Ψηφίσματα, με τα οποία ο Μάρτιος, ο μήνας κατά τον οποίο η Ελλάδα τιμά την εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και την εθνική επέτειο της Επανάστασης του 1821, ανακηρύσσεται μήνας ελληνικής ιστορίας στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, ενέκριναν σε ιστορικές συνελεύσεις τους, η Πολιτειακή Βουλή και η Γερουσία της Ν.Υ., παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, ο οποίος ευλόγησε και τις δύο συνελεύσεις, είχε συναντηθεί νωρίτερα με την κυβερνήτη της Νέας Υόρκης, Κέιτι Χότσουλ, την οποία ευχαρίστησε για τη μακρόχρονη και συνεχή υποστήριξη της πολιτείας στην ανοικοδόμηση του ιερού ναού του Αγίου Νικολάου, στο Σημείο Μηδέν, που έχει ανακηρυχθεί εθνικό προσκύνημα των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Τόσο ο Αρχιεπίσκοπος, όσο και η κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, επισήμαναν την κοινή δέσμευσή τους να εργαστούν μαζί για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της νέας εποχής, όπως η εξάρτηση από τοξικές ουσίες και η καταπολέμηση της μάστιγας των ναρκωτικών, η φτώχεια, καθώς και η ψυχική υγεία, ιδιαίτερα των νέων σε ηλικία ανθρώπων.

Επιπρόσθετα, ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος πραγματοποίησε συναντήσεις με την αρχηγό της πλειοψηφίας της Γερουσίας, Αντρέα Στιούαρτ Κάζενς, και τον εκπρόσωπό της, Καρλ Χέιστι.

Μετά το πέρας σύγκλησης των συνελεύσεων, οι ελληνικής και κυπριακής καταγωγής γερουσιαστές Μιχαήλ Γιάνναρης, ‘Αντριου Γουνάρδης και Τζέιμς Σκούφης, και τα μέλη της Πολιτειακής Βουλής, Μιχαήλ Τανούσης και Τζον Λιμόντες, παρακάθισαν σε γεύμα με την Αρχιεπισκοπή Αμερικής και το Τάγμα της ΑΧΕΠΑ στο Καπιτώλιο. Κατά τη διάρκεια του γεύματος, τιμήθηκαν, μάλιστα, και διακεκριμένοι ομογενείς για το έργο και την προσφορά τους, τόσο στη Διασπορά, όσο και στις ευρύτερες ομογενειακές κοινότητες στη Νέα Υόρκη και γενικότερα στις ΗΠΑ. Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται ο Τζιμ Ταμπάκης, η Δέσποινα Αξιωτάκη – Ιωάννου, ο συνταγματάρχης Τεντ Λίμπερτς και ο Φίλιπ Κρίστοφερ.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, οι γενικοί πρόξενοι της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, στη Νέα Υόρκη, Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου και Μιχάλης Φιρίλας, αναφέρθηκαν στην ιστορική αλληλεγγύη και στις κοινές αξίες που συνδέουν τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, την Ελλάδα και την Κύπρο, ενώ σημείωσαν ότι σε χώρες στον πλανήτη μας, όπως είναι η Ουκρανία και η Κύπρος, ο αγώνας για την ελευθερία και τη δημοκρατία συνεχίζεται.

Όπως τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, «συγκεντρωθήκαμε για να μνημονεύσουμε την 25η Μαρτίου του 1821 που αποτελεί την 4η Ιουλίου όλων των Ελλήνων. Είναι μια ημερομηνία που συμπίπτει με μια από τις μεγαλύτερες θρησκευτικές εορτές μας, τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου». «Αυτή η σύμπτωση», ανέφερε, «συνιστά μια βαθιά υπενθύμιση της φύσης της ανθρώπινης ελευθερίας, της ικανότητας να επιλέγει ο άνθρωπος χωρίς εξαναγκασμό, καταναγκασμό ή επιβολή». «Καθώς κοιτάμε τον κόσμο μας σήμερα», συνέχισε, «βλέπουμε πώς τα ανθρώπινα δικαιώματα μπορούν να καταπατηθούν από καθεστώτα που ενδιαφέρονται περισσότερο για τη δική τους ισχύ, παρά για την ευημερία των πολιτών τους». «Ως Ελληνοαμερικανοί», πρόσθεσε, «ευχαριστούμε τον παντοδύναμο Θεό για τη γενέτειρα της Δημοκρατίας, την πολύτιμη Ελλάδα μας, και το μεγαλύτερο επίτευγμα της Δημοκρατίας, τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής».

«Η συγκέντρωσή μας σήμερα στην Πολιτειακή Βουλή μας και στη Γερουσία μας, μάς υπενθυμίζει ότι ο καθένας από εμάς, είτε είμαστε κληρικοί, είτε είμαστε λαϊκοί, είτε είμαστε γυναίκες, είτε είμαστε άνδρες, είτε είμαστε δημόσιοι λειτουργοί, είτε είμαστε ιδιώτες, όλοι μας έχουμε την ευθύνη να διασφαλίσουμε ότι οι μελλοντικές γενεές θα έχουν τα ίδια προνόμια, τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες ευκαιρίες που έχουμε. Σχηματίζουμε πάντα μια πιο τέλεια ένωση, που βασίζεται στη συμπερίληψη διαφορετικών κοινοτήτων, οι οποίες φιλοδοξούν να ζουν μεταξύ τους με ειρήνη και με αρμονία. Είθε ο Θεός να μας ευλογεί όλους και να διαφυλάσσει για πάντα την ελευθερία της Ελλάδας, της Κύπρου, της μεγάλης πολιτείας της Νέας Υόρκης και του αμερικανικού έθνους» κατέληξε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ