Μετά από 83 ημέρες μαχών, η Μαριούπολη βρίσκεται από το βράδυ της Δευτέρας (16/5) σε ρωσικά χέρια. Το εργοστάσιο χάλυβα Azovstal, το, εδώ και μέρες, τελευταίο προπύργιο της ουκρανικής αντίστασης στην πόλη έπεσε, με 265 στρατιώτες να καταθέτουν τα όπλα και να συλλαμβάνονται ως αιχμάλωτοι πολέμου από τις ρωσικές δυνάμεις.

«Κατά το τελευταίο 24ωρο, 265 μαχητές κατέθεσαν τα όπλα τους και θεωρούνται αιχμάλωτοι, περιλαμβανομένων 51 σοβαρά τραυματισμένων», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας σε μια ανακοίνωση για την κατάσταση της ρωσικής επίθεσης εναντίον της Ουκρανίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Όλοι όσοι χρειάζονται ιατρική φροντίδα μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο του Νοβοαζόφσκ», σε έδαφος που τελεί υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών», διευκρίνισε. 

Το υπουργείο δεν έκανε λόγο για ενδεχόμενη ανταλλαγή αιχμαλώτων, αντίθετα με την Ουκρανία.

Η ανταλλαγή «θα πραγματοποιηθεί προκειμένου να επαναπατριστούν το ταχύτερο δυνατό αυτοί οι Ουκρανοί ήρωες», ανέφερε στο Telegram το τμήμα στρατιωτικών πληροφοριών του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας, επιβεβαιώνοντας έμμεσα πως οι άνδρες αυτοί, που «εκπλήρωσαν» την αποστολή τους, βρίσκονται πράγματι στα χέρια των Ρώσων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεσούκ έκανε επίσης λόγο για ανταλλαγή, η οποία όμως θα αφορά μόνο «52 στρατιωτικούς που έχουν τραυματιστεί σοβαρά».

«Μετά τη σταθεροποίηση της κατάστασής τους, θα τους ανταλλάξουμε με Ρώσους αιχμαλώτους πολέμου», ανέφερε στο Telegram.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη διάρκεια τηλεφωνικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου αρνήθηκε να πει αν αυτοί οι στρατιώτες θα θεωρηθούν αιχμάλωτοι πολέμου ή εγκληματίες πολέμου, καθώς η Μόσχα κατηγορεί πολλούς Ουκρανούς στρατιωτικούς, ιδίως εκείνους του τάγματος Αζόφ της Μαριούπολης, ότι αποτελούν «νεοναζιστικές ένοπλες συμμορίες».

«Υπενθυμίζω τη δήλωση του Πούτιν, θα τύχουν μεταχείρισης σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», είπε ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας, της κάτω βουλής του κοινοβουλίου, Βιτσισλάβ Βολόντιν, χωρίς να αναφερθεί συγκεκριμένα στην περίπτωση της Μαριούπολης, εκτίμησε στον λογαριασμό του στο Twitter πως «οι εγκληματίες ναζί δεν πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο ανταλλαγής αιχμαλώτων».

«Σε ό,τι αφορά τους ναζί, η θέση μας πρέπει να παραμείνει αναλλοίωτη: είναι εγκληματίες πολέμου, και πρέπει να κάνουμε τα πάντα προκειμένου να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης», είπε.

Χθες, Δευτέρα, η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Γκάνα Μαλιάρ είχε ανακοινώσει πως 264 Ουκρανοί μαχητές εκ των οποίων 53 τραυματίες είχαν απομακρυνθεί από το Azovstal προς τοποθεσίες σε εδάφη που τελούν υπό τον έλεγχο των ρωσικών και φιλορωσικών δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία.

Είχε διευκρινίσει πως οι μαχητές θα πρέπει στο μέλλον να σταλούν σε έδαφος που τελεί υπό τον έλεγχο της Ουκρανίας, «στο πλαίσιο μιας διαδικασίας ανταλλαγής».

Χθες ο πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι δήλωσε, σε ένα βίντεο, πως το σημαντικό είναι «να σωθεί η ζωή των αγοριών μας».

«Θέλω να το υπογραμμίσω: η Ουκρανία έχει ανάγκη αυτούς τους ήρωες ζωντανούς. Είναι η αρχή μας», πρόσθεσε.

Όμως κι εκείνοι μπορεί να μην είχαν άλλη επιλογή από το να παραδοθούν, γιατί «αν και το ουκρανικό κράτος κάνει ό,τι είναι απαραίτητο» προκειμένου να τους σώσει, «δεν μπορεί σήμερα να απελευθερώσει το Azovstal διά της στρατιωτικής οδού», παραδέχθηκε στο Telegram ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας.

Από την πλευρά του, ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Μικαΐλο Ποντολιάκ δήλωσε σήμερα πως οι υπερασπιστές της Μαριούπολης άλλαξαν την πορεία του πολέμου με τη Ρωσία αντέχοντας για 82 ημέρες.

Ο Ποντολιάκ είπε σε σχόλια που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση πως οι συνομιλίες για την απομάκρυνση και άλλων ανθρώπων από το εργοστάσιο χαλυβουργίας Αζοφστάλ της πόλης είναι δύσκολες, αλλά υπάρχει ελπίδα ότι θα είναι επιτυχείς.

Τέλος, Ρώσος βουλευτής που λαμβάνει μέρος στις συνομιλίες ειρήνης με το Κίεβο δήλωσε σήμερα πως η Ρωσία πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο της θανατικής ποινής για τους εθνικιστές μαχητές, όπως τους αποκάλεσε, από το ουκρανικό τάγμα Αζόφ.

Σε μια συζήτηση στην Κρατική Δούμα ο βουλευτής Λεονίντ Σλούτσκι δήλωσε πως, αν και η Ρωσία εφαρμόζει μορατόριουμ για τη θανατική ποινή, θα πρέπει να «σκεφθεί προσεκτικά» τη θανατική ποινή για τους μαχητές του Αζόφ.

«Δεν αξίζουν να ζουν μετά τα θηριώδη εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διέπραξαν και διαπράττονται συνεχώς εναντίον των αιχμαλώτων μας», είπε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης