Σε τουλάχιστον 195 αυξήθηκαν τα θύματα του ναυαγίου του πλεούμενου το οποίο μετέφερε Σομαλούς και Ερυθραίους επίδοξους μετανάστες σε μικρή απόσταση από το νησάκι Λαμπεντούζα της Ιταλίας την Πέμπτη, αφού οι δύτες ανέσυραν την Κυριακή 84 σορούς ακόμη. Ωστόσο, σύμφωνα με την ιταλική Repubblica, οι νεκροί φτάνουν τους 194, και οι σοροί που ανασύρθηκαν την Κυριακή είναι 83.

Κατά τις πληροφορίες των ιταλικών αρχών οι οποίες βασίζονται στις μαρτυρίες των επιζώντων υπάρχουν τουλάχιστον 188 αγνοούμενοι ακόμη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο καιρός αναμένεται να βελτιωθεί ελαφρά και οι επιχειρήσεις για την ανάσυρση των θυμάτων θα συνεχιστεί.

Στην περιοχή έχει φθάσει ένα τηλεκατευθυνόμενο υποβρύχιο ρομπότ με κάμερες για να συμβάλει στον εντοπισμό των πτωμάτων. Εξετάζεται από τις αρχές το ενδεχόμενο να ανελκυθεί από το βυθό το ναυαγισμένο πλεούμενο, όμως εκφράζονται επιφυλάξεις καθώς το ξύλινο αυτό σκάφος είχε πιάσει φωτιά και μπορεί να μην καταστεί δυνατό να ανελκυθεί ολόκληρο.

Ο Πάπας Φραγκίσκος έστειλε έναν κληρικό για να παρακολουθήσει τις επιχειρήσεις για την εύρεση των θυμάτων και να προσφέρει πνευματική βοήθεια στους επιζώντες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


Λαμπεντούζα – πρωί Κυριακής

Από την πλευρά της η υπουργός αρμόδια για την Ένταξη των Μεταναστών Σεσίλ Κιένγκε δήλωσε ότι ο νόμος περί λαθρομετανάστευσης πρέπει να τροποποιηθεί. «Δεν έπρεπε να περιμένουμε μια τραγωδία», επισήμανε η Κιένγκε, η πρώτη μαύρη υπουργός στην Ιταλία, η οποία κατάγεται από τη ΛΔ Κονγκό, «για να αλλάξουμε τα πράγματα».

Η Κιένγκε έκανε την δήλωση αυτή μία ημέρα αφού έγινε γνωστό πως οι εισαγγελικές αρχές θα ασκήσουν αυτεπαγγέλτως διώξεις στους επιζήσαντες του ναυαγίου για λαθρομετανάστευση, αδίκημα το οποίο επισύρει χρηματικά πρόστιμα έως και 5.000 ευρώ.

Υπέρ της τροποποίησης της νομοθεσίας που διέπει το μεταναστευτικό είχε ταχθεί και ο πρόεδρος της Ιταλίας, Τζόρτζο Ναπολιτάνο. Το συγκυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα θεωρεί ότι πρέπει να καταργηθεί το ποινικό αδίκημα της λαθρομετανάστευσης, θέση όμως με την οποία διαφωνούν παγίως τόσο η κεντροδεξιά όσο και το ξενοφοβικό κόμμα Λέγκα του Βορρά.


Λαμπεντούζα – πρωί Κυριακής. Οι ψαράδες του νησιού συνεχίζουν να συμβάλουν στην ανεύρεση των αγνοουμένων.

Το ιστορικό της τραγωδίας

Οι διασωθέντες στον Προσφυγικό Καταυλισμό του νησιούΣύμφωνα με τις ιταλικές Αρχές, το μοιραίο σκάφος απέπλευσε από τη Λιβύη, ενώ μετέφερε μετανάστες και από την Ερυθραία και τη Σομαλία. Αναφερόμενος στο ναυάγιο ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Αντζελίνο Αλφάνο προανήγγειλε ουσιαστικά την επόμενη τραγωδία: «Σήμερα έχουμε ένα νέο τσεκ πόιντ Τσάρλι (σ.σ.: ένα από τα πιο γνωστά σημεία ελέγχου στο Τείχος του Βερολίνου)» τόνισε ο Αλφάνο. «Βρίσκεται στη Μεσόγειο και λέγεται Λαμπεντούζα», πρόσθεσε, ζητώντας να απονεμηθεί το επόμενο Νομπέλ Ειρήνης στο νησάκι των 20 τετραγωνικών χιλιομέτρων και των 4.500 κατοίκων.

Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκε η τραγωδία είναι πλέον γνωστές. Σύμφωνα με μαρτυρίες επιζώντων, η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο 20 μέτρων σκάφος έκανε τους επιβαίνοντες να συγκεντρωθούν στη μία του πλευρά με αποτέλεσμα αυτό να μπατάρει. Η ώρα ήταν 7 και 20 πρώτα λεπτά. Το γεγονός υπέπεσε στην αντίληψη των πληρωμάτων δύο αλιευτικών που έσπευσαν να παράσχουν βοήθεια και συγχρόνως ειδοποίησαν τις Αρχές.

Η επιχείρηση διάσωσης ξεκίνησε σχεδόν αμέσως. Όταν έφτασαν στο σημείο τα σκάφη του Λιμενικού, τα αλιευτικά είχαν περισυλλέξει 18 ναυαγούς. Ήδη, όμως, είχαν χαθεί πολύτιμα λεπτά. Δεκάδες πτώματα επέπλεαν στην επιφάνεια της θάλασσας και κάποια από τα σκάφη της Ακτοφυλακής περιορίστηκαν στο έργο της μεταφοράς τους στο νησί. Η εκτίμηση των ειδικών των σωστικών συνεργείων είναι ότι αν υπήρχε έστω ένα κινητό τηλέφωνο στο σκάφος τα πράγματα θα είχαν εξελιχθεί πολύ διαφορετικά. «Εάν είχαν τη δυνατότητα να τηλεφωνήσουν θα είχαν σωθεί» ανέφερε χαρακτηριστικά ένας διασώστης.

Οι συνθήκες του ταξιδιού ήταν τέτοιες, πάντως, που και το παραμικρό πρόβλημα θα μπορούσε να οδηγήσει σε τραγωδία. Η μαρτυρία ενός επιζώντος είναι χαρακτηριστική: «Είχαμε ξεκινήσει δύο ημέρες νωρίτερα από το λιμάνι της Μισράτα. Ήμασταν τόσο πολλοί και τόσο στριμωγμένοι στο σκάφος που δεν μπορούσαμε να κουνηθούμε. Στη διάρκεια του ταξιδιού μάς είδαν τρία αλιευτικά, αλλά κανένα δεν μας βοήθησε».

Λαμπεντούζα – πρωί Κυριακής

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά
με πληροφορίες από ΑΠΕ/ Repubblica/ Reuters

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης