Δικαστήριο της Άγκυρας διέταξε πλήρη απαγόρευση στη μετάδοση πληροφοριών σε σχέση με την έρευνα γύρω από την διπλή βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε στις 10 Οκτωβρίου στην τουρκική πρωτεύουσα. Η τρομοκρατική επίθεση, είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 107 άτομα, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό, και να τραυματιστούν περίπου 500.

Σύμφωνα με την ίδια δικαστική απόφαση, οι δικηγόροι δεν θα έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες και ντοκουμέντα από τον δικαστικό φάκελο «με ορισμένες εξαιρέσεις». Παρόμοια δικαστική απόφαση είχε εκδοθεί και για την υπόθεση των βομβιστικών επιθέσεων στο Σουρούτς και το Ντιγιάρμπακιρ πριν μερικούς μήνες.

Στο έγγραφο του δικαστηρίου που δημοσιεύει η τουρκική εφημερίδα «Hurriyet», απαιτείται από την αρμόδια ραδιοτηλεοπτική αρχή της Τουρκίας «να πράξει τα δέοντα προκειμένου να εκτελεστεί η δικαστική απόφαση που προβλέπει την απαγόρευση δημοσίευσης «κάθε είδους είδησης, ρεπορτάζ, σχολίων και παρόμοιων δημοσιευμάτων σε όλα τα Mέσα ενημέρωσης που δραστηριοποιούνται στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο, στο Διαδίκτυο και τα κοινωνικά δίκτυα σε σχέση με το φάκελο των ερευνών για την επίθεση».

Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο», Τούρκοι πολιτικοί αναλυτές σχολιάζουν ότι πρόκειται για κατάφορη παραβίαση της ελευθερίας του λόγου, σημειώνοντας ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη σε εύρος λογοκρισία που έχει επιβληθεί τα τελευταία χρόνια στον τουρκικό Τύπο.

Νωρίτερα το πρωί της Τετάρτης, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, έδειξε ως δράστες τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Χαλιφάτου, βάζοντας όμως στο κάδρο και τους Κούρδους αντάρτες του PKK, λέγοντας πως «μπορεί να έχουν παίξει ρόλο» στο μακελειό.

O κ. Νταβούτογλου επανέλαβε πως η Άγκυρα «είναι αποφασισμένη να πολεμήσει τις ομάδες που συνδέονται με Κούρδους εξτρεμιστές», σε μία προσπάθεια να στρέψει τη λαϊκή οργή προς τους Κούρδους αυτονομιστές, κάτι που είχε πράξει και μετά την πολύνεκρη επίθεση στο Σούρουτς της νοτιοανατολικής Τουρκίας το περασμένο καλοκαίρι, δίνοντας το έναυσμα για την έναρξη ευρείας κλίμακας στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά του ΡΚΚ.

Την Τρίτη, οι Αρχές απαγόρευσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας που οργάνωσαν συνδικάτα και οργανώσεις στην Κωνσταντινούπολη για το μακελειό της Άγκυρας.

Από το 2010 ως το 2014 τα τουρκικά Μέσα βρέθηκαν αντιμέτωπα με 150 δικαστικές απαγορεύσεις δημοσιεύσεων, όπως είχε γράψει η Hürriyet πριν ένα χρόνο.

Η λογοκρισία, αναφερόταν σε ποικίλες υποθέσεις, όπως φονικές επιθέσεις περιπτώσεις διαφθοράς, παρακολούθησης τηλεφώνων αξιωματούχων, καταστροφή σε ορυχείο, ακόμη και για καταγγελία «στησίματος» ποδοσφαιρικού αγώνα.

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης