Τουλάχιστον 653 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 3.547 τραυματίστηκαν αφότου άρχισε η επιχείρηση του αυτοαποκαλούμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ) του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, του ισχυρού άνδρα της Κυρηναϊκής, με σκοπό την κατάληψη της Τρίπολης, την έδρα της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), η οποία υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ, σύμφωνα με νεότερα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) την Κυριακή.

Προηγούμενος απολογισμός που είχε δημοσιοποιηθεί έκανε λόγο για 607 νεκρούς κι άλλους 3.261 τραυματίες στις εχθροπραξίες, που εκτυλίσσονται κυρίως σε νότια προάστια της πρωτεύουσας της Λιβύης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, στους νεκρούς και στους τραυματίες της περασμένης εβδομάδας συγκαταλέγονταν «τρεις εργαζόμενοι στις υπηρεσίες υγείας» της Λιβύης.

«Ο απολογισμός της συνεχιζόμενης σύγκρουσης στην πρωτεύουσα της Λιβύης είναι 653 νεκροί, ανάμεσά τους 41 άμαχοι, και (άλλοι) 3.547 τραυματίες, ανάμεσά τους 126 άμαχοι» ανέφερε ο Οργανισμός μέσω Twitter.

Την 4η Απριλίου, οι δυνάμεις του Χάφταρ εξαπέλυσαν έφοδο με στόχο να αποσπάσουν τον έλεγχο της Τρίπολης, της έδρας της ΚΕΕ, που υποστηρίζεται από διάφορες παραστρατιωτικές ομάδες. Ο ΛΕΣ κατέλαβε μια σειρά οικισμών κοντά στην πρωτεύουσα και το -εκτός λειτουργίας- ένα διεθνές αεροδρόμιο της Τρίπολης, περίπου 30 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης. Αλλά δεν μπόρεσε να διαπεράσει τις αμυντικές θέσεις των παραστρατιωτικών. Οι δυνάμεις που δηλώνουν πίστη στην ΚΕΕ εξαπέλυσαν κατόπιν αντεπίθεση, που βάφτισαν «ηφαίστειο της οργής».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Λιβύη έχει βυθιστεί στο χάος και στις συγκρούσεις για την εξουσία ανάμεσα σε ένοπλες ομάδες που προσπαθούν να επιβάλουν η καθεμιά τον δικό της νόμο μετά την ανατροπή του καθεστώτος του Μουαμάρ Καντάφι το 2011, όταν ξέσπασε εξέγερση που υποστηρίχθηκε με μια στρατιωτική επέμβαση χωρών-μελών του NATO.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης