Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι προεδρικές εκλογές της 7ης Ιουλίου στο Μάλι, καθώς θεωρούνται ένα πολύ σημαντικό βήμα για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στο εσωτερικό της αφρικανικής χώρας μετά την απομάκρυνση μαχητών εξτρεμιστικών οργανώσεων («Άνσαρ Ντιν» και «Κίνημα για την Ενότητα και το Τζιχάντ στη Δυτική Αφρική») από τον Βορρά κατά τη διάρκεια της γαλλικής στρατιωτικής επέμβασης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εδαφικής Διοίκησης της αφρικανικής χώρας στις 21 Ιουλίου θα ακολουθήσουν οι βουλευτικές εκλογές και ο δεύτερος γύρος των προεδρικών, εφόσον χρειαστεί. 

«Οι εκλογές θα διεξαχθούν σε όλη την επικράτεια της χώρας προκειμένου να επιτευχθεί η επανένωση όλων των πολιτών και να παραμείνει το Μάλι ένα ενιαίο και αδιαίρετο κράτος», εξήγησε ο αρμόδιος υπουργός, Moussa Sinko, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην πρωτεύουσα, Μπαμάκο.

Τον περασμένο μήνα, ο υπουργός Εσωτερικών και μεταβατικός πρόεδρος του Μάλι, Dioncounda Traore, είχε εκφράσει την ελπίδα του οι εθνικές εκλογές να διεξαχθούν στις 31 Ιουλίου. Μιλώντας ενώπιον των κρατών – μελών της Αφρικανικής Ένωσης (AU) είχε υποσχεθεί μαζική συμμετοχή και το αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας.

Η επιχείρηση «Serval», η «επόμενη» ημέρα…

Η εκλογική διαδικασία ήταν να διεξαχθεί τον Απρίλιο του 2012, ωστόσο το στρατιωτικό πραξικόπημα της 22ας Μαρτίου άλλαξε άρδην τον προγραμματισμό, προκαλώντας χάος στη χώρα. Κορυφαίοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι του Μάλι προχώρησαν στη βίαιη απομάκρυνση του τότε προέδρου, Amadou Toumani Toure, εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο την οργή τους για τη μη εκπλήρωση των υποσχέσεων περί εκσυγχρονισμού του στρατεύματος, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί δραστικά ο ένοπλος αγώνας των Τουαρέγκ στο βόρειο τμήμα της χώρας, ο οποίος άρχισε να κλιμακώνεται από τον Ιανουάριο της ίδιας χρονιάς.

Εκμεταλλευόμενοι την εικόνα διάλυσης του κυβερνητικού στρατού και αξιοποιώντας τον οπλισμό που έφεραν μαζί τους από τη Λιβύη -όπου και πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους ως μισθοφόροι στον Muammar Gaddafi- κατάφεραν με τη βοήθεια άλλων εξτρεμιστικών οργανώσεων να θέσουν υπό τον έλεγχό τους γεωγραφική έκταση μεγαλύτερη από την αντίστοιχη της Γαλλίας.

Μετά από τις συνεχείς εκκλήσεις του μεταβατικού προέδρου της αφρικανικής χώρας, Diocounda Traore, το Παρίσι έστειλε στρατό προκειμένου να συνδράμει στις προσπάθειες αναχαίτισης των δυνάμεων που αντιτίθενται στην ύπαρξη ενός ενιαίου κέντρου αποφάσεων. Η γαλλική επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Serval» έχει περάσει αισίως στη β’ φάση της, μετά την κατάληψη της απομακρυσμένης πόλης Τεσαλίτ, κοντά στα σύνορα με την Αλγερία.

Δυστυχώς, ο φόβος συνεχίζει να φωλιάζει στις καρδιές των κατοίκων στο βόρειο τμήμα της αφρικανικής χώρας, την ίδια στιγμή που τα μέτρα ασφαλείας στις εισόδους των πόλεων παραμένουν δρακόντεια.

… και ο ανταρτοπόλεμος

Στρατιώτες από τη Γαλλία παραμένουν στο έδαφος του Μάλι, προκειμένου να διασφαλίσουν την ομαλή μετάβαση σε μια πολιτικά εκλεγμένη κυβέρνηση.

Ωστόσο, το Παρίσι επιθυμεί στις αρχές του Μαρτίου να ξεκινήσει η απόσυρση των περίπου 4.000 Γάλλων στρατιωτών που επιχειρούν τις τελευταίες εβδομάδες στην πρώην γαλλική αποικία. Δεκάδες αφρικανικά κράτη, συμπεριλαμβανομένων του Τσαντ, του Νίγηρα, της Νιγηρίας, του Τόγκο και της Σενεγάλης έχουν στείλει τις πρώτες μονάδες που θα στελεχώσουν το εκστρατευτικό σώμα «Afisma», το οποίο και θα αναλάβει το δύσκολο έργο της διατήρησης του ελέγχου στο βόρειο τμήμα του Μάλι.

Ωστόσο, η κατάσταση γίνεται όλο και πιο σύνθετη καθώς επιβεβαιώνονται οι φόβοι των διεθνών αναλυτών για ανταρτοπόλεμο από τους εκτοπισμένους μαχητές εξτρεμιστικών οργανώσεων, προκειμένου να προκαλέσουν υλική και ψυχολογική φθορά στις δυνάμεις που στηρίζουν την κεντρική κυβέρνηση. Ήδη οι πρώτες δύο επιθέσεις αυτοκτονίας στα περίχωρα της πόλης Γκάο έχουν στείλει το μήνυμα στο Μπαμάκο για την αλλαγή στο πολεμικό σκηνικό, όπου πλέον οι επιδρομές των γαλλικών μαχητικών και η ευελιξία των μηχανοκίνητων μονάδων αχρηστεύονται μπροστά στην πιθανότητα μιας επίθεσης – αυτοκτονίας.

Διαβάστε επίσης:
Πρώτη επίθεση αυτοκτονίας στο Μάλι, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 9 Φεβρουαρίου 2013, 00:41

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας