Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρέτεινε χθες για άλλους έξι μήνες, έως και τον Απρίλιο του 2017, τις κυρώσεις σε βάρος του προέδρου του κοινοβουλίου της Λιβύης, του Αγκίλα Σάλεχ, καθώς και άλλων δύο πρώην αξιωματούχων, τους οποίους κατηγορεί ότι «παρακωλύουν» τις προσπάθειες αποκατάστασης της ειρήνης στη χώρα της βόρειας Αφρικής.

Έπειτα από χρόνια χάους μετά την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), την οποία υποστηρίζουν ο ΟΗΕ και δυτικές δυνάμεις, εγκαταστάθηκε στα τέλη του Μαρτίου στην Τρίπολη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αλλά στο ανατολικό τμήμα της χώρας μια άλλη κυβέρνηση, η οποία διαθέτει την υποστήριξη των δυνάμεων του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ και κρατών της περιοχής όπως η Αίγυπτος ή τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, διεκδικεί για λογαριασμό της την εξουσία.

Τον Αύγουστο, το διεθνώς αναγνωρισμένο κοινοβούλιο, του οποίου ηγείται ο Σάλεχ κι είναι εγκατεστημένο στο Τομπρούκ, αρνήθηκε να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην ΚΕΕ, καταφέρνοντας βαρύ πλήγμα στις αρχές στην Τρίπολη.

Οι άλλοι δύο άνδρες σε βάρος των οποίων παρατάθηκε η ισχύς των κυρώσεων είναι αντίπαλοι της ΚΕΕ, ο Χαλίφα αλ Γουέιλ και ο Νούρι Αμπού Σαχμάιν, πρώην αξιωματούχοι οργάνων που έχουν πάψει να λειτουργούν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «παραμένει ανήσυχο για την κατάσταση στη Λιβύη και ιδίως για ενέργειες που απειλούν την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα της χώρας, και εμποδίζουν την επιτυχία της πολιτικής μετάβασης» σε αυτή τη χώρα, σημειώνεται σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

Η Λιβύη είναι αντιμέτωπη με ένα «πολιτικό αδιέξοδο» και με «επικίνδυνες εξελίξεις από στρατιωτική άποψη», προειδοποίησε την Τρίτη στη Γενεύη ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη χώρα, Μάρτιν Κόμπλερ.

Οι κυρώσεις, που ισχύουν από την 1η Απριλίου, συνίστανται στην απαγόρευση των ταξιδιών των τριών αυτών προσώπων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων που μπορεί να διαθέτουν εντός της ΕΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης