Η Μπαμακό κάλεσε χθες Τρίτη τον πρέσβη της Γαλλίας για να του επιδώσει διαμαρτυρία, μετά τις δηλώσεις, που χαρακτήρισε «λυπηρές», του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για τη στρατιωτική χούντα στο Μάλι και την έκκλησή του «το κράτος να επιστρέψει».

«Ο υπουργός (Εξωτερικών του Μάλι, ο Αμπντουλαγέ Ντιόπ) κάλεσε τις γαλλικές αρχές σε αυτοσυγκράτηση» και στην «αποφυγή αξιολογικών κρίσεων», ανέφερε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε το ΥΠΕΞ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το κείμενο στηλιτεύει τις «εχθρικές» και «προσβλητικές» τοποθετήσεις του κ. Μακρόν, εκφράζει «έντονη διαμαρτυρία για αυτές τις λυπηρές δηλώσεις», οι οποίες «πιθανόν θα βλάψουν» τη διμερή σχέση.

Ο Εμανουέλ Μακρόν έκρινε νωρίτερα χθες πως πρέπει «το κράτος να επιστρέψει» στο Μάλι, με φόντο τις συνεχιζόμενες εντάσεις ανάμεσα στη Γαλλία και το κράτος του Σαχέλ, όπου το Παρίσι βρίσκεται στη διαδικασία μείωσης της στρατιωτικής του παρουσίας.

«Πρέπει το κράτος να επιστρέψει με τη δικαιοσύνη του, την παιδεία του, την αστυνομία του παντού» στο Μάλι, όπου πολλές περιοχές έχουν πρακτικά αφεθεί να τα βγάλουν πέρα μόνες τους αντιμέτωπες με τους τζιχαντιστές, τις διακοινοτικές εντάσεις και το λαθρεμπόριο, εξήγησε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την περασμένη Πέμπτη, ο Γάλλος πρόεδρος χαρακτήρισε «ντροπή» την κατηγορία του πρωθυπουργού του Μάλι, του Σοκέλ Κοκάλα Μάιγκα, από το βήμα της 76ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, πως η Γαλλία «εγκαταλείπει το πιλοτήριο εν μέσω πτήσης» στην αφρικανική χώρα.

Η διπλωματία του Μάλι στην ανακοίνωσή της παρότρυνε η Γαλλία να «επικεντρωθεί στα απαραίτητα», ιδίως «στον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας στο Σαχέλ».

Το Παρίσι, που επενέβη στρατιωτικά στο Σαχέλ εναντίον τζιχαντιστικών οργανώσεων το 2013, άρχισε τον Ιούνιο να αναδιοργανώνει τη δύναμη που έχει αναπτύξει· ο αριθμός των Γάλλων στρατιωτικών θα μειωθεί ως το 2023 σε 2.500 ως 3.000, έναντι 5.000 και πλέον σήμερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Γαλλία βλέπει την επιρροή της να αμφισβητείται στο Μάλι, ιδίως από πλευράς της Ρωσίας. Η στρατιωτική χούντα στο Μπαμακό έκανε σαφές πρόσφατα πως εξετάζει το ενδεχόμενο να καταφύγει στις υπηρεσίες ρώσων μισθοφόρων — του διαβόητου ιδιωτικού ομίλου Βάγκνερ. Αλλά η Γαλλία δεν σταματά να διαμηνύει πως η παρουσία των «μισθοφόρων» αυτών θα ήταν «ασύμβατη» με τη συνέχιση της γαλλικής στρατιωτικής παρουσίας και να διεξάγει διπλωματική εκστρατεία για την αποτροπή της εξέλιξης αυτής.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης