Οι Μαυροβούνιοι κινητοποιήθηκαν την Κυριακή για να ψηφίσουν στις βουλευτικές εκλογές, θέτοντας σε δοκιμασία τρείς δεκαετίες διακυβέρνησης του κόμματος του φιλοδυτικού προέδρου Μίλο Τζουκάνοβιτς ο οποίος βρέθηκε αντιμέτωπος, σε τεταμένο κλίμα, με μια αντιπολίτευση που υποστηρίζει η ισχυρή Ορθόδοξη Εκκλησία της Σερβίας.

Τα εκλογικά κέντρα έκλεισαν στις 21.00 ώρα Ελλάδας. Κανένα επεισόδιο δεν καταγράφηκε κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς η αστυνομία είχε προειδοποιήσει για τον κίνδυνο ταραχών. Τα αποτελέσματα αναμένονται λίγες ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια ώρα πριν από το τέλος της ψηφοφορίας, το ποσοστό συμμετοχής ήταν κοντά στο 75% έναντι 71% που ήταν στις προηγούμενες εκλογές το 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία της εκλογικής επιτροπής.

“Θέλω μόνο ειρήνη, τίποτε άλλο, και πρόοδο, και όλα τα υπόλοιπα θα τα ρυθμίσουμε”, δήλωσε ένας ηλικιωμένος ψηφοφόρος που ζήτησε να μην κατονομαστεί, καθώς έριχνε την ψήφο του σε εκλογικό τμήμα της πρωτεύουσας, Ποντγκόριτσα.

Οι εκλογείς είχαν κληθεί να φορούν μάσκες, να απολυμαίνουν τα χέρια τους και να τηρούν αποστάσεις λόγω του κορονοϊού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η οικονομία υπέφερε πολύ από την πανδημία σε αυτή τη χώρα όπου ο τουρισμός παράγει σχεδόν το ένα τέταρτο του ΑΕΠ.

Δυναμικός μεταρρυθμιστής για μερικούς, διεφθαρμένος τύραννος για άλλους, ο 58χρονος Μίλο Τζουκάνοβιτς διοικεί το Μαυροβούνιο σχεδόν αδιάλειπτα από το τέλος της κομμουνιστικής εποχής, στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Ρίχνοντας την ψήφο του στην κάλπη, ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι το κόμμα του θα κερδίσει παρά τις “προσπάθειες πρόκλησης εντάσεων απ’ έξω από το Μαυροβούνιο”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το κόμμα του, το Δημοκρατικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (DPS), δεν έχει χάσει ποτέ τις εκλογές. Ο Τζουκάνοβιτς οδήγησε τη χώρα των Βαλκανίων με τον μικρότερο πληθυσμό (620.000 κάτοικοι) στην ανεξαρτησία από τη Σερβία το 2006, στην ένταξη στο ΝΑΤΟ το 2017 και στις πύλες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Ωστόσο, η απερχόμενη πλειοψηφία του είναι πολύ εύθραυστη και η αντιπαράθεση με μια δεξιά φιλοσερβική αντιπολίτευση, που τάσσεται υπέρ των στενότερων δεσμών με το Βελιγράδι και τη Μόσχα, αναμένεται σκληρή.

Ο επικεφαλής της μεγαλύτερης φιλοσερβικής συμμαχίας, ο Ζντράβκο Κριβοκάπιτς, διαβεβαίωσε ότι θέλει να στείλει “μήνυμα ειρήνης”, προσθέτοντας ότι “έρχεται μια νέα μέρα για το Μαυροβούνιο, το οποίο θα ακολουθήσει άλλο δρόμο”.

Πηγή: AΜΠΕ, AFP, dpa, Reuters

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης