Ο Μαλτέζος πρωθυπουργός, Τζόζεφ Μουσκάτ, ανακοίνωσε σήμερα πως η χώρα του θα δεχθεί 19 μετανάστες τους οποίους διέσωσε το Πολεμικό Ναυτικό της Μάλτας μετά το ναυάγιο του σκάφους τους στα διεθνή ύδατα.

Οι μετανάστες, οι οποίοι προφανώς είχαν αναχωρήσει από τη Λιβύη, βρίσκονταν στη ζώνη έρευνας και διάσωσης της Μάλτας όταν το σκάφος που τους μετέφερε ανατράπηκε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αρχικά, 17 άνθρωποι διασώθηκαν από το ΠΝ και μεταφέρθηκαν στη στεριά με μαλτέζικα αναγνωριστικά σκάφη. Όμως οι έρευνες συνεχίστηκαν για την ανεύρεση στη θάλασσα μιας εγκύου και ενός παιδιού την εξαφάνιση των οποίων είχαν δηλώσει οι διασωθέντες.

«Τους βρήκαμε, είναι όλοι εν ζωή», δήλωσε ο Μουσκάτ στο περιθώριο μιας συνέντευξης Τύπου, διευκρινίζοντας πως έχει δώσει την εντολή η ομάδα να οδηγηθεί στη Μάλτα.

Τα τελευταία χρόνια η Βαλέτα δέχεται γενικά την αποβίβαση μόνο μεταναστών που διασώθηκαν στα χωρικά της ύδατα ή που αντιμετωπίζουν άμεση ιατρική ανάγκη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τον Ιούνιο, η νέα ιταλική κυβέρνηση προσπαθεί να ωθήσει τη Μάλτα να εμπλακεί περαιτέρω, όμως η Βαλέτα απαντά συνήθως πως οι επιχειρήσεις διεξάγονται πιο κοντά στις ακτές της Τυνησίας ή στα ιταλικά νησιά Λαμπεντούζα και Παντελερία από τις δικές της.

Έτσι η Μάλτα αρνείται εδώ και μία εβδομάδα να δεχθεί 40 μετανάστες που διασώθηκαν από εμπορικά πλοία στη δική της ζώνη έρευνας και διάσωσης και με καθοδήγηση της ακτοφυλακής της.

«Οι συνθήκες που εφαρμόζονται προβλέπουν πως η αποβίβαση πρέπει να γίνει στο πιο κοντινό σίγουρο λιμάνι. Στην περίπτωση αυτή, πιο κοντά είναι η Τυνησία», εξήγησε την Πέμπτη (19/7) σε ανακοίνωσή της η μαλτέζικη κυβέρνηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτοί οι 40 μετανάστες είναι από τότε αποκλεισμένοι ανοικτά του τυνησιακού λιμανιού Ζαρζίς, πάνω στο σκάφος ανεφοδιασμού που τους ανέλαβε, με τις τυνησιακές αρχές να αρνούνται να δημιουργήσουν προηγούμενο επιτρέποντάς τους να αποβιβαστούν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης