Εξήντα δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν από την Κυριακή έως την Τρίτη στην Μπουρκίνα Φάσο, όπου διαπράχθηκαν τζιχαντιστικές επιθέσεις που ακολουθήθηκαν από συγκρούσεις μεταξύ διαφόρων φυλών στην πόλη Αρμπιντά (βόρεια), κοντά στα σύνορα με το Μάλι, σύμφωνα με τον απολογισμό που έδωσαν στη δημοσιότητα οι Αρχές της χώρας το βράδυ της Τετάρτης.

Έχουν καταγραφεί «62 θάνατοι. Έχουμε 32 νεκρούς εξαιτίας ενεργειών των τρομοκρατών (…) Και 30 ανθρώπους που σκοτώθηκαν εξαιτίας συγκρούσεων μεταξύ κοινοτήτων και αντιποίνων μεταξύ των (φυλών) Κουρουμπά, Πελ, Μοσί κ.λπ.», δήλωσε ο υπουργός Χωροταξίας Σιμεόν Σαβαντογκό σε τηλεοπτικό δίκτυο.

Οι τζιχαντιστές «καταδίωξαν κόσμο και διέπραξαν σφαγές. Οι τρομοκράτες απήγαγαν επίσης εννέα ανθρώπους τους οποίους κρατούν ομήρους», επεσήμανε.

Τη νύχτα της Κυριακής, ένοπλοι εισέβαλαν στο χωριό Χαμκάν, 7 χιλιόμετρα από την Αρμπιντά, όπου δολοφόνησαν τον σεΐχη (θρησκευτικό ηγέτη) της κοινότητας, τον μεγαλύτερο γιο του και τον ανιψιό του.

«Μετά τη δολοφονία του σεΐχη Βερέμ, ξέσπασαν συγκρούσεις ανάμεσα σε κοινότητες της Αρμπιντά και ενέργειες αντιποίνων από τη μια και την άλλη πλευρά» ανέφερε ο υπουργός Σαβαντογκό, κάνοντας λόγο για μια πολύ «λυπηρή κατάσταση».

Προηγούμενος απολογισμός, που είχε δημοσιοποιήσει ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Σαχέλ, ο Γιασάντ Πεγκί Γιοντά, έκανε λόγο για επτά νεκρούς. Εξαιτίας των ταραχών υπήρξε εκτοπισμός «πληθυσμών χωριών της περιοχής» που αναγκάστηκαν να «καταφύγουν στην Αρμπιντά», είπε ο Σαβαντογκό.

«Η κατάσταση ασφαλείας είναι ότι ουδείς είναι ασφαλής (…) Επιπλέον δύναμη (των σωμάτων ασφαλείας) εστάλη στην Αρμπιντά» πρόσθεσε.

Στην Μπουρκίνα Φάσο, όπως και στο Μάλι, οι εντάσεις περιοδικά εξελίσσονται σε αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ μελών της φυλής Πελ, παραδοσιακά ζωοτρόφων, συχνά νομάδων και μουσουλμάνων, που ζουν σε πολλές χώρες της δυτικής Αφρικής, και αυτοχθόνων αγροτών.

Ορισμένα μέλη της φυλής των Πελ έχουν ενταχθεί σε τζιχαντιστικές οργανώσεις. Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο Πελ και τζιχαντιστές να εξαπολύουν αντίποινα όταν ξεσπούν διακοινοτικές συγκρούσεις.

Τα επεισόδια αυτά σημειώθηκαν μόλις μερικές ημέρες μετά τη σφαγή 160 Πελ στο γειτονικό Μάλι, την 23η Μαρτίου.

«Η πρόθεση των τρομοκρατών είναι απλώς να προκαλέσουν σύγκρουση ανάμεσα σε διαφορετικές κοινότητες που συμβιώνουν» τόνισε ο Σαβαντογκό, προτρέποντας τους πολίτες να «μην πέσουν σε αυτήν την παγίδα», να μην κατηγορείται η μία φυλή ότι φταίει για τα δεινά της άλλης.

Η Μπουρκίνα Φάσο, η οποία έχει βρεθεί αντιμέτωπη τα τελευταία τέσσερα χρόνια με τζιχαντιστικές επιθέσεις, όλο και πιο συχνές και πιο πολύνεκρες, βιώνει επίσης συγκρούσεις μεταξύ φυλών. Στις αρχές Ιανουαρίου, 48 άνθρωποι σύμφωνα με την κυβέρνηση, περισσότεροι από 200 σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις, σκοτώθηκαν σε αντίποινα εναντίον της φυλής των Πελ έπειτα από μια επίθεση στο χωριό Γιργκού (κεντρικά) που αποδόθηκε σε τζιχαντιστές.