Η κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι αποφάσισε να συνδέσει την έγκριση των μεταρρυθμίσεων για την εργασία με την παροχή νέας ψήφου εμπιστοσύνης από τη Βουλή.
Η θετική έκβαση θεωρείται δεδομένη, αλλά η όλη αυτή εξέλιξη είναι ενδεικτική ενός τεταμένου κλίματος στο εσωτερικό του ιταλικού κεντροαριστερού συνασπισμού.
Πιο αναλυτικά, η Νέα Κεντροδεξιά του Αντζελίνο Αλφάνο διαφωνεί με την τροποποίηση η οποία μειώνει από οκτώ σε πέντε τις δυνατότητες ανανέωσης των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, χωρίς να εξειδικεύονται οι αρμοδιότητες του κάθε απασχολούμενου υπαλλήλου. Η συνολική διάρκεια των συμβάσεων θα είναι τριάντα έξι μηνών.
«Ήμασταν διατεθειμένοι να ψηφίσουμε την αρχική μεταρρύθμιση. Δεν απομακρυνθήκαμε εμείς από το κείμενο και το περιεχόμενο που είχαμε συμφωνήσει, αλλά η κυβέρνηση», δήλωσε ο Μαουρίτσιο Σακκόνι, πρώην υπουργός των κυβερνήσεων Μπερλουσκόνι και νυν στέλεχος της Νέας Κεντροδεξιάς.
Η πρώην υπουργός Γεωργίας, Νούντσια Ντε Τζιρόλαμο, επίσης της Νέας Κεντροδεξιάς, θεωρεί ότι τα συγκεκριμένα μέτρα θα μπορέσουν να αλλάξουν προς το καλύτερο, κατά τη συζήτησή και την έγκρισή τους από τη Γερουσία.
«Έγιναν κάποιες αλλαγές αλλά το πνεύμα της μεταρρύθμισης συνεχίζει να τυχαίνει σεβασμού», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εργασίας, Τζουλιάνο Πολέτι.
Τα θετικά σχόλια των ιταλικών μέσων ενημέρωσης, τέλος, προκάλεσε η απόφαση του Ιταλού πρωθυπουργού, Ματέο Ρέντσι, να μην καλύπτονται, πλέον, από κρατικό απόρρητο, οι λεγόμενες «stragi di stato» (κρατικές σφαγές): εκρήξεις όπως στο τρένο «Ιταλικούς» (του 1974), στην Πλατεία Φοντάνα του Μιλάνου (1969) και στον κεντρικό σταθμό της Μπολώνια (1980). Πρόκειται για εκρήξεις που προκάλεσαν εκατοντάδες θύματα και οι οποίες – βάσει αποτελεσμάτων των ερευνών – οδηγούν σε ακροδεξιά, νεοφασιστική τρομοκρατία, με πιθανή συνεργασία και συγκάλυψη «εκτροχιασμένων» κρατικών μυστικών υπηρεσιών.
«Η άρση του απόρρητου αποτελεί ηθικό χρέος προς τα θύματα των τραγικών αυτών συμβάντων και προς τους συγγενείς τους. Μιλάμε για μια μαύρη τρύπα στην ομαδική μνήμη της Ιταλίας», δήλωσε ο Ματέο Ρέντσι.