Σημαντικά αποδεικτικά στοιχεία αποκαλύφθηκαν ότι πολλοί από τους δεκάδες Τούρκους πρώην διπλωμάτες που πρόσφατα συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν έχουν υποστεί βασανιστήρια.  Η απεχθής αυτή προσπάθεια καταστολής έχει προκαλέσει εικασίες ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να εκφοβίσει τους εναπομείναντες διορισμένους αξιωματούχους.

Τουλάχιστον 27 πρώην διπλωμάτες, συμπεριλαμβανομένης και μίας γυναίκας, που συνελήφθησαν ως ύποπτοι για τη γνωστή φερόμενη συνωμοσία, αποκαλύφθηκε με πληθώρα αποδεικτικών στοιχείων ότι πολλοί από αυτούς βασανίστηκαν και απειλούνταν με βιασμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι συλλήψεις ακολουθούν τη μαζική κράτηση στις 20 Μαΐου περί των 110 πρώην διπλωματών που κατηγορούνται ότι εξαπάτησαν τις εξετάσεις εισόδου στο Υπουργείο Εξωτερικών με τη βοήθεια ισλαμικής αδελφότητας που συνεργαζόταν με την κυβέρνηση αλλά είναι τώρα ταξινομημένη ως τρομοκρατική οργάνωση γνωστή ως «Fethullah Gulen» ή FETO.

Η ομάδα, με επικεφαλής τον σουνίτη κληρικό  Fethullah Gulen που ζει αυτοεξόριστος στην Πενσυλβάνια, κατηγορείται ότι σχεδίασε την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016 για την ανατροπή του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το χρονοδιάγραμμα των συλλήψεων των πρώην διπλωματών έθεσε ερωτήματα σχετικά με τα κίνητρα της κυβέρνησης και υπάρχει η εικασία ότι ο πραγματικός στόχος μπορεί να είναι ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κάποιοι πιστεύουν ότι πρόκειται για μια προσπάθεια εκφοβισμού των καθαιρεθέντων αξιωματούχων να μην επιδιώξουν ανάμειξη στην εκλογή στην δημαρχία της Κωνσταντινούπολης εναντίον του Μπιναλί Γιλντιρίμ..

Το παράδοξο είναι πως οι περισσότεροι κρατούμενοι διπλωμάτες εντάχθηκαν στο υπουργείο από το 2009 έως το 2014, όταν ο Νταβούτογλου βρισκόταν στην πρωθυπουργία, εφαρμόζοντας την πολιτική «μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες».

Ωστόσο, ο Νταβούτογλου αποπέμφθηκε το 2016 εν μέσω ισχυρισμών ότι προσπαθούσε να αποσπάσει το κόμμα από τον Ερντογάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρώην καθηγητής των πολιτικών επιστημών βρίσκεται αυτήν τη στιγμή στη διαδικασία σχηματισμού ενός νέου κόμματος που εκτοξεύεται ως εναλλακτική λύση στο AKP του Ερντογάν.

Ένας από τους πρώην διπλωμάτες που ήταν μεταξύ εκείνων που απελευθερώθηκαν, συμφωνεί ότι η δημιουργία υπόθεσης συνωμοσίας εναντίον των διπλωματών θα μπορούσε να επιτρέψει στις αρχές να εμπλέξουν τον Νταβούτογλου ως αρχηγό τους και κατ ‘επέκταση ως πράκτορα της FETO, εμποδίζοντας έτσι τη δημιουργία κόμματος.

Στα χρόνια μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, τουλάχιστον 130.000 κυβερνητικοί αξιωματούχοι καθαιρέθηκαν και περισσότεροι από 90.000 άλλοι φυλακίστηκαν, οι πιο πολλοί για την εικαζόμενη συμμετοχή τους στο FETO και συχνά σε σαθρά στοιχεία, όπως υποστηρίζουν ομάδες δικαιωμάτων.

Στους απολυθέντες περιλαμβάνονται περίπου 550 υπάλληλοι του Υπουργείου Εξωτερικών με συνοπτικές διαδικασίες με το διάταγμα έκτακτης ανάγκης 672 που εκδόθηκε την 1η Σεπτεμβρίου 2016.

Άλλος από τους διπλωμάτες που απελευθερώθηκαν περιγράφει για συνάδελφό του, ο οποίος είχε πεθάνει μετά την επιστροφή του από την ανάκριση.

Όπως δήλωσε στο  Al-Monitor σε τηλεφωνική συνέντευξη: «Μιλώ εξ ονόματός του, για λογαριασμό όλων των αθώων συναδέλφων μου. Θέλω να τα μάθει ο κόσμος».

Ανάλογες μαρτυρίες έξι θυμάτων που έδωσαν συνέντευξη από την Ένωση Συλλόγου Δικηγόρων της Άγκυρας, μία από τις λίγες ανεξάρτητες νομικές αρχές της Τουρκίας, η οποία δημοσίευσε τα συμπεράσματά της σε έκθεση. Το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας δεν απάντησε στο αίτημα της Al-Monitor για σχόλια.
 

*Πληροφορίες από Al-Monitor.com

Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης