, σχολεία και καταφύγια εκτοπισμένων σε όλη τη Γάζα κατά τις τελευταίες 48 ώρες. «Τα εγκλήματα αυτά συμβαίνουν εν μέσω δύσκολων συνθηκών υγείας στη Λωρίδα της Γάζας και εκεί όπου τα εναπομείναντα νοσοκομεία δεν μπορούν να προσφέρουν σωστή ιατρική φροντίδα, καθώς ο αριθμός των τραυματιών και των ασθενών αυξάνεται καθημερινά», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, ισραηλινά τεθωρακισμένα προχώρησαν στις περιοχές Μπέιτ Λαχίγια και Τζαμπάλια της βόρειας Γάζας κατά τη διάρκεια της νύχτας ενώ αεροσκάφη έπληξαν αρκετά σπίτια, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 20 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, σύμφωνα με υγειονομικούς.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι δυνάμεις του είχαν περικυκλώσει την περιοχή της Τζαμπάλια, το επίκεντρο των επιχειρήσεών του.

Σε ένα αεροπορικό χτύπημα, δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ένα σπίτι και πέντε άλλοι σε άλλο χτύπημα σε δεύτερο σπίτι, με κατοίκους να κάνουν λόγο για μια από τις χειρότερες νύχτες των τελευταίων μηνών.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι οι δυνάμεις του επιχειρούν στην Τζαμπάλια για να πολεμήσουν μαχητές της Χαμάς, να διαλύσουν τις στρατιωτικές υποδομές και να αποτρέψουν την ανασυγκρότηση της παλαιστινιακής οργάνωσης.

Στα μαχαίρια Μακρόν – Νετανιάχου

Παράλληλα, μια διπλωματική κρίση φαίνεται να γεννιέται μεταξύ Γαλλίας και Ισραήλ, καθώς ο πρόεδρος της πρώτης χώρας αντέδρασε έντονα στις επιθέσεις που πραγματοποιεί το Τελ Αβίβ.

«Αν καλούμε για κατάπαυση του πυρός, δεν είναι συνεπής στάση να προμηθεύουμε όπλα», είπε χαρακτηριστικά ο Εμανουέλ Μακρόν και κάλεσε το Σάββατο να σταματήσουν οι παραδόσεις στο Ισραήλ στρατιωτικού υλικού που χρησιμοποιείται στη Λωρίδα της Γάζας, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Η έμμεση ανταλλαγή γρήγορα μετατράπηκε σε κάτι σοβαρότερο. Ως αποτέλεσμα, το Ελιζέ έδωσε στη δημοσιότητα ένα δελτίο Τύπου στο οποίο διαβεβαίωνε πως η Γαλλία παραμένει «φίλη του Ισραήλ» και στηλίτευσε τις «υπερβολικές» εκφράσεις του κ. Νετανιάχου.

«Ντροπή τους» είπε ο επικεφαλής της ισραηλινής κυβέρνησης, αναφερόμενος στον Γάλλο πρόεδρο και άλλους δυτικούς ηγέτες που κατ’ αυτόν θέλουν την επιβολή εμπάργκο όπλων στον στρατό του.

Πιο αναλυτικά, ο Μακρόν αναφέρθηκε στο ζήτημα των εξοπλισμών σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter, η οποία μαγνητοφωνήθηκε τη Δευτέρα και μεταδόθηκε χθες, Σάββατο. «Νομίζω πως σήμερα, η προτεραιότητα είναι να επιστρέψουμε σε πολιτική λύση, να σταματήσουμε τις παραδόσεις όπλων για να διεξάγονται μάχες στη Γάζα».

«Η Γαλλία δεν παραδίδει τέτοια όπλα», έσπευσε να διευκρινίσει, σχόλιο που αποτελούσε έμμεση μομφή στην κυβέρνηση Τζο Μπάιντεν, έναν μήνα πριν από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. «Θεωρώ πως αυτοί που (τα) παραδίδουν δεν μπορούν καθημερινά να καλούν μαζί μας για κατάπαυση του πυρός και να συνεχίζουν να τα προμηθεύουν», είπε κατόπιν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο κλείσιμο συνόδου των χωρών της Γαλλοφωνίας στο Παρίσι.

Ο Νετανιάχου απάντησε πως: «Καθώς το Ισραήλ μάχεται εναντίον των δυνάμεων της βαρβαρότητας υπό την ηγεσία του Ιράν, όλες οι πολιτισμένες χώρες θα έπρεπε να στέκουν σθεναρά πλάι στο Ισραήλ».

Ο Γάλλος πρόεδρος επέκρινε τις ισραηλινές επιχειρήσεις στο έδαφος του Λιβάνου, επαναβεβαιώνοντας ωστόσο το δικαίωμα του εβραϊκού κράτους στη νόμιμη άμυνα.

«Λυπάμαι που ο πρωθυπουργός Νετανιάχου έκανε άλλη επιλογή», αντί να ακούσει την έκκληση του Παρισιού και της Ουάσιγκτον να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός και «ανέλαβε αυτή την ευθύνη, ιδιαίτερα (διατάσσοντας) χερσαίες επιχειρήσεις στο λιβανικό έδαφος», είπε.

Επιμένοντας στη «συνέπεια» της γαλλικής θέσης, ο κ. Μακρόν επανέλαβε ταυτόχρονα την «αλληλεγγύη» του Παρισιού στο Ισραήλ που χρειάζεται να προστατεύσει την «ασφάλειά του».

Στη Γάζα, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου κάνει «λάθος», που θα βλάψει «την ασφάλεια του Ισραήλ αύριο», πλειοδότησε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους στη συνέντευξή του στον France Inter, προειδοποιώντας εναντίον του «μίσους» που γεννά αυτό που συμβαίνει στον πολιορκημένο και ερειπωμένο παλαιστινιακό θύλακα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης