Η βουλή του Μαυροβουνίου έδωσε την Πέμπτη ψήφο εμπιστοσύνης στον κυβερνητικό συνασπισμό — ο οποίος αποτελείται από μετριοπαθή κόμματα που είναι τόσο φιλοευρωπαϊκά όσο και φιλοσερβικά — με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Ντρίταν Αμπάζοβιτς, που έχει ξεκαθαρίσει ότι βασικός στόχος του είναι να ξεμπλοκάρει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η νέα κυβέρνηση μειοψηφίας εξασφάλισε τη στήριξη 46 εκ των 81 βουλευτών και αναμένεται να συναντήσει δυσκολίες στην προώθηση σημαντικών νομοσχεδίων των οποίων η έγκριση θα απαιτεί πλειοψηφία δύο τρίτων.
«Η νέα κυβέρνηση θα στηριχθεί σε δύο βασικούς πυλώνες: το κράτος δικαίου και την οικονομική ανάπτυξη», δήλωσε ο Αμπάζοβιτς και συμπλήρωσε ότι «το Μαυροβούνιο χρειάζεται πάνω απ’ όλα πολιτική και κοινωνική σταθερότητα».
Το νέο κυβερνητικό σχήμα διαδέχεται τον κυβερνητικό συνασπισμό του πρώην πρωθυπουργού Ζντράβκο Κριβόκαπιτς, ο οποίος κατέρρευσε με πρόταση δυσπιστίας.
Το Μαυροβούνιο, μέλος του ΝΑΤΟ και χώρα που έχει ξεκινήσει από το 2012 τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι βαθιά διχασμένο μεταξύ των συντηρητικών φιλοσερβικών και φιλορωσικών κομμάτων που διατηρούν δεσμούς με την πανίσχυρη σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία και των κομμάτων που έχουν ξεκάθαρο φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό.
Τα συντηρητικά φιλοσερβικά κόμματα μποϊκόταραν τη ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση.
Ο Αμπάζοβιτς, του οποίου το κόμμα (URA) υπήρξε μέλος του προηγούμενου κυβερνητικού συνασπισμού, ήταν μεταξύ των επικριτών του Κριβόκαπιτς για τη διαχείριση της πανδημίας Covid-19, την περιορισμένη προσέλκυση επενδύσεων και την επιβράδυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Απευθυνόμενος στα μέλη του κοινοβουλίου, τόνισε ότι η νέα κυβέρνηση θα εστιάσει κυρίως στις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται από την ΕΕ ώστε το Μαυροβούνιο να μπορέσει να ζητήσει τη διαδικασίας ένταξής του, υπό το πρίσμα των εξελίξεων που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Το Μαυροβούνιο έχει υιοθετήσει τις κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία, την οποία η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».
Ο Αμπάζοβιτς τόνισε επίσης ότι προτεραιότητες της κυβέρνησής του θα είναι η καταπολέμηση της διαφθοράς, περισσότερες βιώσιμες επενδύσεις και ανάπτυξη, η προστασία του περιβάλλοντος και η καλύτερη φροντίδα για τα παιδιά και τους νέους της χώρας.