Ειδικοί των Ηνωμένων Εθνών καταδίκασαν χθες Πέμπτη μέτρο της λιβυκής κυβέρνησης που εμποδίζει τις γυναίκες να ταξιδεύουν στο εξωτερικό αν δεν έχουν άνδρα συνοδό, κάνοντας λόγο για πολιτική «διακρίσεων» που «περιστέλλει την ελευθερία» των γυναικών.

Η αναγνωρισμένη από τα Ηνωμένα Έθνη κυβέρνηση με έδρα την Τρίπολη, που ελέγχει τη δυτική Λιβύη, εξέδωσε τον Απρίλιο διάταγμα με νέο κανόνα, δυνάμεις του οποίου οι γυναίκες και τα κορίτσια πρέπει να έχουν άνδρα συνοδό, που αποκαλείται «μαχράμ», για να μπορούν να ταξιδέψουν, καθώς και να συμπληρώνουν έντυπο στο οποίο υποχρεούνται να αναφέρονται λεπτομερώς στους λόγους της μετακίνησής τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσες αρνούνται βλέπουν να τους απαγορεύεται η έξοδος από την επικράτεια, κατήγγειλαν σε ανακοίνωσή τους εννέα ανεξάρτητοι ειδικοί του ΟΗΕ, ανάμεσά τους μέλη της ομάδας εργασίας για τις διακρίσεις σε βάρος των γυναικών και των κοριτσιών και η ειδική εισηγήτρια για τη βία σε βάρος των γυναικών και των κοριτσιών.

«Όχι μόνο αυτή η πολιτική συνεπάγεται διακρίσεις, αλλά περιορίζει την ελευθερία κίνησης των γυναικών και των κοριτσιών, συμπεριλαμβανομένων αυτών των φοιτητριών που φεύγουν από τη χώρα για να πάνε να σπουδάσουν στο εξωτερικό», τόνισαν.

«Είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι για τον αρνητικό αντίκτυπο της συνεπαγόμενης διακρίσεις διαδικασίας αυτής στα θεμελιώδη δικαιώματα και στις ελευθερίες των γυναικών και των κοριτσιών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ειδικοί αυτοί, που ονομάστηκαν από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, αλλά δεν μιλούν εκ ονόματος του διεθνούς οργανισμού, εξέφρασαν επίσης ανησυχία για τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η λιβυκή υπηρεσία εσωτερικής ασφαλείας εκφοβίζει υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που άσκησαν κριτική σε αυτό το μέτρο.

Απηύθυναν έκκληση στην κυβέρνηση στην Τρίπολη να ακυρώσει το μέτρο που συνεπάγεται «διακρίσεις» και να «αποτρέψει κάθε εκφοβισμό, διωγμό ή επίθεση» εναντίον όσων του εναντιώθηκαν.

Η χώρα της βόρειας Αφρικής παραμένει βυθισμένη στο χάος μετά την ανατροπή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, υπονομευμένη από τον διχασμό ανατολής και δύσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δυο κυβερνήσεις ανταγωνίζονται για την εξουσία: αυτή στην Τρίπολη (δυτικά) αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ κι έχει επικεφαλής τον Αμπντελχαμίντ Ντμπάιμπα, η άλλη, στην ανατολή, υποστηρίζεται από τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης