Κορυφώνεται η αγωνία για τον απεγκλωβισμό των 12 παιδιών και του προπονητή τους από σπήλαιο στην Ταϊλάνδη. Για πρώτη φορά σήμερα οι…
Newsroom
06.07.2018 | 15:26
UPD:06.07.2018, 15:44
Κορυφώνεται η αγωνία για τον απεγκλωβισμό των 12 παιδιών και του προπονητή τους από σπήλαιο στην Ταϊλάνδη. Για πρώτη φορά σήμερα οι αρμόδιες Αρχές ανέφεραν πως «ο χρόνος πλέον είναι περιορισμένος» καθώς οι αρχικές τους εκτιμήσεις που ανέφεραν πως τα παιδιά θα μπορούσαν να μείνουν στη σπηλιά για καιρό, πέφτουν στο κενό.
«Αρχικά πιστεύαμε ότι τα παιδιά μπορούν να μείνουν εκεί για καιρό. Όμως, η κατάσταση άλλαξε, ο χρόνος πλέον είναι περιορισμένος» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής των ειδικών δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού Απακόρν Γιουκονγκάεβ.
Μπουκάλες με οξυγόνο έχουν τοποθετηθεί κατά μήκος της διαδρομής που πρέπει να διασχίσουν τα παιδιά προκειμένου να βγουν από το σπήλαιο ώστε να μπορούν να ανεφοδιάζονται εκείνα και οι συνοδοί τουςΟ ίδιος πρόσθεσε ότι μπουκάλες με οξυγόνο έχουν τοποθετηθεί κατά μήκος της διαδρομής που πρέπει να διασχίσουν τα παιδιά προκειμένου να βγουν από το σπήλαιο ώστε να μπορούν να ανεφοδιάζονται εκείνα και οι συνοδοί τους. Ωστόσο, αρνήθηκε να διευκρινίσει αν η επικίνδυνη επιχείρηση απεγκλωβισμού τους θα ξεκινήσει σήμερα, την ώρα που σημειώνονται εκ νέου βροχοπτώσεις.
«Σήμερα ή αύριο» εκτιμά εθελοντής δύτης ότι θα αρχίσει η επιχείρηση απεγκλωβισμού των 12 παιδιών.
Ο Δανός εθελοντής Ιβαν Κάρατζιτς δήλωσε στο Sky News ότι υπάρχουν άνθρωποι που έχουν αντίστοιχη εμπειρία διάσωσης παιδιών από σπήλαια. Όταν ρωτήθηκε πόσο σύντομα θα αρχίσει η διάσωση των παιδιών εξέφρασε την άποψη ότι αυτό θα ξεκινήσει σήμερα ή αύριο.
Την ίδια ώρα οι διασώστες ψάχνουν εναλλακτικές οδούς για να φτάσουν στα παγιδευμένα παιδιά. Ειδικά εξοπλισμένες ομάδες διασωστών μπήκαν βαθιά στο πυκνό δάσος πάνω από το σπήλαιο ψάχνοντας έναν τρόπο να μπουν μέσα, όπως μετέδωσε το Reuters.
«Θέλουμε να βρούμε έναν τρόπο να μπούμε στο σπήλαιο. Πιστεύω ότι είμαστε κοντά», δήλωσε ο Πρόεδρος του Πολυτεχνείου της Ταϊλάνδης. Ακόμα και ελικόπτερα έχουν σηκωθεί και με ειδικό εξοπλισμό προσπαθούν να δουν μέσα από το έδαφος και το πυκνό δάσος.
Τα πλάνα από την κάμερα στο κράνος ενός από τους δύτες, απεικονίζουν τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι ομάδες διάσωσης μέσα στο σπήλαιο.
Πλάνα από κάμερα που είναι τοποθετημένη σε κράνος δύτη που βρίσκεται εντός της σπηλιάς:
Σε εξέλιξη οι έρευνες των σωστικών συνεργείων:
Ο Έλον Μασκ στέλνει συνεργεία στο σημείο
Τις προσπάθειες των Αρχών της Ταϊλάνδης θέλει να συνδράμει και ο ιδρυτής της SpaceX Έλον Μασκο, ο οποίος συζητά πιθανές μεθόδους διάσωσης, ενώ στέλνει στη χώρα μηχανικούς των εταιρειών του SpaceX και BoringCo.
O Mask πρότεινε να τοποθετηθούν νάιλον σωλήνες διαμέτρου ενός μέτρου -ή μικρότεροι σωλήνες για τα πιο δύσκολα σημεία- μέσα στο σπήλαιο, τους οποίους θα φουσκώσουν στη συνέχεια με αέρα δημιουργώντας μια υποβρύχια αεροσήραγγα, που θα προσαρμόζεται στο περιβάλλον του σπηλαίου και θα μπορούσε ενδεχομένως να βοηθήσει στην απάντληση των υδάτων και να ανοίξει μέρος της οδού διαφυγής.
Δύτης έχασε τη ζωή του αφού εφοδίασε με φιάλες οξυγόνου τα παιδιά
Η ανακοίνωση του επικεφαλής των ειδικών δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού έγινε λίγη ώρα αφού έγινε γνωστό ότι ένας Ταϊλανδός διασώστης πέθανε από έλλειψη οξυγόνου αφού ολοκλήρωσε την αποστολή του να τοποθετήσει φιάλες κατά μήκος μιας πιθανής οδού διαφυγής και να εφοδιάσει τα παγιδευμένα παιδιά με οξυγόνο, διευκρίνισαν ο αντικυβερνήτης της επαρχίας κι ένας αξιωματικός των ενόπλων δυνάμεων.
«Αφού παρέδωσε το οξυγόνο, στον δρόμο της επιστροφής δεν είχε πλέον αρκετό οξυγόνο» ο ίδιος, ανέφερε ο αντικυβερνήτης της επαρχίας, Πασακόρν Μπουνιαλάκ. «Έχασε τις αισθήσεις του στον δρόμο της επιστροφής» κι ένας συνάδελφός του δύτης προσπάθησε να τον βοηθήσει και τον έφερε πίσω, διευκρίνισε ανώτερος αξιωματικός των ειδικών δυνάμεων του πολεμικού ναυτικού της Ταϊλάνδης.
«Παρόλο που χάσαμε έναν άνδρα, εξακολουθούμε να έχουμε πίστη στην αποστολή μας» διαβεβαίωσε ο Απακόρν Γιουκονγκάεβ.
Η τραγωδία υπενθύμισε το πόσο δύσκολη είναι η διαδρομή που πρέπει να διανύσουν κάνοντας κατάδυση τα παιδιά και ο προπονητής τους.
Τα σωστικά συνεργεία ήλπιζαν μέχρι τώρα να μπορέσουν με τη βοήθεια αντλιών να μειώσουν το επίπεδο του νερού μέσα στο σπήλαιο, ώστε τα παιδιά να μη χρειάζεται να κάνουν κατάδυση ή εάν χρειαστεί, αυτή να είναι μικρής διάρκειας.
Για την ώρα, εκπαιδευμένοι, έμπειροι δύτες χρειάζονται 11 ώρες για να ολοκληρώσουν τη διαδρομή ως τα παγιδευμένα παιδιά και πίσω (έξι ώρες για να πάνε, πέντε για να γυρίσουν, λόγω των ρευμάτων), ενώ καλούνται να διανύουν πολλά χιλιόμετρα, μέσα σε ανώμαλες στοές, με πολλά δύσκολα υποβρύχια περάσματα.
Μέχρι τώρα οι διασώστες προτιμούσαν να περιμένουν τη μείωση της στάθμης του νερού, ανεφοδιάζοντας τα παιδιά επί εβδομάδες ώστε να μπορέσουν να βγουν από τη σπηλιά πεζή.