Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σήμερα Δευτέρα για αποχαιρετήσουν τον μικρό Μαροκινό Ραγιάν Αουράμ, που απεβίωσε το περασμένο Σάββατο, έπειτα από προσπάθειες ημερών των Αρχών να τον διασώσουν από ένα πηγάδι, μια υπόθεση που συγκλόνισε τη χώρα και πολλούς στο εξωτερικό.
Ο 5χρονος Ραγιάν Αουράμ έπεσε μέσα στο πηγάδι στο χωριό Ιγράν την Τρίτη. Η σορός του ανασύρθηκε αργά το Σάββατο, αφότου οι διασώστες έσκαψαν το μεγαλύτερο τμήμα μιας παρακείμενης πλαγιάς και κατόπιν άνοιξαν ένα τούνελ προς τον πάτο του πηγαδιού.
Εκατοντάδες άνθρωποι ανέβηκαν στον λοφώδη δρόμο που οδηγεί στο κοιμητήριο του Ιγράν, κοντά στο Σεφσαουέν, στο βόρειο Μαρόκο, όπου περίμεναν για ώρες για την κηδεία.
«Είμαι πάνω από 50 ετών και δεν έχω δει ποτέ τόσους ανθρώπους σε μια κηδεία. Ο Ραγιάν είναι ο γιος όλων μας», είπε ένας ντόπιος.
Ο κόσμος που ήθελε να παραστεί στην κηδεία ήταν τόσο πολύς, που δεν μπορούσε να χωρέσει στο κοιμητήριο του χωριού και τον χώρο προσευχής. Δύο μεγάλες σκηνές στήθηκαν μπροστά από το σπίτι της οικογένειας του 5χρονου, όπου όποιος επιθυμούσε μπορούσε να σταματήσει για να εκφράσει τα συλλυπητήριά του.
«Ο θάνατος του Ραγιάν ανανέωσε την πίστη στην ανθρωπότητα, καθώς άνθρωποι διαφορετικών γλωσσών και από διαφορετικές χώρες εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους», ανέφερε ένας άλλος χωρικός.
Το Σάββατο, συλλυπητήρια στους γονείς εξέφρασαν επίσης ο βασιλιάς Μοχάμεντ ΣΤ΄, ο Πάπας Φραγκίσκος, ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο ηγέτης του Ντουμπάι σεΐχης Μοχάμεντ Μπιν Ρασίντ αλ Μακτούμ και άλλες προσωπικότητες.
Αιγύπτιοι και Σενεγαλέζοι ποδοσφαιριστές τήρησαν ενός λεπτού σιγή την Κυριακή, πριν από την έναρξη του τελικού για το Κύπελλο Αφρικανικών Εθνών.
Οι διασώστες εργάστηκαν αδιάκοπα, αντιμέτωποι με τον συνεχή κίνδυνο να προκαλέσουν μια κατολίσθηση στις τελευταίες, άκαρπες προσπάθειές τους να ανασύρουν το παιδί ζωντανό.
«Είμαι πολύ λυπημένος. Προσπαθήσαμε πάρα πολύ να φθάσουμε στο παιδί ενώ ήταν ζωντανό. Σκάβαμε 24 ώρες το 24ωρο για πέντε ημέρες, μια επιχείρηση που θα μπορούσε να διαρκέσει εβδομάδες» είπε σε δημοσιογράφους, στο περιθώριο της κηδείας, ένας εθελοντής, ο Αλί Σαχράουι.