Τρείς μαχητές της λιβανέζικης οργάνωσης Χεζμπολάχ που είχαν αιχμαλωτιστεί πρόσφατα αφέθηκαν ελεύθεροι από μαχητές του συριακού Μετώπου Νόσρα νωρίς σήμερα το πρωί σε ανταλλαγή με τρία άτομα που κρατούσε ο Λίβανος, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο επικεφαλής της γενικής ασφάλειας του Λιβάνου, υποστράτηγος Αμπάς Ιμπραχίμ.
Ο Ιμπραχίμ είπε στο Reuters ότι οι λιβανικές αρχές είχαν παραλάβει τους τρεις μαχητές της Χεζμπολάχ και είχαν παραδώσει τρία άτομα που είχε ζητήσει το Μέτωπο Νόσρα, λίγο πριν τις 1:00 π.μ. σήμερα. Δύο από τα άτομα που παραδόθηκαν στο Μέτωπο Νόσρα ήταν κρατούμενοι φυλακών ενώ ο τρίτος είχε ολοκληρώσει την ποινή φυλάκισής του.
Η ολοκληρωμένη ανταλλαγή σημαίνει πως μια μεταβίβαση περίπου 10.000 σύρων μαχητών, των οικογενειών τους και άλλων προσφύγων που έχει καθυστερήσει μπορεί να ξεκινήσει από σήμερα το πρωί, μεταφέροντάς τους με λεωφορείο από τον Λίβανο στην ανταρτοκρατούμενη Συρία, είπε ο Ιμπραχίμ.
Η ανταλλαγή αποτελεί μέρος της εκεχειρίας που συμφωνήθηκε την περασμένη εβδομάδα μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Μετώπου Νόσρα, αλλά είχε καθυστερήσει για δύο ημέρες ενώ ολοκληρώνονταν οι διαπραγματεύσεις για την ανταλλαγή των αιχμαλώτων.
Ο Ιμπραχίμ δήλωσε ότι 120 μαχητές που φέρουν προσωπικό οπλισμό είναι μεταξύ των χιλιάδων Σύρων οι οποίοι αναμένεται να ξεκινήσουν για την ανταρτοκρατούμενη περιφέρεια Ιντλίμπ της Συρίας από σήμερα το πρωί.
Μόλις φτάσει στον προορισμό της η πρώτη αυτοκινητοπομπή, θα απελευθερωθούν άλλοι πέντε αιχμάλωτοι μαχητές της Χεμπολάχ, είπε ο λιβανέζος στρατιωτικός.
Την περασμένη εβδομάδα, η Χεζμπολάχ, η οποία υποστηρίζει τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ Αλ Άσαντ, κατέλαβε το μεγαλύτερο μέρος μιας ορεινής περιοχής στα σύνορα Συρίας και Λιβάνου που ονομάζεται Ζρούντ Αρσάλ μαζί με τον συριακό στρατό, για να εκδιώξει τους μαχητές του Μετώπου Νόσρα από την περιοχή.
Ο λιβανέζικος στρατός, ο οποίος λαμβάνει σημαντική υποστήριξη από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, δεν συμμετείχε ενεργά στην επιχείρηση κατάληψης, στήνοντας θέσεις άμυνας γύρω από την κωμόπολη Αρσάλ.
Ο ρόλος της Χεμπολάχ στον συριακό εμφύλιο έχει τεθεί στο στόχαστρο των λιβανέζων πολιτικών αντιπάλων της, όπως και του πρωθυπουργού Σαντ Αλ Χαρίρι, ο οποίος έχει δηλώσει ότι οι επιστροφές προσφύγων από τον Λίβανο στη Συρία θα πρέπει να συντονίζονται αποκλειστικά μέσω του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.