Για δεύτερη στη σειρά χρονιά ματαιώνεται και φέτος, λόγω κορωνοϊού, το παραδοσιακό συλλαλητήριο που πραγματοποιούν εδώ και πάνω από 100 χρόνια κάθε Πρωτομαγιά στην Πλατεία του Δημαρχείου της Βιέννης οι Αυστριακοί Σοσιαλδημοκράτες με συμμετοχή, κατά μέσο όρο, σχεδόν 100.000 ανθρώπων και το οποίο είναι, εδώ και δεκαετίες, το μεγαλύτερο στην Ευρώπη.
Ανακοινώνοντας τη ματαίωση, ο Μίχαελ Λούντβιγκ, ο σοσιαλδημοκράτης δήμαρχος και κυβερνήτης της πόλης και του ομόσπονδου κρατιδίου της Βιέννης, επισήμανε ότι η κατάσταση στα νοσοκομεία -που έχει οδηγήσει σε παράταση του «σκληρού lockdown» στις ανατολικές περιοχές της χώρας μέχρι τις 2 Μαΐου- δεν αφήνει άλλη επιλογή στους Σοσιαλδημοκράτες (οι οποίοι ηγούνταν όλων των αυστριακών κυβερνήσεων μεταξύ 1970 και 2017, με εξαίρεση το διάστημα 2000-2006 της δεξιάς-ακροδεξιάς διακυβέρνησης).
Στη Βιέννη η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι κρίσιμη, ιδιαίτερα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, όπου ο αριθμός των ασθενών έχει φθάσει τελευταία τους 250, καταγράφοντας νέο αρνητικό ρεκόρ και, σύμφωνα με τον Μίχαελ Λούντβιγκ, προτού υπάρξει μία εκτόνωση, θα ήταν «ανεύθυνο να διοργανωθεί μία τόσο μεγάλη εκδήλωση».
Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο η κομματική οργάνωση της Βιέννης έλαβε αυτή την απόφαση, η οποία για τον ίδιο ήταν «κάθε άλλο παρά εύκολη, καθώς η Ημέρα της Εργασίας είναι η εμβληματική ημέρα αγώνα και γιορτής της Σοσιαλδημοκρατίας, και αυτό εδώ και 131 χρόνια».
Αντί του συλλαλητηρίου, θα υπάρξουν, όπως και την προηγούμενη χρονιά, ένα εναλλακτικό πρόγραμμα και δραστηριότητες, ειδικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανακοίνωσε ο Μίχαελ Λούντβιγκ, σημειώνοντας ότι εκεί «θα καταστεί σαφές ότι η σοσιαλδημοκρατική πολιτική είναι η απάντηση όταν πρόκειται για την αντιμετώπιση των κοινωνικών και οικονομικών συνεπειών της κρίσης του κορωνοϊού».
Είναι αξιοσημείωτο πως η μακρά παράδοση γενικά των συλλαλητηρίων της Πρωτομαγιάς στην Αυστρία συμπλήρωσε πέρσι 130 χρόνια, καθώς ήταν την 1η Μαΐου του 1890 όταν πάνω από 100.000 άνθρωποι πραγματοποιούσαν στο «Πράτερ», το ξακουστό μέχρι σήμερα πάρκο και Λούνα Πάρκ της Βιέννης, τη μεγαλύτερη μαζική συγκέντρωση που είχε γνωρίσει έως τότε η πόλη.
Το «Πράτερ» θα φιλοξενούσε στο εξής κάθε χρόνο και μέχρι την κατάρρευση της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας το 1918 αυτό το πρωτομαγιάτικο συλλαλητήριο των τότε Σοσιαλιστών (που από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 έχουν μετονομαστεί σε Σοσιαλδημοκράτες).
Μετά την ίδρυση, την ίδια χρονιά, το 1918, της Πρώτης Αυστριακής Δημοκρατίας, οι Σοσιαλιστές μετέθεσαν μετά το 1919 το πρωτομαγιάτικο συλλαλητήριό τους στην Πλατεία του Δημαρχείου και ήδη στις 29 Απριλίου 1919 η Πρωτομαγιά ανακηρυσσόταν επίσημα αυστριακή εθνική εορτή και γενική αργία.
Μερικά χρόνια αργότερα, το 1933, θα απαγορευόταν από το αυστροφασιστικό καθεστώς του χριστιανοκοινωνιστή καγκελάριου Ένγκελμπερτ Ντόλφους, ο οποίος ανακήρυξε την 1η Μαΐου «Ημέρα του Συντάγματος», δηλαδή του δικού του φασιστικού συντάγματος.
Στη συνέχεια, με την εισβολή τους στην Αυστρία και την προσάρτησή της στο γερμανοναζιστικό Τρίτο Ράιχ, οι ναζιστές κατακτητές μετέτρεψαν την αυστριακή Πρωτομαγιά σε «Ημέρα της Γερμανικής Εργασίας», που παρέμεινε έως την απελευθέρωση της χώρας το 1945, οπότε και επέστρεψε ως αυστριακή εθνική εορτή για να παραμείνει μέχρι σήμερα.