Συνεχίστηκε και χθες στην πρωτεύουσα της Λιβύης, Τρίπολη, η χρήση αντιαεροπορικών πυρών, σε πολύ λιγότερη κλίμακα σε σχέση με τις τρεις προηγούμενες ημέρες. Υπήρχαν αναφορές για τουλάχιστον δύο εκρήξεις λίγο πριν ξεκινήσουν για πρώτη φορά οι ριπές των αντιαεροπορικών οι οποίες διήρκησαν δέκα λεπτά περίπου.

«Ακούγαμε δυνατούς θορύβους, χωρίς ωστόσο να ακουστεί κάποια έκρηξη ή να δούμε καπνό στον ορίζοντα», ανέφεραν κάτοικοι της Τρίπολης στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Al jazeera. Και συνέχισαν, ξεκαθαρίζοντας ότι παραμένουν πιστοί στον ηγέτη τους, Muammar Gaddafi και δεν πρόκειται να παραδοθούν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας πραγματοποιήθηκε και η πρώτη υλική απώλεια για τους συμμάχους με την πτώση ενός αμερικανικού αεροσκάφους στα ανατολικά της Λιβύης, με το πλήρωμα να προλαβαίνει να εγκαταλείψει το αεροσκάφος.

Παράλληλα, με τις πολεμικές επιχειρήσεις διεξάγονται έντονες διεργασίες στο διπλωματικό παιχνίδι με τις δύο πλευρές να προχωρούν σε κινήσεις εντυπωσιασμού, δημιουργώντας σύγχυση σχετικά με τις προθέσεις τους.

Σε δημόσια εμφάνισή του στην Τρίπολη ο Muammar Gaddafi ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να παραδοθεί και θα πολεμήσει μέχρι το τέλος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυτή τη στιγμή διεξάγεται μια σταυροφορία εναντίον του Ισλάμ.Είμαστε έτοιμοι για μάχη όσο και να διαρκέσει. Οι πύραυλοι μας κάνουν να γελάμε. Είμαστε ενωμένοι και στο τέλος θα νικήσουμε. Ο λαός είναι το ισχυρότερο αντιαεροπορικό όπλο», τόνισε. Ωστόσο, τα ξημερώματα της Τετάρτης προχώρησε διέταξε την απελευθέρωση τριών δημοσιογράφων που κρατούνταν στη Λιβύη και μέχρι εκείνη τη στιγμή αγνοούταν η τύχη τους, όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Γκετί. Η συγκεκριμένη κίνηση σε συνδυασμό με τις καθημερινές ανακοινώσεις για κατάπαυση του πυρός μεταφράζονται από διεθνείς αναλυτές ως προσπάθεια του Λίβυου ηγέτη να ξεκινήσει ένας διάλογος και να σταματήσουν οι αεροπορικές επιδρομές.

Δείτε το video…

Νωρίτερα, σε συνέντευξή της στο ABC, η υπουργός Εξωτερικών των Η.Π.Α., Hillary Clinton αποκάλυψε ότι οι σύμμαχοι του Gaddafi έχουν έρθει σε επαφή με διάφορους φορείς προκειμένου να εξετάσουν τις μελλοντικές τους επιλογές.

«Έχουμε πληροφορηθεί για ανθρώπους κοντά στον Gaddafi που έχουν ξεκινήσει επαφές με συνδέσμους σε Αφρική, Μέση Ανατολή, Ευρώπη και Νότια Αμερική, ζητώντας τη γνώμη τους σχετικά με το τί πρέπει να κάνουν και ποιες πρέπει να είναι οι μελλοντικές τους κινήσεις».

Δείτε το video…

Εν τω μεταξύ συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ των συμμαχικών δυνάμεων σχετικά με τον καθορισμό μιας ενιαίας πολιτικής στο θέμα της Λιβύης με τη Γερμανία και τη Ρωσία να αντιδρούν έντονα στη στρατιωτική επέμβαση. Ο γενικός γραμματέας του Ο.Η.Ε. Ban-ki-Moon κάλεσε χθες τη Ρωσία να συνεργαστεί για την εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας που ενέκρινε τις αεροπορικές επιδρομές στη Λιβύη για την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων.

«Φυσικά, ορισμένες χώρες απείχαν, όμως από τη στιγμή που ψηφίστηκε, όλες οι χώρες του Ο.Η.Ε .έχουν υποχρέωση να συνεργαστούν για την εφαρμογή της απόφασης αυτής», τόνισε σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε από την Τύνιδα.

Η Γερμανία προχώρησε στην απόσυρση όλων των γερμανικών δυνάμεων που εμπλέκονται σε επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στην περιοχή της Μεσογείου. Εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας στο Βερολίνο επιβεβαίωσε στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων «Dpa» ότι δύο φρεγάτες και δύο σκάφη με συνολικά 550 άνδρες πλήρωμα έχουν τεθεί υπό εθνική διοίκηση. Παράλληλα, απέσυρε περίπου 60 έως 70 Γερμανοί στρατιώτες, οι οποίοι συμμετείχαν σε αποστολή των αεροσκαφών AWACS στο χώρο της Μεσογείου. Ωστόσο, δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα αν τα γερμανικά πολεμικά σκάφη θα εγκαταλείψουν τη Μεσόγειο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης