Προετοιμασμένη για μήνες, η επίθεση εναντίον της Μοσούλης, μια πόλη η οποία σήμερα αριθμεί 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους, συγκεντρώνει περίπου 30.000 ιρακινούς στρατιώτες, μαχητές Peshmerga και παραστρατιωτικές ομάδες σουνιτών, με την υποστήριξη της διεθνούς συμμαχίας υπό την ηγεσία της Ουάσιγκτον.

Στόχος είναι η εξάλειψη 4.000 έως 8.000 τζιχαντιστών που έχουν καταφύγει στην πόλη.

LIVE EΙΚΟΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΔΙΟ ΤΩΝ ΜΑΧΩΝ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Ο ιρακινός στρατός και κουρδικές δυνάμεις συνεχίζουν να κινούνται προς την κατεύθυνση της Μοσούλης, ενώ αρκετά χωριά βρίσκονται ήδη πέρα από τον έλεγχο του Ιsis.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου ειδήσεων, η Βαγδάτη έχει ως στόχο να προωθεί τις δυνάμεις της, 5 χιλιόμετρα ανά ημέρα.

Κατά τη διάρκεια των πρώτων 24 ωρών από την επίθεση του ιρακινού στρατού να ξαναπάρει τη Μοσούλη, την τελευταία μεγάλη πόλη στο Ιράκ που βρίσκεται στα χέρια του τζιχάντ, της οργάνωσης Ισλαμικό Χαλιφάτο (ΕΙ), ο στρατός έχει αυξηθεί στην περιοχή.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ιρακινού στρατού και των δυνάμεων Peshmerga (κουρδική ομάδα μαχητών), το Χαλιφάτο έχει χάσει τον έλεγχο περίπου είκοσι χωριών.

Οι επιδρομές του συνασπισμού πραγματοποιήθηκαν σε 17 στοχευμένες θέσεις τζιχαντιστών, ενώ τουλάχιστον τέσσερις οχήματα μάχης των τζιχαντιστών έχουν καταστραφεί.

Ειδικοί απεσταλμένοι του «France 24», βρέθηκαν πλάι στον ιρακινό στρατό νότια της Μοσούλης και επισημαίνουν ότι «η πρώτη γραμμή κινείται συνεχώς». «Είμαστε 2,5 χιλιόμετρα μακριά από το επόμενο χωριό και ο ιρακινός στρατός συνεχίζει κανονικά την πορεία του προς τη Μοσούλη» ανέφερε ο δημοσιογράφος Τζόναθαν Γουολς. Επισήμανε επίσης, ότι οι τακτικές δυνάμεις έχουν ως στόχο την προώθησή τους κατά 5 χιλιόμετρα την ημέρα «όπως έγινε και εχθές με τη λήψη δύο ακόμη χωριών» στην περιοχή.

Εκτός από την Peshmerga, μαχητές της οποίας διεξάγουν επιχειρήσεις στο βόρειο μέτωπο και βορειοανατολικά της Μοσούλης, οι σουνίτες (φυλές της περιοχής) συνδράμουν στην αντιμετώπιση των στρατιωτών του Isis, με την υποστήριξη της Τουρκίας.

Δυνάμεις της Άγκυρας είναι παρούσες για αρκετούς μήνες στη χώρα, ενώ η Τουρκία συμμετείχε και σε αεροπορικές επιχειρήσεις.

Επιμέλεια: Φάνης Επιτροπάκης