Η πρόεδρος της Λιβερίας Έλεν Τζόνσον Σίρλιφ ανακοίνωσε χθες Παρασκευή την άρση από την Κυριακή της απαγόρευσης κυκλοφορίας που ισχύει στη χώρα από τον Αύγουστο του 2014 και το άνοιγμα όλων των συνόρων καθώς η επιδημία του ιού έμπολα βρίσκεται σε ύφεση.

«Η πρόεδρος Έλεν Τζόνσον Σίρλιφ ζήτησε την άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας σε όλη τη χώρα. Το μέτρο θα ισχύσει από την Κυριακή 22 Φεβρουαρίου», ανέφερε σε χθεσινή ανακοίνωσή της η προεδρία, η οποία επεσήμανε επίσης ότι θα ανοίξουν όλα τα σύνορα της χώρας, που είχαν κλείσει σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση της επιδημίας, αν και δεν διευκρινίστηκε πότε θα γίνει αυτό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο υπουργός Υγείας της Λιβερίας θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να προλάβει την εξάπλωση του ιού μέσω των συνόρων σε συνεργασία με τις δυνάμεις ασφαλείας, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Η Σιρλίφ είχε ανακοινώσει τον Αύγουστο του 2014 την επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 21:00 ως τις 06:00 (τοπική ώρα) με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης της επιδημίας του ιού έμπολα σε μια από τις τρεις χώρες που επλήγησαν περισσότερο. Τον Σεπτέμβριο η απαγόρευση κυκλοφορίας περιορίστηκε από τα μεσάνυχτα ως τις 06:00 το πρωί.

Η άρση της απαγόρευσης της κυκλοφορίας και το άνοιγμα των συνόρων ανακοινώθηκαν μετά την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία, που έγινε στις 16 Φεβρουαρίου στη Λιβερία. Τα σχολεία της χώρας παρέμεναν κλειστά από τον Αύγουστο εξαιτίας της επιδημίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη Γουινέα οι μαθητές επέστρεψαν στις τάξεις τους στις 19 Ιανουαρίου, ενώ στη Σιέρα Λεόνε προβλέπεται αυτό να γίνει στις 30 Μαρτίου.

Η επιδημία του ιού έμπολα φαίνεται να βρίσκεται σε ύφεση στις τρεις αυτές χώρες της δυτικής Αφρικής που επλήγησαν περισσότερο και όπου καταγράφηκαν οι περισσότεροι από τους συνολικά σχεδόν 9.500 θανάτους από την ασθένεια, σύμφωνα με τον απολογισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Στο μεταξύ οι Γιατροί χωρίς Σύνορα (MSF) ανακοίνωσαν επίσης χθες ότι πρόκειται να κλείσουν το κέντρο αντιμετώπισης του ιού έμπολα στην Κάιλαχουν της Σιέρα Λεόνε, καθώς έχουν περάσει περισσότεροι από δύο μήνες χωρίς να έχουν καταγραφεί νέα κρούσματα της ασθένειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Θα κλείσουμε μόνο τη μονάδα της Κάιλαχουν, όμως οι άλλες εγκαταστάσεις στη Μαγκμπουράκα, τη Μπο και τη Φριτάουν θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν», δήλωσε η Τζούντιθ Χέτελιερ στέλεχος των MSF.

Εδώ και 66 ημέρες δεν έχουν καταγραφεί νέα κρούσματα του ιού Έμπολα στην Κάιλαχουν, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Σιέρα Λεόνε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης