Ο πρώην πρωθυπουργός του Λιβάνου Σάαντ Χαρίρι ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα είναι υποψήφιος επικεφαλής της νέας κυβέρνησης, αποστολή της οποίας θα είναι να σταματήσει την οικονομική κατάρρευση της χώρας, η κατάσταση της οποίας επιδεινώθηκε και μετά τη φονική έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού.

Παρά τις εκκλήσεις για άμεσο σχηματισμό νέας κυβέρνησης στον Λίβανο, πρώτο βασικό βήμα για να εξέλθει η χώρα από την κρίση, μέχρι στιγμής οι προσπάθειες αποβαίνουν άκαρπες.

«Είμαι ξεκάθαρα υποψήφιος» για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, δήλωσε ο Χαρίρι σε συνέντευξη που παραχώρησε στον λιβανέζικο τηλεοπτικό σταθμό MTV. «Δεν θα κλείσω την πόρτα στη μοναδική ευκαιρία που απομένει στον Λίβανο να ανακάμψει».

Η χώρα είναι αντιμέτωπη με τη χειρότερη οικονομική της κρίση εδώ και δεκαετίες και δεν έχει ακόμη συνέλθει από την ισχυρότατη έκρηξη που κατέστρεψε το λιμάνι της Βηρυτού στις 4 Αυγούστου, προκαλώντας τον θάνατο άνω των 200 ανθρώπων, τον τραυματισμό χιλιάδων και τεράστιες οικονομικές ζημιές στην πρωτεύουσα.

Ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν πρόκειται να έχει διαβουλεύσεις με το κοινοβούλιο σε μία εβδομάδα προτού ορίσει τον νέο πρωθυπουργό.

Ο Χαρίρι, από την πλευρά του, δήλωσε έτοιμος να ξεκινήσει συζητήσεις με τα διάφορα πολιτικά κόμματα ήδη από την επόμενη εβδομάδα, «αν συμφωνούν όλα με το πρόγραμμα» που συζητήθηκε με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μαρκόν.

Ο Χαρίρι ωθήθηκε σε παραίτηση το προηγούμενο φθινόπωρο μετά τις μεγάλες διαδηλώσεις που ξέσπασαν με αίτημα την ανανέωση της πολιτικής τάξης, την οποία οι πολίτες κατηγορούν για ανικανότητα και διαφθορά. Η επόμενη κυβέρνηση υπό τον Χασάν Ντίαμπ παραιτήθηκε μετά την έκρηξη.

Ο διάδοχός του Μουστάφα Αντίμπ ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο, λίγες εβδομάδες μετά τον διορισμό του, ότι παραιτείται από την πρωθυπουργία καθώς τα δύο μεγαλύτερα σιιτικά κόμματα, το Χεζμπολάχ και το Άμαλ, εμπόδιζαν τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τον Χαρίρι, όλα τα πολιτικά κόμματα συμφώνησαν με τον Μακρόν, ο οποίος έχει επισκεφτεί δύο φορές τη Βηρυτό μετά την έκρηξη, να βάλουν στην άκρη τις διαφορές τους για έξι μήνες προκειμένου να σώσουν τη χώρα από την καταστροφή.

«Ο καθένας μπορεί να δημιουργεί προβλήματα στη διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης, όμως αν τα κόμματα θέλουν πραγματικά να σταματήσουν την κατάρρευση και να ανοικοδομήσουν τη Βηρυτό, θα πρέπει να ακολουθήσουν τη γαλλική πρωτοβουλία» τόνισε ο Χαρίρι.