Η «οργή» φαίνεται ότι ξυπνά και στη Λιβύη. Η χώρα με ένα από τα πιο αυταρχικά καθεστώτα στον αραβικό κόσμο και επικεφαλής έναν από τους μακροβιότερους δικτάτορες παγκοσμίως επιχειρεί να μπει στον δρόμο που χάραξαν η Τυνησία και η Αίγυπτος.

Με κεντρικό σύνθημα «Ξύπνα Βεγγάζη, ήρθε η ώρα που περίμενες» διαδηλωτές επιχείρησαν να στείλουν το μήνυμα στον de facto ηγέτη της χώρας συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι, ότι απαιτούν αλλαγή ιστορικής σελίδας με το πέρασμα σε μια δημοκρατικότερη περίοδο.

Είναι προς το παρόν άγνωστο αν το αποκαλούμενο φαινόμενο του πολιτικού ντόμινο θα σαρώσει τη Λιβύη, που έχει κοινά σύνορα με τις επαναστατημένες Τυνησία και  Αίγυπτο.

Είναι δεδομένο, όμως, ότι, με αφορμή την ολιγόωρη σύλληψη του Φέτχι Ταρμπέλ – απελευθερώθηκε ήδη- ενός ακτιβιστή δικηγόρου και επικριτή του καθεστώτος, δόθηκε η βασική αφορμή για να ξεκινήσει η αφύπνιση του επαναστατικού κινήματος κατά του Μουαμάρ Καντάφι.

Ο Ταρμπέλ είναι συνήγορος των οικογενειών κρατουμένων που σκοτώθηκαν το 1996 από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας στη φυλακή Αμπού Σαλίμ. Σύμφωνα με την οργάνωση Human Rights Watch, τουλάχιστον 1.200 κρατούμενοι έχασαν τη ζωή τους από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες στη φυλακή Αμπού Σαλίμ το 1996.

Στη φυλακή αυτή κρατούνται ακόμη δεκάδες αντικαθεστωτικοί που κατηγορούνται για συμμετοχή στην απαγορευμένη Λιβυκή Ισλαμική Μαχητική Οργάνωση.

Η «Ημέρα της οργής» στη Λιβύη

Κατά τη διάρκεια τη νύχτας στη Βεγγάζη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης, αλλά και σε μικρότερες πόλεις όπως στη Σύρτη και τη Σέμπχα, εκδηλώθηκαν πολλαπλές εστίες έντασης.Μικρο-εστίες έντασης εκδηλώθηκαν ακόμη και στην αστυνομοκρατούμενη πρωτεύουσα Τρίπολη.

Διαδηλωτές συγκρούστηκαν με μονάδες ασφαλείας του καθεστώτος Καντάφι, στις πρώτες εδώ και καιρό πραγματικές εσωτερικές λαϊκές αντιδράσεις κατά του αυταρχικότερου και μακροβιότερου δικτάτορα στον αραβικό κόσμο.

Οι διαδηλώσεις των υποστηρικτών του καθεστώτος πραγματοποιούνται μία ημέρα πριν από την αυριανή «Ημέρα της οργής», που οργανώνεται στη Λιβύη, με μηνύματα μέσω του Facebook.

Με το σύνθημα «Εξέγερση της 17ης Φεβρουαρίου 2011, ώστε να γίνει ημέρα οργής για τη Λιβύη», η ομάδα του Facebook καλεί σε εξέγερση κατά του καθεστώτος του Μουαμάρ Καντάφι. Η ομάδα αυτή του Facebook αριθμούσε έως χθες 4.400 ανθρώπους. Σήμερα το πρωί και μετά τα χθεσινά επεισόδια, ενισχύθηκε στους 9.600.

Ο Καντάφι προσπαθεί να προλάβει τις εξελίξεις

«Δεν υπάρχει κανένας καλύτερος από τον Μπεν Αλί, για να κυβερνήσει την Τυνησία».

Τα λόγια αυτά ειπώθηκαν από τον Μουαμάρ Καντάφι, εν μέσω των ταραχών στην Τύνιδα, που έριξαν από την εξουσία το διαφθαρμένο καθεστώς Μπεν Αλί, και αντανακλούν τη δική του νευρικότητά σχετικά με την πιθανή επίδραση του ντόμινο στη Λιβύη.

Έπειτα από 41 χρόνια στην εξουσία, ο συνταγματάρχης Καντάφι είναι ο μακροβιότερος ηγέτης στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή, αλλά και ο πλέον αυταρχικός.

Πρόσφατα, ο Καντάφι, ο οποίος απαγορεύει διά ροπάλου τις αντικαθεστωτικές πράξεις, επιχείρησε να «δωροδοκήσει» τον λαό και να τον κρατήσει σε ύπνωση.

Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε αύξηση των δαπανών για τη δημόσια στέγαση, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει τη συνεχώς αυξανόμενη ένταση εναντίον του.

Χθες, δε, απαντώντας στους αντικαθεστωτικούς διαδηλωτές που διαδήλωσαν στη Βεγγάζη, ζητώντας «αλλαγή», έβγαλε στους δρόμους καθεστωτικούς διαδηλωτές που πραγματοποίησαν πορεία στην ίδια πόλη, αναγκάζοντας την αστυνομία να επέμβει, για να μην υπάρξουν επεισόδια.

Σε αναταραχή το Μπαχρέιν

Το μικρό νησιωτικό βασίλειο του Περσικού Κόλπου περνά τις πιο δύσκολες ώρες του.  Η λαϊκή αντίδραση κατά της βασιλικής οικογένειας φουντώνει και σήμερα εκατοντάδες άνθρωποι παρευρέθησαν στην πρωτεύουσα Μανάμα του Μπαχρέιν στην κηδεία ενός διαδηλωτή, ζητώντας πολιτικές μεταρρυθμίσεις.

Δείτε στα αμοντάριστα πλάνα που ακολουθούν τι συνέβη κατά τις πρώτες πρωινές ώρες στη Μανάμα

Περισσότεροι από δύο χιλιάδες άνθρωποι, ορισμένοι φωνάζοντας «ο λαός θέλει την πτώση του καθεστώτος», παρίσταντο στην κηδεία του Φάντελ Σαλμάν Ματρούκ στο Μαχούζ, προάστιο της Μανάμα.

Ο Ματρούκ σκοτώθηκε από πυρά έξω από νοσοκομείο της Μανάμα στη διάρκεια συγκέντρωσης πριν από την κηδεία του πρώτου διαδηλωτή.

Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ο σεΐχης Ρασίντ μπεν Αμπντάλα αλ Χαλίφα υπογράμμισε πως έχει ζητήσει από τα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας «να δείξουν αυτοσυγκράτηση, για να αποφύγουν ανάλογα θλιβερά περιστατικά». Ουδείς, όμως, αποκλείει πολλαπλασιασμό της έντασης, καθώς το Μπαχρέιν μπαίνει σαφώς σε μια μεταβατική περίοδο. Αυτό φαίνεται ότι ανησυχεί πολλούς στον δυτικό κόσμο και ειδικά την Ουάσιγκτον, καθώς στα νερά του μικρού νησιωτικού βασιλείου σταθμεύει ο αμερικανικός στόλος του Περσικού Κόλπου.