Η κεντρική τράπεζα της Λιβύης ανακοίνωσε σήμερα Κυριακή 18/08 την αναστολή όλων των διαδικασιών λειτουργίας της, μετά την “απαγωγή” ενός αξιωματούχου της στην πρωτεύουσα Τρίπολη.

Ο Μοσάμπ Μσάλεμ, επικεφαλής της διεύθυνσης τεχνολογιών πληροφορικής της κεντρικής τράπεζας, “απήχθη από μια άγνωστη ομάδα μπροστά από το σπίτι του”, ανέφερε σε μια ανακοίνωση η τράπεζα στη σελίδα της στο Facebook.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι “ανέστειλε όλες τις διαδικασίες της” προσθέτοντας πως αυτές δεν θα επαναληφθούν μέχρι την απελευθέρωση του κ. Μσάλεμ.

Κατήγγειλε τις “απειλές για απαγωγή σε βάρος άλλων υπαλλήλων”, κάνοντας λόγο για “πλευρές εκτός νόμου” που “απειλούν την ασφάλεια των υπαλλήλων της και την εύρυθμη λειτουργία του τραπεζικού τομέα”.

Ένοπλοι συγκεντρώνονται μπροστά σπό την Κεντρική Τράπεζα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η απαγωγή του αξιωματούχου της κεντρικής τράπεζας σημειώνεται μετά τη συγκέντρωση δεκάδων ατόμων, ορισμένοι από τους οποίους ήταν ένοπλοι, μπροστά από την έδρα της τράπεζας στην Τρίπολη για να ζητήσουν την αποπομπή του διοικητή, Σεντίκ ελ Κεμπίρ.

Ο τελευταίος διοικητής, που είναι στη θέση αυτή από το 2022, επικρίνεται για τη διαχείριση του προϋπολογισμού και των πετρελαϊκών εσόδων στην πλούσια σε υδρογονάνθρακες χώρα.

Σε συνάντηση που είχε την Τρίτη με τον πρεσβευτή και ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ στη Λιβύη, Ρίτσαρντ Νόρλαντ, ο διοικητής είχε κάνει λόγο για “αυξανόμενες απειλές στη ασφάλεια” του θεσμού και των υπαλλήλων του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πλευρά του ο κ. Νόρλαντ είχε χαρακτηρίσει “απαράδεκτη” μια αποπομπή του διοικητή, λέγοντας πως η Λιβύη θα μπορούσε να χάσει την πρόσβασή της στις διεθνείς χρηματαγορές, όπως δήλωσε με ανάρτησή του στο Χ.

Ένταση στη Λιβύη και φόβοι για πραξικόπημα

Η Λιβύη έχει βυθιστεί στο χάος μετά την πτώση και τον θάνατο του δικτάτορα Μουάμαρ Καντάφι το 2011. Κυβερνάται από δύο αντίπαλες κυβερνήσεις: την κυβέρνηση εθνικής ενότητας του Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά που έχει την έδρα της στη δυτική Λιβύη και αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ και μία άλλη στην ανατολική Λιβύη, που υποστηρίζεται από τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.

Μάλιστα, τις τελευταίες ώρες η Άγκυρα, που είναι αποφασισμένη να διατηρήσει την επιρροή της και να «προστατεύσει» την κυβέρνηση της Τρίπολης υπό τον Ντμπεϊμπά, προχωρά σε στρατιωτικές ενισχύσεις, στέλνοντας σαφή μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση.

Σύμφωνα με την ακραία εθνικιστική ιστοσελίδα TRhaber, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις άρχισαν να ενισχύουν την παρουσία τους στη Λιβύη, με τα μεταγωγικά αεροσκάφη A400M Koca Yusuf να πετούν συνεχώς προς τη χώρα, αν και το στρατιωτικό φορτίο που μετέφεραν παραμένει άγνωστο. Παραθέτοντας και σχετικό χάρτη με την πορεία των αεροσκαφών, οι πτήσεις φαίνεται να καταλήγουν στην αεροπορική βάση Βατίγια, όπου η Τουρκία διατηρεί ισχυρή στρατιωτική παρουσία και έλεγχο.

Ο Χαλίφα Χαφτάρ, ο ηγέτης των ενόπλων δυνάμεων στα ανατολικά της χώρας, ο οποίος είχε επιχειρήσει να αναλάβει την εξουσία στη Λιβύη με την υποστήριξη των δυτικών κρατών, χωρίς όμως να τα καταφέρει με τις προσπάθειες της Τουρκίας, επανεμφανίστηκε και πάλι ως απειλή μετά από περίπου 4 χρόνια. Οι εν λόγω δραστηριότητες του στρατού του Χαφτάρ, που προσπάθησαν να καταλάβουν ορισμένες περιοχές στα νοτιοδυτικά της Λιβύης, κινητοποίησαν και την Τουρκία. Μετά τις εξελίξεις στη Λιβύη, τουρκικά μεταγωγικά αεροσκάφη πραγματοποιούν διαδοχικές πτήσεις προς τη Λιβύη».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης