Στο Βόρειο Κόσοβο παραμένουν τα οδοφράγματα που έστησαν χθες οι Σέρβοι κάτοικοι, αντιδρώντας στις αναγγελίες της Πρίστινας να αποκτήσει τον έλεγχο των συνοριακών διαβάσεων προς τη Σερβία.

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι, δήλωσε, προ ημερών, ότι στις 16 Σεπτεμβρίου οι δυνάμεις ασφαλείας του Κοσόβου θα επιβάλουν την κρατική κυριαρχία στους μεθοριακούς σταθμούς Γιάρινιε και Μπίρνιακ, τοποθετώντας αστυνομικούς και τελωνειακούς υπαλλήλους, αλβανικής εθνότητας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο σερβικός πληθυσμός, αντιδρώντας, έστησε οδοφράγματα σε βασικές οδικές αρτηρίες που οδηγούν προς τα σύνορα με τη Σερβία. Χθες βράδυ, έκλεισε και η κεντρική γέφυρα στην πόλη Μιτρόβιτσα που ενώνει το νότιο, αλβανικό, με το βόρειο, σερβικό, τμήμα της πόλης. Στο μέσον της γέφυρας, Σέρβοι έριξαν δύο φορτηγά χαλίκι, εμποδίζοντας έτσι και τη διέλευση των στρατιωτικών οχημάτων της διεθνούς στρατιωτικής δύναμης (KFOR). Την κατάσταση στο Βόρειο Κόσοβο θα εξετάσει σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ο.Η.Ε., που συνεδριάζει εκτάκτως, ύστερα από αίτημα της Ρωσίας και της Σερβίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κεντρική κυβέρνηση του Κοσόβου ποτέ δεν είχε τον έλεγχο των συνοριακών σταθμών Γιάρινιε και Μπίρνιακ. Οι αστυνομικοί που υπηρετούσαν στους σταθμούς αυτούς, αν και ανήκαν στην αστυνομική δύναμη του Κοσόβου (ΚΡS), είναι όλοι σερβικής εθνότητας. Ο τελωνειακός έλεγχος ανήκε αποκλειστικά στην ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ (UNMIK), που δεν εφάρμοζε τους νόμους του Κοσόβου, αλλά επέτρεπε την ελεύθερη διακίνηση των εμπορευμάτων από και προς τη Σερβία. Έτσι, συνέβαινε να φτάνουν στο Βόρειο Κόσοβο εμπορεύματα από τη Σερβία, ατελώς, και στη συνέχεια, μέσω παράνομων κυκλωμάτων διακίνησης, να διοχετεύονται και στο Νότιο Κόσοβο.

Η κυβέρνηση του Θάτσι, με πρόσχημα την πάταξη του λαθρεμπορίου, προσπάθησε στα τέλη Ιουλίου να επιβληθεί με τη βία, στέλνοντας τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας να καταλάβουν τους συνοριακούς σταθμούς. Στην ουσία, η κίνηση αυτή ήταν μία προσπάθεια επιβολής της κυριαρχίας σε ολόκληρο το Βόρειο Κόσοβο, όπου ο σερβικός πληθυσμός αποτελεί την πλειονότητα και δεν αποδέχεται την ανεξαρτητοποίηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η προσπάθεια αυτή δεν καρποφόρησε, αφού ήταν έντονες οι αντιδράσεις του σερβικού πληθυσμού. Στα επεισόδια που ακολούθησαν, ένας Αλβανός αστυνομικός σκοτώθηκε από πυρά ελεύθερου σκοπευτή, ενώ οι Σέρβοι πυρπόλησαν τα κτήρια του συνοριακού σταθμού Γίαρινιε. Χρειάστηκε η παρέμβαση της διεθνούς στρατιωτικής δύναμης (KFOR) για να ηρεμήσει η κατάσταση και να αποφευχθεί γενίκευση των επεισοδίων.

Η κυβέρνηση στην Πρίστινα δηλώνει πως δεν παραιτείται από την πρόθεσή της να επιβάλει την κυριαρχία της στο Βόρειο Κόσοβο, ενώ οι πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού Χασίμ Θάτσι για την επίτευξη, ακόμη και με τη χρήση βίας, του στόχου αυτού, πυροδότησαν νέες αντιδράσεις από την πλευρά των Σέρβων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης