Μάριος Βελέντζας
Την απόφασή του να αποχωρήσει από τον πρωθυπουργικό θώκο μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα γνωστοποίησε ο Ντέιβιντ Κάμερον στον απόηχο του Brexit.
«Η επιθυμία του βρετανικού λαού πρέπει να γίνει σεβαστή» είπε ο Ντέιβιντ Κάμερον κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου
Δεν θα υπάρξουν άμεσες συνέπειες
Ο Ντέιβιντ Κάμερον εμφανίστηκε καθησυχαστικός για τις άμεσες συνέπειες που προκύπτουν από την απόφαση για αποχώρηση. Ειδικότερα, υποστήριξε ότι οι Βρετανοί πολίτες δεν έχουν να φοβούνται για ραγδαίες αλλαγές στην καθημερινότητά τους, καθώς δεν θα υπάρξουν άμεσες διαφοροποιήσεις στον τρόπο διακίνησης αγαθών και υπηρεσιών. Το ίδιο ισχύει και για τους Ευρωπαίους που διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.
«Διασφαλίζω ότι η οικονομία της Βρετανίας παραμένει ισχυρή» είπε και πρόσθεσε ότι η βρετανική κυβέρνηση πρέπει να προετοιμαστεί για νέες διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες.
Μονόδρομος η παραίτηση
Από την πρώτη στιγμή που φάνηκε ότι το Brexit θα επικρατήσει, διεθνείς αναλυτές έκαναν λόγο για τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται ο Ντέιβιντ Κάμερον, όντας από τους βασικούς υποστηρικτές στην καμπάνια υπέρ της παραμονής.
Όπως επεσήμαναν, θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο για τον ίδιο να ανακτήσει το χαμένο έδαφος, γι’ αυτό και χαρακτήριζαν μονόδρομο την απομάκρυνσή του από τον πρωθυπουργικό θώκο, από τη στιγμή μάλιστα που σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο αρκετά στελέχη τον είχαν επικρίνει για την απόφασή του να ανακοινώσει το δημοψήφισμα παρά το γεγονός ότι οι Βρυξέλλες είχαν ικανοποιήσει αρκετά από τα αιτήματα του Λονδίνου όσον αφορά στις σχέσεις Βρετανίας – Ευρωπαϊκής Ένωσης (σε τομείς όπως το μεταναστευτικό και η οικονομία).
Ενδεικτικό των τρομακτικών πιέσεων που δέχτηκε ο Κάμερον είναι το γεγονός ότι ο ίδιος είχε αναφέρει πριν από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος πως δεν πρόκειται να παραιτηθεί.