Τουλάχιστον 62 Αφρικανοί μετανάστες πνίγηκαν στ’ ανοιχτά της Μεσογείου προσπαθώντας να φθάσουν στην Ευρώπη, στο χειρότερο ναυάγιο που συμβαίνει το 2019 στη θαλάσσια διαδρομή των μεταναστευτικών ρευμάτων κατά μήκος της ακτής του Ατλαντικού, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.
Ο θάνατος αυτής της ομάδας –οι περισσότεροι από τη Γκάμπια, σύμφωνα με τις Αρχές στη Μπαντζούλ — έπειτα από μια εβδομάδα στη θάλασσα πάνω σε ένα αυτοσχέδιο σκάφος όπως το περιγράφουν οι Μαυριτανοί– είναι μια ακόμη υπενθύμιση των κινδύνων που διατρέχουν χιλιάδες Αφρικανοί για να φθάσουν στην Ευρώπη για οικονομικούς, κοινωνικούς ή πολιτικούς λόγους και με ανθρώπινο κόστος των μεταναστευτικών αυτών ροών.
Σχεδόν 25.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον Ιανουάριο του 2014 καθώς επιχειρούν να φθάσουν στην Ευρώπη, ανακοίνωσε ο ΔΟΜ. Στην ευρεία πλειονότητά τους, οι μετανάστες αυτοί (19.154) χάθηκαν στη Μεσόγειο στις κυριότερες θαλάσσιες διαδρομές που οδηγούν στη Γηραιά Ήπειρο. ‘Αλλοι 484 χάθηκαν στη θαλάσσια διαδρομή της δυτικής Αφρικής, από τους οποίους 158 το 2019.
Το ναυάγιο που σημειώθηκε την Τετάρτη είναι το πλέον πολύνεκρο φέτος σε αυτή τη θαλάσσια διαδρομή, σύμφωνα με τον ΔΟΜ.
Η ομάδα των 150 έως 180 μεταναστών, ανάμεσά τους γυναίκες και κυρίως νέοι από 20 έως 30 ετών, αναχώρησε στις 27 Νοεμβρίου από τη Γκάμπια με μηχανοκίνητη πιρόγα, σύμφωνα με τις συγκλίνουσες πληροφορίες του ΔΟΜ και των μαυριτανικών αρχών.
Προορισμός: Τα Κανάρια Νησιά, το ισπανικό αρχιπέλαγος, περίπου 100 χλμ. από τις ακτές του Μαρόκου και από τις κυριότερες πύλες εισόδου στην Ευρώπη.
“Δεν είχαν πια βενζίνη, θέλησαν να προσεγγίσουν τη Μαυριτανία και προσέκρουσαν σε βράχο”, είπε η εκπρόσωπος του ΔΟΜ για τη Δυτική Αφρική Φλοράνς Κιν. Το σκάφος “άρχισε να βάζει νερά. Δεν βρίσκονταν πολύ μακριά από την ακτή, αλλά ένα δυνατό κύμα τους εμπόδισε να φθάσουν στην ακτή με το σκάφος”, είπε πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας της Μαυριτανίας. Εγκατέλειψαν το σκάφος και κολύμπησαν, 83 ναυαγοί, εκ των οποίων 10 ανήλικοι, κατάφεραν να φθάσουν στην ακτή, σύμφωνα με τον ΔΟΜ. Αλλά 58, εκ των οποίων τουλάχιστον 8 γυναίκες και ένα παιδί χάθηκαν. Η ταφή των θύματα έγινε κοντά στο το Νουαντχίμπου μέσα στη νύχτα, χωρίς να περιμένουν, σύμφωνα με τις επιταγές της μουσουλμανικής θρησκείας, και χωρίς να ταυτοποιηθούν, είχε επισημάνει νωρίτερα η εκπρόσωπος του ΔΟΜ.
Η Γκάμπια είναι αναλογικά με τον πληθυσμό της, σχεδόν δύο εκατομμύρια κάτοικοι, μια από τις χώρες που γνωρίζουν τις περισσότερες αναχωρήσεις πολιτών τους για έναν συνδυασμό λόγων και όχι μόνο οικονομικών, παρά τη φτώχεια της χώρας, είπε η εκπρόσωπος επικαλούμενη την απουσία ελπίδας για το μέλλον και την έντονη πίεση μέσα στην οικογένεια όπως στη γειτονική Σενεγάλη.
Η Γκάμπια ανακοίνωσε ότι 52 από τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους ήταν πολίτες της. Η προεδρία της χώρας εξέφρασε τη “μεγάλη λύπη” της.