Νέα ανάφλεξη της βίας σάρωσε το βόρειο τμήμα του Μάλι: ένοπλοι σκότωσαν τουλάχιστον είκοσι άμαχους κοντά στην πόλη Γκαό, ενώ κυανόκρανος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών σκοτώθηκε στην Κιντάλ, καθώς η κατάσταση ασφαλείας στο κράτος του Σαχέλ επιδεινώνεται.

«Τρομοκράτες (…) δολοφόνησαν το Σάββατο τουλάχιστον είκοσι αμάχους σε κωμοπόλεις στην κοινότητα Ανσαουάτζ», μερικές δεκάδες χιλιόμετρα της Γκαό, δήλωσε τηλεφωνικά στο Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματικός της αστυνομίας στην περιοχή, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Άλλος αξιωματικός της αστυνομίας στην Μπαμακό, που επίσης μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, επιβεβαίωσε «τη δολοφονία το Σάββατο περίπου είκοσι αμάχων στην Εμπάκ, 35 χιλιόμετρα βόρεια της Γκαό, και σε γειτονικές κοινότητες», κάνοντας λόγο για «ενέργεια που διαπράχθηκε από οπλισμένους εγκληματίες».

«Τζιχαντιστές δολοφόνησαν το Σάββατο 24 αμάχους στην κοινότητα Ανσαουάτζ. Επικρατεί πανικός γενικά», είπε από την πλευρά του αξιωματούχος των τοπικών αρχών.

Καμία άλλη πηγή δεν επιβεβαίωσε πως επρόκειτο για ενέργεια τζιχαντιστών.

Όμως στην αχανή περιοχή του Σαχέλ, οι επιθέσεις τζιχαντιστών που συνδέονται με το λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος στη Σαχάρα (ΙΚΣ) είναι ολοένα συχνότερες και το πεδίο δράσης τους μεγεθύνεται.

Οι ελάχιστες πληροφορίες που βγαίνουν από την απομακρυσμένη και δυσπρόσιτη ζώνη κάνουν λόγο για εκατοντάδες νεκρούς αμάχους και για χιλιάδες εκτοπισμένους τους τελευταίους μήνες στις περιφέρειες Μενακά, κοντά στα σύνορα με τον Νίγηρα, και στην Γκαό, δυτικότερα.

Την περασμένη Τετάρτη, το Κίνημα για τη Σωτηρία του Αζαουάντ (ΚΣΑ), μια από τις οργανώσεις που πολεμούν εναντίον των τζιχαντιστών, ανέφερε πως 22 άνθρωποι σκοτώθηκαν από «ενόπλους» στην κοινότητα Ιζινγκάζ, κοντά στη Μενακά. Καμία άλλη πηγή δεν επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε την πληροφορία.

 

«Τρομοκρατική απειλή»

Αιρετός στην περιφέρεια Γκαό περιέγραψε χθες Κυριακή την «πολύ ανησυχητική κατάσταση στην κοινότητα Ανσαουάτζ»: πολλοί πολίτες έχουν τραπεί σε φυγή για να σωθούν από τις ωμότητες «τζιχαντιστών» σε χωριά.

«Μέρος της περιφέρειας Γκαό και της Μενακά» έχουν «καταληφθεί από τους τζιχαντιστές», συνέχισε. «Το κράτος πρέπει να κάνει κάτι».

Η περιοχή αυτή έχει μετατραπεί σε θέατρο βίαιων επιθέσεων από το ξέσπασμα της σύρραξης στο Μάλι το 2012, όταν ένοπλες οργανώσεις ανταρτών εξεγέρθηκαν εναντίον της Μπαμακό. Το 2015, υπογράφτηκε συμφωνία ειρήνης — η οποία παραμένει ανεφάρμοστη.

Πέραν αυτών των ένοπλων οργανώσεων, τζιχαντιστικά κινήματα, που ορκίζονται πίστη είτε στην Αλ Κάιντα ή στο Ισλαμικό Κράτος, δρουν επίσης στην περιοχή, βάζοντας πολύ συχνά στο στόχαστρο σύμβολα του κράτους, αυτούς που κατηγορούν ότι το υποστηρίζουν, καθώς και το ένα το άλλο, για τον εδαφικό έλεγχο.

Ομάδες που επιδίδονται στην παράνομη διακίνηση διαφόρων ειδών και άλλες συμμορίες είναι επίσης παρούσες στην περιοχή, που καλύπτεται κατά μεγάλο μέρος της από έρημο και όπου το κράτος είναι σχεδόν ανύπαρκτο.

Η κατάσταση ασφαλείας «επιδεινώθηκε ραγδαία» πρόσφατα στις περιφέρειες Γκαό και Μενακά, επισήμαινε στην πιο πρόσφατη έκθεσή του ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ο Αντόνιο Γκουτέρες.

«Η τρομοκρατική απειλή συνεχίζει να επεκτείνεται» εκεί, στηλίτευε εκφράζοντα την ανησυχία του για την «απουσία» σταθερής «παρουσίας των δυνάμεων ασφαλείας και της δημόσιας διοίκησης» στις περιοχές αυτές.

 

Κυανόκρανος νεκρός

Στην Γκαό βρίσκονται δυνάμεις του στρατού του Μάλι, κυανόκρανοι του ΟΗΕ (της αποστολής MINUSMA, που διαθέτει 13.000 στρατιωτικούς) και άνδρες του στρατού της Γαλλίας, που συμμετέχουν στην αποστολή Μπαρχάν.

Αυτοί οι τελευταίοι, που άρχισαν την προοδευτική αποχώρησή τους από το Μάλι στις αρχές της χρονιάς, αναμένεται να έχουν αποχωρήσει οριστικά από τη βάση τους στην Γκαό, τον τελευταίο θύλακα όπου είναι ακόμη παρόντες, «ως το τέλος του καλοκαιριού», σύμφωνα με το γαλλικό γενικό επιτελείο.

Το πρωι της Κυριακής, μέλος της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ, στρατιωτικός από τη Γουινέα, σκοτώθηκε όταν εξερράγη νάρκη στην Κιντάλ, βορειότερα, καθώς συμμετείχε σε περιπολία με σκοπό τον εντοπισμό και την άρση ναρκοπεδίων, σύμφωνα με τη MINUSMA.

Ο νέος θάνατος κυανόκρανου καταγράφεται εν μέσω τεταμένων διαπραγματεύσεων για την ανανέωση της εντολής της αποστολής αυτής. Η MINUSMA είναι η ειρηνευτική δύναμη που έχει υποστεί τις περισσότερες απώλειες από οποιαδήποτε άλλη στην ιστορία: από τη συγκρότησή της το 2013, 175 από τους κυανοκράνους της έχουν σκοτωθεί σε ενέργειες του εχθρού.

Στο Μάλι, φτωχή, περίκλειστη χώρα του Σαχέλ, έγιναν δύο στρατιωτικά πραξικοπήματα τον Αύγουστο του 2020 και τον Μάιο του 2021. Την πολιτική κρίση επιτείνει η ολοένα σοβαρότερη κρίση ασφαλείας.