Τουλάχιστον 207 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι στιγμής και ακόμη 450 τραυματίστηκαν σε σειρά βομβιστικών επιθέσεων σε εκκλησίες και ξενοδοχεία της Σρι Λάνκα.

«Συνολικά έχουμε πληροφορίες για 207 νεκρούς από όλα τα νοσοκομεία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε μέχρι αυτή τη στιγμή, 450 άνθρωποι έχουν διακομιστεί στα νοσοκομεία», δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, Ρούουαν Γκουνασεκέρα, στους δημοσιογράφους στο Κολόμπο.

Οι οκτώ εκρήξεις, ορισμένες από τις οποίες , σύμφωνα με αξιωματούχους, ήταν επιθέσεις βομβιστών αυτοκτονίας, οδήγησαν σε άμεση λήψη αυστηρών μέτρων, με την κυβέρνηση να ανακοινώνει απαγόρευση κυκλοφορίας και να μπλοκάρει την πρόσβαση σε σημαντικούς ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης και υπηρεσίες μηνυμάτων, περιλαμβανομένων των Facebook και WhatsApp, προκειμένου να αποτραπεί η μετάδοση «ανακριβών και εσφαλμένων πληροφοριών» σε σχέση με τις επιθέσεις, όπως ανέφερε.

Όπως έγινε γνωστό, επτά άνθρωποι συνελήφθησαν και τρεις αστυνομικοί σκοτώθηκαν στη διάρκεια εφόδου που πραγματοποιήθηκε σήμερα σε σπίτι στο Κολόμπο. 

Προς το παρόν δεν υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες για την έφοδο στο σπίτι στην πρωτεύουσα της Σρι Λάνκα.Καμία οργάνωση δεν έχει ακόμη αναλάβει την ευθύνη για το μακελειό. Ωστόσο ο υπουργός Άμυνας της χώρας είπε ότι είναι πιθανό μία ομάδα να ευθύνεται για τις επιθέσεις. 

Πληροφορίες πάντως του Γαλλικού πρακτορείου αναφέρουν πως οι δυνάμεις ασφαλείας στη χώρα ήταν σε επιφυλακή εδώ και δέκα ημέρες και περίμεναν τρομοκρατικό χτύπημα καθώς υπήρξε προειδοποίηση για βομβιστές καμικάζι σε «μεγάλες εκκλησίες» της Σρι Λάνκα. 

 

Μέχρι στιγμής από τις εκρήξεις, και έχουν γίνει στόχος:

•Η εκκλησία του Αγίου Αντωνίου στην Κοτσικάντε
•Η εκκλησία του Σαν Σεμπαστιάν στο Νεγκόμπο
•Η εκκλησία Ζιόν στην Μπατικαλόα
•Το ξενοδοχείο Σίναμον στο Κολόμπο
•Το ξενοδοχείο Σανγκρί Λα στο Κολόμπο
•Το ξενοδοχείο Κίνγκσμπουργι στο Κολόμπο
•Ένα σπίτι κοντά στους Κήπους Μαχαγούιλα στην Ντεματαγκόντα

«Καταδικάζω απερίφραστα τις θρασύδειλες επιθέσεις εναντίον του λαού μας σήμερα. Καλώ όλους τους Σριλανκέζους να παραμείνουν ενωμένοι και δυνατοί σε τούτους τους τραγικούς καιρούς», σημειώνει στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter o πρωθυπουργός Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε.

Σημειώνεται πως στη Σρι Λάνκα κατοικούν 21 εκατ. άνθρωποι. Οι χριστιανοί ανέρχονται σε 1,2 εκατ., που αντιστοιχούν στο 7% του πληθυσμού. Το 70% της χώρας ασπάζεται τον Βουδισμό, το 12% τον Ινδουϊσμό και το 10% είναι Μουσουλμάνοι.

Μακρόν, Τραμπ και Μέρκελ καταδίκασαν τις επιθέσεις 

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν καταδίκασε «σθεναρά» τις «αποτρόπαιες πράξεις» και τις «τρομοκρατικές επιθέσεις» στη Σρι Λάνκα.

«Βαθιά θλίψη μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον εκκλησιών και ξενοδοχείων στη Σρι Λάνκα. Καταδικάζουμε σθεναρά αυτές τις αποτρόπαιες πράξεις. Όλη η αλληλεγγύη μας με τον λαό της Σρι Λάνκα και οι σκέψεις μας στους συγγενείς των θυμάτων αυτή την ημέρα του Πάσχα», έγραψε ο Γάλλος πρόεδρος σε ανάρτησή του στο τουίτερ.

Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε επίσης με «τον πιο σθεναρό τρόπο» αυτές τις «απεχθείς επιθέσεις» κατά τις οποίες τουλάχιστον 35 ξένοι υπήκοοι σκοτώθηκαν, χωρίς να διευκρινίζει σε αυτό το στάδιο κατά πόσον στα θύματα περιλαμβάνονται Γάλλοι πολίτες.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δήλωσε από την πλευρά της πως «το θρησκευτικό μίσος και η μισαλλοδοξία που επιδείχθηκαν με τρομερό τρόπο σήμερα δεν πρέπει να υπερισχύσουν», μετά τις φονικές επιθέσεις στη Σρι Λάνκα.

Εξέφρασε λύπη που «άνθρωποι που είχαν συγκεντρωθεί για να γιορτάσουν το Πάσχα τέθηκαν εκ προθέσεως στο στόχαστρο», σε συλλυπητήριο τηλεγράφημα που αναρτήθηκε από εκπρόσωπό της στο τουίτερ.

Και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ καταδίκασε στο τουίτερ «τις τρομερές τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον εκκλησιών και ξενοδοχείων». «Ειλικρινή συλλυπητήρια από τον λαό των Ηνωμένων Πολιτειών προς τον λαό της Σρι Λάνκα», πρόσθεσε, διαβεβαιώνοντας «είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε τη βοήθειά μας!».

Καταδίκη και από το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών 

«Είμαστε βαθύτατα συγκλονισμένοι από τις ειδεχθείς επιθέσεις σε εκκλησίες και ξενοδοχεία στη Σρι Λάνκα» αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter το υπουργείο Εξωτερικών.

Στην ίδια ανάρτηση, το υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζει πως η Ελλάδα καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο αυτές τις αποτρόπαιες πράξεις βίας και σημειώνει ότι «οι σκέψεις και οι προσευχές μας είναι σε όλους τους πληγέντες».

Γιούνκερ: Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι «έτοιμη να προσφέρει την υποστήριξή της

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εξέφρασε τη «φρίκη» και τη «θλίψη» του για τις εκρήξεις  και είπε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι «έτοιμη να προσφέρει την υποστήριξή της».

«Με φρίκη και θλίψη έλαβα γνώση των επιθέσεων στη Σρι Λάνκα που κόστισαν τη ζωή σε τόσους ανθρώπους. Εκφράζω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου στις οικογένειες των θυμάτων που είχαν συγκεντρωθεί για να προσευχηθούν ειρηνικά ή είχαν πάει να επισκεφθούν αυτή την όμορφη χώρα. Είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε την υποστήριξή μας», ανέφερε ο Γιούνκερ σε ανάρτησή του στο τουίτερ.

Τερέζα Μέι: Πραγματικά φρικώδεις πράξεις βίας

Η Βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι καταδίκασε ως «πραγματικά φρικώδεις πράξεις βίας» τις φονικές εκρήξεις σε εκκλησίες και ξενοδοχεία στη Σρι Λάνκα.

«Οφείλουμε να ενωθούμε ώστε να διασφαλίσουμε ότι ποτέ κανείς να μην χρειάζεται να ασκεί τα θρησκευτικά του καθήκοντα μέσα στον φόβο», πρόσθεσε σε η Τ. Μέι στο τουίτερ, εκφράζοντας «τα πιο ειλικρινή συλλυπητήριά» της «σε όλους τους πληγέντες».

Σε ένα πασχαλινό μήνυμα που είχε μεταδοθεί λίγες ώρες πριν από τις εκρήξεις η Τερέζα Μέι είχε προσφέρει την υποστήριξή της στους χριστιανούς που εκτίθενται σε «τεράστιο κίνδυνο» λόγω της πίστης τους.

«Εκκλησίες γίνονται στόχοι επιθέσεων. Χριστιανοί δολοφονούνται. Οικογένειες αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους», ανέφερε. «Πρέπει να υπερασπιστούμε το δικαίωμα του καθενός, όποια κι αν είναι η θρησκεία του, να ασκεί τα θρησκευτικά του καθήκοντα εν ειρήνη.»