Ο επικεφαλής του στρατιωτικού καθεστώτος του Νίγηρα, ο στρατηγός Αμπντουραχμάν Τιανί, επισκέφθηκε την Πέμπτη το Μάλι όπου συναντήθηκε με τον ηγέτη της χούντας στη γειτονική χώρα, τον συνταγματάρχη Ασιμί Γκοϊτά, στο πρώτο ταξίδι του στο εξωτερικό μετά το πραξικόπημα της 26ης Ιουλίου.

Ο Τιανί ευχαρίστησε το Μάλι για «την υποστήριξη και την αποφασιστικότητα των αρχών και του λαού του», παρά τα όποια «εμπόδια», όπως είπε – αναφερόμενος στις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Οικονομική Κοινότητα Κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS ή CEDEAO) σε βάρος της χώρας του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Μάλι και η Μπουρκίνα Φάσο, όπου πραξικοπηματίες κατέλαβαν την εξουσία το 2020 και το 2022, εξέφρασαν από την πρώτη στιγμή την αλληλεγγύη τους στους στρατιωτικούς που ανέτρεψαν τον εκλεγμένο πρόεδρο του Νίγηρα. Υπέγραψαν μάλιστα συμφωνία για τη συγκρότηση «Συμμαχίας Κρατών του Σαχέλ», η οποία προβλέπει αμοιβαία υποστήριξη σε ενδεχόμενη επίθεση κατά της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας οποιουδήποτε εκ των τριών κρατών-μελών, καθώς και την ενίσχυση των οικονομικών δεσμών τους.

Στόχος είναι να μετατραπεί η περιοχή του Σαχέλ από «ζώνη ανασφάλειας» σε «ζώνη ευημερίας», υποστήριξε ο στρατηγός Τιανί.

Ενωμένα απέναντι στις διεθνείς πιέσεις για αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης, τα τρία στρατιωτικά καθεστώτα δηλώνουν αποφασισμένα να καταπολεμήσουν τους τζιχαντιστές που λυμαίνονται τις χώρες τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο επικεφαλής της χούντας του Νίγηρα είχε ανακοινώσει λίγο μετά την κατάληψη της εξουσίας ότι η περίοδος «μετάβασης» δεν θα ξεπερνούσε τα τρία χρόνια, αλλά έκτοτε δεν παρουσίασε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Στο Μάλι, οι προεδρικές εκλογές που επρόκειτο να διεξαχθούν στις αρχές του 2024 αναβλήθηκαν επ’ αόριστον.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης