Με μια τελική επίθεση κατά των ισλαμιστών της Τζιχάντ που είχαν καταλάβει τις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου στην Ιν Αμένας, στην ανατολική Αλγερία, οι ειδικές δυνάμεις του Αλγερίου έδωσαν τέλος στην αγωνία των ομήρων που κρατούσαν οι Μουτζαχεντίν. Επτά όμηροι διάφορων εθνικοτήτων εκτελέστηκαν από τους ένοπλους ισλαμιστές, ενώ έντεκα από αυτούς σκοτώθηκαν στην τελική αυτή μάχη. Η επίθεση των ειδικών δυνάμεων της Αλγερίας διήρκεσε 72 ώρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η τελική φάση της επίθεσης άρχισε κατά το μεσημέρι του Σαββάτου. Είναι ακόμη νωρίς για τον τελικό απολογισμό όσον αφορά τα θύματα της ομηρίας. Οι περισσότεροι όμηροι (περί τους 100) είχαν απελευθερωθεί την Παρασκευή μετά την πρώτη επίθεση των ειδικών δυνάμεων της Αλγερίας κατά της πολυπληθούς και καλά εξοπλισμένης ομάδας τζιχαντιστών που κατέλαβαν τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις φυσικού αερίου. Οι ισλαμιστές αναδιπλώθηκαν εντός των βιομηχανικών εγκαταστάσεων και ναρκοθέτησαν την περιοχή.

Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Αλγερίας APS μετέδωσε αργά το απόγευμα του Σαββάτου πως οι 7 νεκροί όμηροι, αγνώστου ακόμη εθνικότητας, εκτελέστηκαν από τους τζιχαντιστές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εικόνα αποσταθεροποίησης

Σε διαδικασία ευρύτερης αποσταθεροποίησης βρίσκεται εδώ και αρκετά εικοσιτετράωρα η υποσαχάρια Αφρική και η ζώνη του Μαγκρέμπ, μετά τη στρατιωτική επέμβαση των ειδικών δυνάμεων της Αλγερίας κατά των ισλαμιστών Μουτζαχεντίν στα ανατολικά της χώρας και τις εν πλήρει εξελίξει πολεμικές επιχειρήσεις στο γειτονικό Μάλι.

Είναι προφανές ότι η Αλγερία αντιμετωπίζει ολομέτωπη επίθεση από φανατικούς ισλαμιστές που προέρχονται από το βόρειο Μάλι και είναι σύμμαχοι των αντίστοιχων κύκλων που εδώ και δεκαετίες αμφισβητούν το καθεστώς της χώρας. Η επίθεση ομάδας ισλαμιστών κατά των εγκαταστάσεων φυσικού αερίου στην ανατολική Αλγερία είναι ένας κρίκος στην αλυσίδα επεισοδίων που σχετίζονται άμεσα με την επέμβαση της Γαλλίας και της Βρετανίας κατά των ισλαμιστών στο Μάλι – επίθεση την οποία «νομιμοποίησε» και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η έννοια των συνόρων στην υποσαχάρια Αφρική και στο νότιο Μαγκρέμπ είναι απολύτως σχετική, με τη διαμάχη ανάμεσα σε πληθυσμούς νομάδων Τουαρέγκ και άλλων φυλών της περιοχής να είναι διαρκής.

Οι ειδικές δυνάμεις της Αλγερίας συνεχίζουν για τρίτο εικοσιτετράωρο την επιχείρηση ανακατάληψης των βιομηχανικών εγκαταστάσεων στην περιοχή Ιν Αμένας, κοντά στα σύνορα με τη Λιβύη.

H Ουάσιγκτον, το Παρίσι και το Λονδίνο παρακολουθούν σε real-time δορυφορική σύνδεση τις επιχειρήσεις των δυνάμεων της Αλγερίας κατά των Μουτζαχεντίν, οι οποίοι εξακολουθούν να κρατούν μερικές δεκάδες ομήρους διαφόρων εθνικοτήτων. Οι Αμερικανοί αφήνουν να εννοηθεί ότι δεν αποκλείεται να υπάρξει και διεθνής παρέμβαση εφόσον χρειαστεί, πάντα σε συνεργασία με το Αλγέρι. Κατά τις αμερικανικές και γαλλικές μυστικές υπηρεσίες, οι ένοπλοι ισλαμιστές που επιχειρούν στις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου στην Αλγερία αποτελούν ενεργό παρακλάδι της Αλ Κάιντα.


Το χρονικό της ομηρίας και η επιχείρηση απεγκλωβισμού τους

Τουλάχιστον 20 άτομα διαφόρων εθνικοτήτων κρατούνταν μέχρι πριν από λίγες ώρες όμηροι -ή αγνοείται η τύχη τους- στο εργοστάσιο φυσικού αερίου στη ανατολική Αλγερία. Έχουν περάσει ήδη δύο ημέρες από την επιχείρηση του αλγερινού στρατού για την απελευθέρωσή τους από τους απαγωγείς, οι οποίοι θεωρούνται προσκείμενοι στην Αλ Κάιντα.

Η επιχείρηση του αλγερινού στρατού, που στοίχισε τη ζωή σε αρκετούς ομήρους, προκάλεσε την ανησυχία πολλών ξένων κυβερνήσεων. Μεταξύ αυτών και του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος δήλωσε στη Βουλή των Κοινοτήτων ότι ο πρωθυπουργός της Αλγερίας τον ενημέρωσε για την επιχείρηση, αν και μετά την έναρξή της.

Η επιχείρηση των αλγερινών δυνάμεων ασφαλείας ξεκίνησε στις 17 Ιανουαρίου. Αρκετοί όμηροι βρήκαν τον θάνατο κατά τη διάρκειά της, ενώ όσοι απελευθερώθηκαν εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους προς τους Αλγερινούς στρατιώτες.

Η επιχείρηση κόστισε ζωές

Δύο ημέρες μετά την έναρξη της επιχείρησης, παραμένει άγνωστος ο ακριβής αριθμός των ομήρων που σκοτώθηκαν, τραυματίστηκαν ή αγνοούνται.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο σοβαρότερο διεθνές περιστατικό ομηρίας εδώ και δεκαετίες σκοτώθηκαν από 19 έως 37 άνθρωποι, ενώ αγνοείται η τύχη Νορβηγών, Ιαπώνων, Βρετανών, Αμερικανών και άλλων ομήρων. Την σύγχυση γύρω από τις απώλειες επέτεινε η συνήθης μυστικοπάθεια των αρχών ασφαλείας της Αλγερίας.

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαίωσε ότι στους νεκρούς συγκαταλέγεται ένας Αμερικανός. Επιπλέον, σε δήλωσή του στο Ρόιτερς, Αλγερινός εκπρόσωπος επιβεβαιώνει τον θάνατο δύο Ιαπώνων, δύο Βρετανών και ενός Γάλλου.

Από τη νύχτα της Παρασκευής δύναμη του αλγερινού στρατού έχει καταλάβει τα κτίρια όπου διέμεναν οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο παραγωγής φυσικού αερίου στην Ιν Αμένας, ενώ οι ισλαμιστές αντάρτες είχαν καταλάβει τις κυρίως εγκαταστάσεις, όπου και κρατούσαν τους εναπομείναντες ομήρους.

Εκατοντάδες όμηροι κατόρθωσαν, ωστόσο, να διαφύγουν με την έναρξη της επιχείρησης των Αλγερινών κομάντος, 30 ώρες μετά την κατάληψη του εργοστασίου από τους ισλαμιστές – εργοστασίου που τελεί υπό κοινή διοίκηση της βρετανικής ΒΡ, της νορβηγικής Statoil και της αλγερινής ενεργειακής εταιρείας Sonatrach.

Διεθνής αντίδραση

Οι ηγέτες της Βρετανίας, της Ιαπωνίας και άλλων χωρών εξέφρασαν την ενόχλησή τους επειδή η στρατιωτική επιχείρηση διατάχθηκε χωρίς προηγούμενη ενημέρωσή τους.

Η αλγερινή κυβέρνηση, παρά τις διεθνείς αντιδράσεις, αρνείται να παραδεχτεί πως ήταν «λανθασμένη εκτίμηση» η εντολή της επίθεσης εναντίον των ισλαμιστών ανταρτών που είχαν καταλάβει τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου. Ο Αλγερινός υπουργός Επικοινωνιών Μοχάμεντ Σαΐντ χαρακτήρισε την επιχείρηση επιτυχή, «επειδή απέκρουσε πολλούς από τους εισβολείς και απελευθέρωσε την πλειοψηφία των ομήρων».

Οι ισλαμιστές υποστηρίζουν πως η επίθεση έγινε σε αντίποινα εναντίον της γαλλικής στρατιωτικής επιχείρησης στο γειτονικό Μάλι.

Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υποστήριζαν, όμως, ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση χρειαζόταν προετοιμασία και οργάνωση, και δεν δικαιολογείται η πραγματοποίησή της μέσα σε μία εβδομάδα από την εκκίνηση των γαλλικών επιχειρήσεων στο Μάλι. Επισημαίνεται πως η συγκεκριμένη περιοχή λειτουργεί ως ιδιότυπο σύστημα διασυνοριακών συγκοινωνούντων δοχείων. Η επίθεση ισλαμιστών στην Αλγερία σχετίζεται άμεσα με την γαλλοβρετανική επέμβαση κατά των ισλαμιστών στο Μάλι. Άλλωστε, η κύρια δύναμη των φανατικών τζιχαντιστών βρίσκεται εγκαταστημένη στο βόρειο Μάλι, με το οποίο η Αλγερία μοιράζεται διάτρητα σύνορα.

Γάλλοι αξιωματούχοι δήλωναν πως η επίθεση στο εργοστάσιο «αποδεικνύει πόσο δικαιολογημένη και αναγκαία ήταν η απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης να επιτεθεί εναντίον των ισλαμιστών μαχητών στο Μάλι».

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λίον Πανέτα δήλωσε ότι «οι υπεύθυνοι θα καταδιωχθούν και δεν θα μπορέσουν να βρουν καταφύγιο ούτε στην Αλγερία ούτε πουθενά». Από την πλευρά της, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον χαρακτήρισε την κατάσταση στην Αλγερία «εξαιρετικά δύσκολη και επικίνδυνη».

Οι εξελίξεις αναφορικά με την υπόθεση ομηρίας αναμένεται να απασχολήσουν τους ηγέτες των χωρών της δυτικής Αφρικής κατά τη σημερινή τους συνάντηση στην Ακτή Ελεφαντοστού, όπου θα εξετάσουν τον καλύτερο συντονισμό της στρατιωτικής τους δράσης στο Μάλι.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης