Τα όπλα που χρησιμοποίησαν οι ΗΠΑ και οι Νατοϊκές δυνάμεις στον πόλεμο στο Ιράκ συνδέονται με καρδιακά προβλήματα, δυσλειτουργίες του εγκεφάλου και γενετικές ανωμαλίες, σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα ομάδας επιστημόνων του Τμήματος Μαιευτικής και Γυναικολογίας του Νοσοκομείου της Βασόρα και της Ιατρικής Σχολής, που δημοσιεύτηκε στο «Bulletin of Environmental Contamination and Toxicology».

Η έρευνα με τίτλο «Metal Contamination and the Epidemic of Congenital Birth Defects in Iraqi Cities» αποκαλύπτει τη σχέση των όπλων που χρησιμοποιήθηκαν κατά την εισβολή στο Ιράκ με γενετικές ανωμαλίες και αποβολές. Η έρευνα, όπως αναφέρει το RT, εξέτασε στοιχεία από τη Φαλούτζα, η οποία κατελήφθη από στρατεύματα των ΗΠΑ το 2004, αλλά και από τη Βασόρα στο Νότιο Ιράκ, που δέχθηκε επίθεση από τις βρετανικές δυνάμεις το 2003.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τη μελέτη, τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία ευθύνονται για τα υψηλά ποσοστά αποβολών και τα υψηλά τοξικά επίπεδα μολύβδου και υδραργύρου στον ανθρώπινο οργανισμό που προκαλούν γενετικές ανωμαλίες, οι οποίες είναι από συγγενείς ανωμαλίες της καρδιάς, δυσλειτουργίες του εγκεφάλου, αλλά και παραμορφώσεις.

Στη Φαλούτζα, περίπου 40χλμ. δυτικά της Βαγδάτης, καταγράφονται υψηλά ποσοστά τέτοιων περιστατικών. Όπως σημειώνεται από το RT, στην πόλη χρησιμοποιήθηκαν όπλα από το πιο βαρύ οπλοστάσιο των ΗΠΑ, όπως για παράδειγμα βόμβες φωσφόρου.

Μεταξύ του 2007 και του 2010, στη Φαλούτζα πάνω από τα μισά μωρά που εξετάστηκαν γεννήθηκαν με γενετικές ανωμαλίες. Πριν από την εισβολή των ΗΠΑ, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν περίπου 10%. Επίσης, πάνω από το 45% των εγκύων γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα τελικά απέβαλε, ποσοστό πολύ υψηλότερο από το 10% που ήταν πριν από τις επιθέσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο Μαιευτήριο της Βασόρα το 2003, περισσότερα από 20 ανά 1.000 μωρά παρουσίασαν γενετικές ανωμαλίες, αριθμός 17 φορές υψηλότερος του αντίστοιχου την προηγούμενη δεκαετία. Συνολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, ο αριθμός των μωρών που εμφανίζουν γενετικές ανωμαλίες αυξήθηκε κατά 60% (37 ανά 1000) τα τελευταία επτά χρόνια. Η επιστημονική ομάδα συνδέει αυτήν την αύξηση με την αυξημένη έκθεση σε μέταλλα που απελευθερώνονται από τις βόμβες που χρησιμοποιούνται την τελευταία δεκαετία.

Δείγματα από τρίχες του πληθυσμού της Φαλούτζα αποκαλύπτουν πως τα επίπεδα μολύβδου στα παιδιά με γενετικές ανωμαλίες είναι πέντε φορές υψηλότερα σε σχέση με άλλα παιδιά, ενώ το επίπεδο του υδράργυρου είναι έξι φορές πιο υψηλό. Τα παιδιά στη Βασόρα με γενετικές ανωμαλίες εμφανίζουν τρεις φορές υψηλότερα επίπεδα μολύβδου στα δόντια τους σε σύγκριση με παιδιά που ζουν σε άλλες περιοχές όπου δεν έχουν χρησιμοποιηθεί αντίστοιχα όπλα.

Σύμφωνα με το RT, ανάλογη έρευνα έχει πραγματοποιήσει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Τα πρώτα συμπεράσματα της μελέτης του ΠΟΥ δημοσιοποιήθηκαν το 2010, ωστόσο ολόκληρη η έρευνα αναμένεται να δημοσιοποιηθεί τον επόμενο μήνα. Από τα στοιχεία της έρευνας, σύμφωνα με πληροφορίες, προκύπτει αύξηση των συγγενών ανωμαλιών μετά την εισβολή στο Ιράκ. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, μια έγκυος γυναίκα μπορεί να εκτεθεί σε μόλυβδο ή υδράργυρο μέσω του αέρα, του νερού ή του εδάφους, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται και το νεογέννητο.

Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ αμφισβήτησε τα στοιχεία και σχολίασε πως δεν υπάρχει επίσημη έκθεση που να δείχνει τη σχέση της στρατιωτικής δράσης με τις γενετικές ανωμαλίες στο Ιράκ.

«Δεν έχουμε ενημερωθεί για κάποια επίσημη έκθεση που να δείχνει αύξηση των συγγενών ανωμαλιών σε Βασόρα και Φαλούτζα» δήλωσε εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας στην «Independent».

Εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι δεν υπάρχουν «αξιόπιστα επιστημονικά ή ιατρικά στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τη σχέση συμβατικών πυρομαχικών και γενετικών ανωμαλιών στη Βασόρα. Όλα τα όπλα που χρησιμοποιούνται από τις ένοπλες δυνάμεις της Βρετανίας εμπίπτουν στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και στη Συμφωνία της Γενεύης».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης