Έντονη πίεση ασκούν οι δυτικές κυβερνήσεις προς το Κρεμλίνο προκειμένου να κάνει πράξη την υπόσχεσή του – την οποία επισημοποίησε με την υπογραφή στο κείμενο της εκεχειρίας- και να ξεκινήσει την επιχείρηση απομάκρυνσης των ρωσικών στρατευμάτων από το γεωργιανό έδαφος. 

«Σύμφωνα με το ειρηνευτικό σχέδιο, η αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων άρχισε τη Δευτέρα» δήλωσε ο υπαρχηγός του επιτελείου, στρατηγός Ανατόλι Νογκοβιτσίν, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Εν τούτοις, η αποχώρηση δεν είναι ακόμα ολοκληρωτική. Το Κρεμλίνο επιθυμεί να παραμείνουν ρωσικά στρατεύματα σε γεωργιανό έδαφος για να εξασφαλίσουν στο έπακρο την ασφάλεια των περιοχών από πιθανές στρατιωτικές κινήσεις της Τιφλίδας.

Ο ρωσικός στρατός θα βρίσκεται σε σημεία κλειδιά και θα έχει ρόλο ειρηνευτικών δυνάμεων, που θα κάνουν περιπολίες σε απόσταση έως και 10 χιλιομέτρων από τη γραμμή κρούσης της νότιας Οσετίας με τη Γεωργία.

Σύμφωνα δε με τους Times της Νέας Υόρκης, η Ρωσία εγκατέστησε ήδη βάσεις για την εκτόξευση τακτικών πυραύλων στη Νότια Οσετία, κάτι που η Ρωσία διαψεύδει. 

Η κ. Ράις, σχολιάζοντας το δημοσίευμα, έκανε σαφές ότι η Ρωσία δεν μπορεί να κάνει «δυσανάλογη χρήση δύναμης» έναντι της Γεωργίας και να είναι, από την άλλη, καλοδεχούμενη στη διεθνή σκηνή. «Δεν πρόκειται να συμβεί αυτό. Η Ρωσία θα πληρώσει το τίμημα» είπε σε έντονο ύφος η Ράις.

Η απάντηση του κ. Μεντβέντεφ ήταν το ίδιο σκληρή. Ο πρόεδρος της Ρωσίας προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε επίθεση εναντίον Ρώσων πολιτών θα πυροδοτήσει “συντριπτική απάντηση”.

“Αν κάποιος πιστεύει ότι μπορεί να σκοτώνει τους πολίτες μας και να διαφεύγει ατιμώρητος, εμείς δεν θα το επιτρέψουμε ποτέ. Αν κάποιος το προσπαθήσει και πάλι, η απάντησή μας θα είναι συντριπτική”, δήλωσε ο Μεντβέντεφ απευθυνόμενος σε βετεράνους του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου στη ρωσική πόλη Κουρσκ, κατά τις εκδηλώσεις της επετείου της σημαντικής μάχης που έγινε εκεί στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σύγχυση για την αποχώρηση…

Από το πρωί της Κυριακής, υπήρχαν συγκεχυμένες πληροφορίες για την αποχώρηση ή μη των ρωσικών δυνάμεων από τη χώρα. Η αποχώρηση «δεν έχει ξεκινήσει ακόμα, το θέμα μελετάται και η απόφαση θα ληφθεί μόλις η κατάσταση στην περιοχή σταθεροποιηθεί», δήλωσε εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Αντίθετα, ο Ρώσος διοικητής των επιχειρήσεων στη Γεωργία, στρατηγός Βιασισλάβ Μπορίσοφ, είχε δηλώσει ότι οι ρωσικές δυνάμεις άρχισαν να αποχωρούν από τη Γεωργία και ότι θα αντικατασταθούν από κυανόκρανους.

Έντονη η παρουσία των Ρώσων

Αν και η εκεχειρία υπογράφηκε επίσημα από τον Πρόεδρο της Ρωσίας, τα στρατεύματα της χώρας του συνεχίζουν να κατέχουν τον έλεγχο των κρίσιμων δρόμων και των στρατηγικών πόλεων σε ολόκληρη τη Γεωργία από τα δυτικά έως τα ανατολικά της χώρας.

Στο Σενάκι, το Ζεσταφόνι, το Ζουγτίντι, το Ιγκοέτι, το Χασούρι, η παρουσία των ρωσικών δυνάμεων είναι ακόμα έντονη και διαρκής. Σε όλες αυτές τις περιοχές το Κρεμλίνο γνωρίζει ότι υπάρχουν σημαντικές στρατιωτικές βάσεις των Γεωργιανών.

Από τη πλευρά της, η Γεωργιανή κυβέρνηση χαρακτηρίζει ανεπίτρεπτη την παρουσία ρωσικών στρατευμάτων τόσο κοντά στην Τιφλίδα.

Διεθνής αντίδραση 

Εν τω μεταξύ, η Σουηδία ανακοίνωσε ότι παγώνει μέχρι νεωτέρας τις στρατιωτικές της σχέσεις με τη Ρωσία, για να δείξει τη διαφωνία της με την επέμβαση της Μόσχας στη Γεωργία. Παράλληλα ματαίωσε και μία επίσκεψη του σουηδικού πολεμικού ναυτικού, που επρόκειτο να γίνει το Σεπτέμβριο σε ρωσικό λιμάνι.

Την περασμένη εβδομάδα ακύρωσαν κοινά με τη Ρωσία ναυτικά γυμνάσια οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, αλλά και η Βρετανία.

Την Κυριακή, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε, ότι η Γεωργία «θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, εάν το επιθυμεί», έπειτα από τις συνομιλίες της με τον Γεωργιανό πρόεδρο Μιχαήλ Σαακασβίλι. Στη συνέχεια, επισήμανε ότι τα ρωσικά στρατεύματα δεν αποχωρούν τόσο γρήγορα, όσο περίμενε από το έδαφος της χώρας και κάλεσε τη Μόσχα να επιταχύνει την αποχώρησή της.

Την Τρίτη, θα συζητήσουν οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ για την κρίση στη Γεωργία, σε έκτακτη σύνοδο στις Βρυξέλλες. Εκεί θα βρίσκεται και η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις, η οποία φθάνει από τη Δευτέρα, στην Ευρώπη.

Συμφωνία ΗΠΑ- Πολωνίας για αντιπυραυλική ασπίδα

Μετά τη σύνοδο, η Αμερικανίδα υπουργός θα υπογράψει την Τετάρτη με τον Πολωνό ομόλογό της, Ράντοσλαβ Σικόρσκι, συμφωνία για την ανάπτυξη αντιπυραυλικής ασπίδας στην Πολωνία, όπως δήλωσε ο πολωνός υπουργός.

Η πολωνοαμερικανική συμφωνία, προβλέπει την εγκατάσταση και τη λειτουργία στο πολωνικό έδαφος μέρους συστήματος αναχαίτισης βαλλιστικών πυραύλων. Η Ρωσία αντιτίθεται στο σχέδιο αυτό.

 

(Πρώτη ενημέρωση: 18 Αυγούστου 2008, 09:05)

   
Διαβάστε επίσης:

Ρωσία: Απαραίτητα τα επιπλέον μέτρα ασφαλείας, 17 Αυγούστου 2008, 10:20