Μακρύς είναι ακόμη ο δρόμος της συμφιλίωσης μεταξύ της κυβέρνησης του Αφγανιστάν και των Ταλιμπάν, σύμφωνα με τον Υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέιτς.

Δεν έχει επέλθει εκείνη η αλλαγή ισορροπιών που θα αρκούσε για να πειστούν οι ηγέτες των Ταλιμπάν ότι πράγματι θα χάσουν”, είπε ο Γκέιτς καταθέτοντας σε ακρόαση στο Κογκρέσο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Όταν θα αρχίσουν να έχουν αμφιβολίες για το κατά πόσον μπορούν να πετύχουν, τότε μπορεί να θελήσουν να κάνουν μια συμφωνία. Δε νομίζω ότι έχουμε φθάσει σε αυτό το σημείο ακόμα”.

Ο ίδιος παράλληλα αναγνώρισε ότι η πίεση που ασκούν οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις και εκείνες του NATO δεν επιτυγχάνουν να εξασθενίσουν ή να πλήξουν σοβαρά τους Ταλιμπάν.

Στο Αφγανιστάν η παράταξη «Χεζμπ ι Ισλάμι» ανακοίνωσε ότι η ηγεσία της είναι έτοιμη να συνάψει συμφωνία ειρήνης και να ενεργήσει ως «γέφυρα» με τους Ταλιμπάν, εάν η Ουάσινγκτον συμφωνήσει να αρχίσει να αποσύρει τα στρατεύματά της από την επόμενη χρονιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο διαπραγματευτής της οργάνωσης, Μοχάμαντ Νταούντ Αμπεντί, είπε ότι η απόφαση ελήφθη μετά την ομιλία του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, τον Δεκέμβριο, όταν είχε ανακοινώσει την αποστολή άλλων 30.000 στρατιωτών αλλά, παράλληλα, είχε θέσει τα μέσα του 2011 ως την ημερομηνία-στόχο για την έναρξη της αποχώρησης των στρατευμάτων των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν.

Το Ισλαμαμπάντ έχει επίσης προσφερθεί να διαδραματίσει ρόλο σε ενδεχόμενες διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν. Ο Υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν, Σαχ Μαχμούντ Κουρέσι, σε επίσκεψή του για επαφές στο ανώτατο επίπεδο στις ΗΠΑ, δήλωσε ότι έχει συζητήσει με τον Αφγανό πρόεδρο, Χάμιντ Καρζάι, το ρόλο που θα μπορούσε να παίξει η χώρα του. «Είναι δική τους επιλογή», είπε ο Πακιστανός ΥΠΕΞ αναφερόμενος στην κυβέρνηση της Καμπούλ και στους Ταλιμπάν. «Εάν νομίζουν ότι μπορούμε να συμβάλλουμε, εάν μπορέσουμε να βοηθήσουμε, προτιθέμεθα και με το παραπάνω».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης